Як навчити дитину кататися на велосипеді

1358

Зміст:

  • Як навчити дитину кататися на велосипеді: перші кроки
  • Можливо швидко навчити дитину кататися на велосипеді
  • Де навчити маленьку дитину кататися на двоколісному велосипеді
  • У скільки років вчити дитину кататися на велосипеді
  • Якщо ваша дитина вже мав справу з велосипедами – катався на чотириколісному або триколісному велосипеді – рано чи пізно вам доведеться його вчити їздити на двоколісному. При неправильному підході це може зайняти багато часу і так і не увінчатися успіхом, але при грамотному навчанні малюк впевнено поїде вже через кілька годин.

    Як навчити дитину кататися на велосипеді: перші кроки

    Самим маленьким дітям, які лише недавно навчилися впевнено ходити, можна придбати беговел – це двоколісний каталка, яка схожа на велосипед, але не має педалей. З її допомогою дитина з раннього віку навчитися балансувати і перестане боятися швидкості. Після беговела легше вчитися кататися на велосипеді.

    Навчити дитину кататися на велосипеді досить просто

    Придбайте велосипед, відповідний росту і розміру дитини. Знайдіть саму легку модель, яку малюк у разі необхідності зможе підняти з землі. Висота сідла повинна бути такою, щоб дитина в положенні сидячи діставав носком стопи до землі.

    Коли дитина вперше сяде на велосипед, не тримаєтеся за кермо і сідло – так ви не дозволяєте йому самостійно відчути, як транспорт реагує на вагу і нахили. Краще станьте позаду велосипеда, затисніть заднє колесо між ніг і злегка притримуйте малюка за пахви, якщо він почне падати. Потихеньку відпустіть колесо, але будьте готові знову притримати дитини за пахви у разі падіння. Під час їзди постійно будьте поруч, щоб вчасно встигнути зловити дитини. Якщо ви цього не зробите, страх перед велосипедом може залишитися на довгий час.

    Коли малюк усвідомлює, як потрібно керувати велосипедом, навчіть його самостійно рушати з місця. Для цього поставте його в позу, при якій одна нога стоїть на землі, а друга – перекинута через раму велосипеда і знаходиться на педалі, спрямованої «на 2 години». Щоб почати рух, дитина повинен однією ногою відштовхнутись від поверхні, а другий – з зусиллям натиснути на педаль.

    Не забудьте показати дитині, де на велосипеді гальма. У дитячих велосипедах він зазвичай знаходиться на педалі, але буває і на кермі.

    Як тільки малюк навчиться впевнено крутити педалі і гальмувати, він може практикуватися самостійно. Без падінь і ударів навряд чи обійдеться, але це не страшно. Поясніть дитині, що пізнання нового — нелегкий шлях.

    Можливо швидко навчити дитину кататися на велосипеді

    Кожна дитина індивідуальна – деяким досить і 30 хвилин, а інші тренуються годинами. У середньому, 1-2 годин достатньо, щоб малюк впевнено почував велосипед. У рідкісних випадках знадобиться більше часу.

    Де навчити маленьку дитину кататися на двоколісному велосипеді

    Для першого заняття необхідно вибрати гарне місце. Не можна починати навчання на траві – ця поверхня, звичайно, пом’якшить падіння, але вона дуже в’язка і вимагатиме від дитини великих зусиль під час їзди.

    Оптимальний варіант – м’яка прогумована поверхня. Такі зазвичай бувають у парках для велосипедистів, ролерів та скейтерів. Вибирайте час, коли на майданчику найменше людей.

    Якщо дитячого чи спортивного майданчика поблизу немає, знайдіть тверду і рівну поверхню. Бажано, щоб на ній був невеликий нахил. Уважно слідкуйте, щоб це місце знаходилося далеко від автомобільного руху і майданчиків для тварин – катання там може бути небезпечним. Обов’язково надіньте малюкові наколінники, налокітники і велосипедний шолом.

    У скільки років вчити дитину кататися на велосипеді

    Оптимальним віком для початку їзди на велосипеді вважається 3-4 роки. Але кожна дитина унікальна, тому потрібно спочатку перевірити його готовність. Якщо малюк крутить педалі без зусиль, не збивається і не втрачає їх, значить, можна починати навчання. В іншому випадку краще почекати ще деякий час.

    Їзда на велосипеді – захоплююче заняття, яке дуже люблять діти. Але щоб воно не стало небезпечним, потрібно навчити дитину правильно кататися. При правильному підході це можна зробити досить швидко.

    Читайте в наступній статті: методика монтессорі для дітей