Як обчислити фертильні дні в менструальному циклі

1508

Зміст:

  • Процес овуляції — що це значить
  • Гормональна складова
  • Як обчислити фертильні дні
  • Тести на овуляцію
  • В менструальному циклі виділяють особливий період, сприятливий для зачаття — фертильні дні. Зацікавлені в материнстві або оберігання від вагітності жінки повинні точно знати, як їх визначити.

    Процес овуляції — що це значить

    Дозрівання жіночих статевих клітин, що дають нове життя, відбувається в фолікулах яєчника. Це своєрідні «бульбашки» в тканини органу, які виконують не тільки роль оболонки для майбутньої яйцеклітини. Після овуляції і запліднення, коли утворюється жовте тіло вагітності, тут виробляється прогестерон.

    Фертильні дні — найкращий час для зачаття

    Середина менструального циклу припадає на розрив фолікула: гамета захоплюється бахромою маткових труб, де і відбувається зустріч яйцеклітини і сперматозоїда. Однак не кожен цикл супроводжується таким дозріванням. Бувають «холості» місяці, коли овуляція не відбувається, або за один раз утворюється кілька жіночих гамет. В цьому і є складність визначення фертильних днів, що збільшують ймовірність зачаття.

    На доленосну зустріч чоловічого і жіночого начала, що дає нове життя, природа відпускає рівно добу. Саме стільки живе яйцеклітина в матковій трубі.

    Якщо врахувати те, що сперматозоїди зберігають активність протягом трьох-п’яти днів, можна відзначити в жіночому календарі дати, сприятливі для зачаття: приблизно за три дні, і в самий «день ікс».

    Часто виникає питання, чи можна завагітніти пізніше цих дат. Життя дає відповідь, що завжди існує ймовірність, адже яйцеклітина може дозріти і пізніше. Не виключається також варіант виходу кількох жіночих статевих клітин за один цикл.

    Гормональна складова

    Два гормону, найбільшою мірою визначають діяльність жіночої репродуктивної системою – естроген і прогестерон. Під впливом естрогену відбувається збільшення розростання внутрішнього шару матки – ендометрію. В результаті індукується сплеск лютеїнізуючого гормону і підвищується лібідо.

    Визначити пікову фертильність можна за сплеску ЛГ: через 24-48 годин після неї відбувається овуляція.

    Прогестерон виділяється жовтим тілом і наднирковими у другій фазі менструального циклу, а після запліднення і розвитку зародка – плацентою. Медики називають його гормоном вагітності, тому що він охороняє це стан жіночого організму.

    Несильний, переймоподібний біль в області яєчника може побічно вказувати на овуляцію. Відчувають її не всі: за статистикою, одна з п’яти жінок. Причиною хворобливих відчуттів стає розрив домінуючого фолікула або розтягнення поверхні яєчника перед «моментом ікс». Вихід яйцеклітини з будиночка-бульбашки супроводжується виділенням невеликої кількості крові, яка може з’явитися в вагінального слизу як ознака овуляції.

    Як обчислити фертильні дні

    Вирахувати найбільш сприятливі для зачаття дні допоможе регулярний менструальний цикл. Спостерігати за його тривалістю потрібно хоча б два місяці – кишеньковий календарик і щоденник в допомогу. Овуляція відбувається в період з дванадцятого по шістнадцятий день після початку циклічних кровотеч. Метод, звичайно, відносний і підходить не всім.

    можно ли забеременетьТест на овуляцію покаже, чи можна завагітніти в цей день

    Вимірювання температури в прямій кишці – ще один спосіб, але нею мало хто користується. Кожен день потрібно прокидатися в один і той же час, не встаючи з ліжка вимірювати ректальную температуру і відзначати її в графіку протягом як мінімум трьох місяців. Після цього у вас складеться картина менструального циклу. Графік покаже «момент ікс» щодо підвищення базальної температури на 0,4-1,0 °C, яка залишиться такою протягом лютеїнової фази.

    Мінуси цього методу:

    • нестабільність вимірювань – багато факторів можуть збити БТТ;
    • занадто довгий часовий проміжок;
    • мала інформативність – менше 70 %.

    Визначити день виходу яйцеклітини можна по зміні консистенції цервікального слизу. Секрет залоз шийного каналу в дні, зручні для зачаття, стає прозорим. Такі виділення порівнюють з яєчним білком. Спостерігати зміни потрібно також протягом декількох менструальних циклів.

    Однак на якість цервікального слизу може впливати кілька факторів: інфекції, секс і деякі ліки. Тому цей спосіб прогнозу також не можна вважати цілком достовірним.

    Тести на овуляцію

    Тести на овуляцію бувають двох видів: з використанням слини або сечі. Вони влаштовані так, щоб ними було просто користуватися.

    Індикатором овуляції у першому випадку служить максимальний рівень естрогенів, що відбивається в слині. Краплю біологічної рідини наносять на датчик приладу. Позитивний результат покаже спеціальна лампочка або лінза – на ній буде малюнок з кристалів у вигляді папороті. Це означає, що овуляція настане протягом найближчих діб-троє. Для оберігання від вагітності в ці дні слід утриматися від сексу.

    Тести по сечі засновані на визначенні піку секреції лютеїнізуючого гормону (ЛГ), який виробляється гіпофізом. Після цього вибуху ЛГ овуляція настає протягом 24-48 годин. На відміну від двосмугових тестів на вагітність, для індикації рівня лютеїнізуючого гормону не рекомендується використовувати першу ранкову сечу, так як високий ризик хибно-позитивного результату.

    Не слід вживати багато рідини перед тестом на овуляцію, інакше існує можливість хибно-негативного результату.

    Якщо менструації регулярні, починати тестування стоїть за 16 днів до початку наступних критичних днів. Або взяти за основу цикл – найкоротший за останні кілька місяців. Бажано проводити тести в один і той же час доби.

    Для того щоб визначити найбільш сприятливі дні для зачаття у жінок, краще всього користуватися спеціальними тестами, купленими в аптеці. Ймовірність того, що гормони обдурять, менше, ніж показники базальної температури або консистенція цервікального слизу. Крім того, таке визначення дня овуляції займає не так багато часу, ніж спостереження за організмом протягом декількох менструальних циклів.

    Читайте також: як працює календар овуляції