Як передається молочниця: способи зараження та передачі захворювання

748

Зміст:

  • Основні варіанти інвазії
  • Самоинфицирование
  • Вертикальний
  • Побутовий шлях
  • Статевий шлях
  • Молочниця, або кандидоз – інфекційне захворювання, що викликається однойменними дріжджоподібними грибками, віднесеними до категорії умовно-патогенних мікроорганізмів. Хвороботворна мікрофлора, в нормі присутні в організмі кожної людини, що передається статевим шляхом, побутовим, вертикальним. При цьому активація росту грибків і поява симптомів молочниці відбувається під впливом ряду факторів, у числі яких ослаблення імунних сил.Є багато варіантів того, як передається молочниця

    Основні варіанти інвазії

    Кандидоз відноситься до числа поширених захворювань, якому в рівній мірі схильні представники обох статей, а також діти, що обумовлено широким спектром шляхів інвазії. Існує кілька основних варіантів зараження молочницею:

  • Самоинфицирование. Частіше відбувається в результаті недотримання правил особистої гігієни.
  • Вертикальний шлях. Зараження матір’ю новонародженого в період природних пологів.
  • Орально.
  • При інтимному контакті.
  • Також не виключений побутовий шлях інфікування, однак він розглядається фахівцями як малоймовірного. Інкубаційний період патогенної флори може досягати декількох років, розвиток захворювання відбувається тільки на тлі впливу певних чинників:

    • прийом антибіотичних препаратів;
    • розбалансування гормонального фону;
    • прийом оральних засобів контрацепції;
    • ослаблення імунних сил;
    • порушення обміну речовин;
    • наявність хронічних захворювань.

    Обізнаність про способи передачі молочниці допоможе своєчасно вжити заходи, спрямовані на профілактику інфікування.

    З метою зменшення ризику розвитку молочниці рекомендується використовувати методи і засоби, що сприяють зміцненню імунітету і підвищенню рівня резистентності організму.

    Самоинфицирование

    Дріжджоподібні грибки Кандіда відносяться до складових мікрофлори кишечника. Систематичне порушення правил особистої гігієни може призвести до ураження інфекцією статевих органів шляхом поширення області анального отвору. Такий спосіб інвазії більш актуальне для жінок, що обумовлено особливостями анатомічної будови.

    При лікуванні особливо важливо враховувати ймовірність такого шляху зараження, так як терапія включає зміну підходу до особистої гігієни та дотримання основних її вимог. При умові порушення рекомендованих правил будь-яке лікування буде низькоефективних.

    Вертикальний

    Організм дитини контактує з дріжджоподібними грибами протягом перших місяців життя, однак це не призводить до розвитку молочниці. Інфікування немовляти з наступною появою симптомів захворювання можливе тільки при передачі умовно-патогенної флори від матері. Відбувається це в наступних випадках:

  • У період вагітності.
  • Під час природних пологів. Інфекція передається дитині допомогою контакту зі слизовими тканин родових шляхів.
  • На перших місяцях життя. Як правило, зараження відбувається через недотримання матір’ю вимог гігієни.
  • Особливу небезпеку представляє внутрішньоутробне інфікування. Незважаючи на те, що дріжджоподібні грибки віднесені до умовно-патогенної флори, проникнення їх в навколоплідні води загрожує порушенням росту і формування плоду.

    от женщины к мужчинеІнфекція передається дитині від матері під час пологів.

    Для попередження інфікування дитини в момент народження дитини, вагітній жінці рекомендується пройти лікування, спрямоване на санацію пологових шляхів.

    Побутовий шлях

    Інфікування кандидозом побутовим шляхом відбувається частіше при недотриманні правил особистої гігієни. Зараження є можливим при використанні чужих рушників, зубних щіток, мочалок, а також інших предметів особистого користування. Висока ймовірність інфікування при відвідуванні місць загального користування, наприклад, лазні, сауни, басейну, а також через поцілунок, спільне вживання напоїв або їжі.

    Ймовірність зараження кандидозом через поцілунки мінімальна, так як патогенна флора присутній в слині в незначних кількостях. Однак таке можливо, якщо один з партнерів страждає молочницею порожнини рота.

    Статевий шлях

    Кандидоз не відноситься до числа ЗПСШ, однак ризик передачі інфекції від жінки до чоловіка все ж існує. Оскільки ймовірність зараження статевим шляхом невелика, то при проведенні терапії, спрямованої на лікування обох партнерів, не вимагається застосування заходів профілактичного характеру.

    Однак, при виявленні молочниці у одного з представників пари, лікування необхідно пройти обом. У період противокандидозной терапії потрібно повністю відмовитися від інтимних стосунків або використовувати бар’єрні засоби контрацепції – інфекція не передається через презерватив.

    Носієм кандидозу можуть виступати як жінки, так і чоловіки. При цьому інфікування можливе не тільки при традиційних формах статевого акту, але також при оральному і анальному контакті.

    Звернутися до лікаря для підбору лікарської терапії слід відразу після появи перших симптомів молочниці. Відсутність прийнятих своєчасно заходів призводить до хронізації патологічного процесу, що істотно ускладнює і збільшує термін застосовуваного лікування. Профілактика захворювання можлива тільки з допомогою зміцнення імунних сил організму і дотримання правил особистої гігієни.

    Також цікаво почитати: молочниця після сексу у жінок