Як позбутися від сухих мозолів

1238

Зміст:

  • Причини появи мозолів
  • Як позбутися від сухих мозолів без допомоги лікаря
  • Лікувальні маски і компреси в домашніх умовах
  • Кошти від старих мозолів
  • Постійне тертя і тиск травмують шкіру ступень. На ній утворюються тверді мозольного горбки, що викликають сильний дискомфорт при ходьбі. Але їх можна вилікувати, якщо застосовувати цілющі ванни, користуватися аптечними мазями і народними засобами.

    Причини появи мозолів

    Затверділі грудки шкіри на ступнях — своєрідний захист від фізичного впливу. Здорові клітини епітелію з часом відмирають і відшаровуються. Але в умовах постійного тиску вони залишаються на місці і утворюють тверді нашарування. Такі нарости поступово перетворюються на щільні шишки з жорсткими стрижнями в центрі.

    Проблему позбавлення від сухих мозолів можна вирішити без допомоги хірурга

    Основна причина появи мозолів — незручне взуття. Неправильно підібраний розмір, занадто вузький носок або високий каблук призводять до стиснення шкіри. Спочатку на місці тиску з’являється мозольний міхур з рідким вмістом всередині. Якщо тиск на цю область стопи триває, горбок стає сухим і твердне.

    Є ще кілька факторів виникнення мозольна утворень:

    • регулярна довга ходьба;
    • фізична праця;
    • підвищена чутливість шкіри;
    • авітаміноз;
    • артрит та інші захворювання кісток і суглобів.

    Поява мозолів може бути також ознакою розвитку серйозних захворювань — цукрового діабету, остеоартрозу, бурситу.

    Мозольного нарости зазвичай утворюються у верхній частині ступні і на п’ятах. Маленькі горбики можна видалити самостійно, в запущених випадках доводиться звертатися до хірурга.

    Як позбутися від сухих мозолів без допомоги лікаря

    Якщо твердий наріст з’явився нещодавно, і його величина не перевищує 1 см в діаметрі, можна спробувати механічні і водні процедури.

    Розглянемо найбільш дієвий метод:

    • Налити в таз гарячу воду, додати трохи рідкого мила. Влити 200 г яблучного оцту. В одержаний розчин помістити ступні на 15 хвилин.
    • Круговими рухами потерти мозоль пемзою. Діяти треба акуратно, без зайвого тиску.
    • Обсушити ступні рушником. Нанести на огрубілі ділянки шкіри крем, що містить лактат амонію, саліцилову кислоту або сечовину. Можна використовувати спеціальну мазь від натоптишів.
    • Накласти на оброблену ділянку шматочок марлі і закріпити його пластиром.

    Після процедури не можна зрізати нарости ножицями.

    Лікувальні маски і компреси в домашніх умовах

    Щоб видалити огрубілі ділянки епідермісу, потрібно попередньо розм’якшити їх. З цим завданням добре справляються органічні масла та кислі речовини. Наприклад, від твердих наростів на стопі допомагають вітамінні аплікації. Аптечну капсулу з вітаміном Е проколюють голкою. Масляниста вміст втирають в проблемну ділянку. Через 5 хв надягають бавовняний носок.

    на пальцеАплікації з лука добре видаляють мозолі на пальці

    Ще кілька рецептів від мозолів:

    • Размягчающий і одночасно бактерицидний ефект надає содова мазь. Її готують з 1 чайної ложки харчової соди, такої ж кількості соку лайма і 0,5 чайної ложки води. Інгредієнти змішують до отримання однорідної пасти. Її потрібно нанести на мозолі, накрити шматочком бинта і закріпити пластиром. Засіб залишають на всю ніч.
    • Від мозольного наросту на пальці ефективно касторове масло. Ним змочують ватний диск, обертають його навколо хворого місця і закріплюють пластиром. Зверху надягають носок і залишають масло на ніч.
    • Ще один варіант лікування використовується при твердому нарості на мізинці. Невелика кількість лимонної цедри прикладають до шкіри зрізом вниз і приклеюють пластиром. Надівши носок, залишають на всю ніч. Процедуру з цедрою повторюють, поки мозоль не розм’якшиться. Після цього його можна видалити пемзою.
    • Аплікації з лука використовуються при мозольна утвореннях на руках. Цибулину ріжуть тонкими скибочками і кладуть у блюдечко з оцтом на весь день. Увечері скибочки виймають, прикладають до долонь і закріплюють бинтами. Тримають протягом ночі.

    Перераховані процедури проводять щодня, поки мозольний наріст не розчиниться повністю. Зазвичай на це йде 5-7 днів.

    Кошти від старих мозолів

    Застарілі ділянки грубої шкіри особливо болючі. Для їх видалення потрібні більш сильні розм’якшують кошти. Ось кілька складів, які допомагають швидко розсмоктати ороговілі нарости:

    • Хлібна припарка. М’якуш житнього хліба просочують яблучним оцтом і прикріплюють пластиром до ураженої ділянки. Зверху обмотують поліетиленовою плівкою і надягають бавовняний носок. За ніч мозоль розм’якшується.
    • Саліциловий компрес. Ватний тампон змочують аптечним розчином саліцилової кислоти і прикладають до хворого місця. Закріплюють пластиром і залишають на 2-3 доби.
    • Мазь з аспірину. Подрібнюють в порошок 5 таблеток аспірину, додають по 1 чайній ложці води і яблучного оцту. Ретельно перемішують і втирають в наріст протягом 10 хвилин. В результаті груба шкіра розм’якшиться, і її можна буде зчистити пемзою.

    Ці процедури допомагають зняти зовнішню частину ороговілої шкіри. Якщо в центрі залишилося пляма, значить, всередині знаходиться стрижень. Це мозольний корінь, прорастающий глибоко в м’які тканини.

    Витягти його допомагає припарка з печеної цибулі. Очищену цибулину печуть у духовці. Попередньо розпарену мозоль змащують оцтом. Кладуть розрізану печену цибулину, обмотують поліетиленовою плівкою і прив’язують теплою хусткою. Ранок стрижень повинен легко вийти.

    Якщо цього не сталося, краще продовжити лікування у хірурга. Він проведе огляд і призначить обстеження для діагностики супутньої соматичної патології. Потім лікар запропонує варіанти, як витягнути стрижень в умовах медичного закладу. Для цього використовуються апаратна обробка, лазер або рідкий азот. Ці процедури безболісні і гарантують повне видалення стрижневих мозолів.

    Мозольного нарости на ногах не завдають серйозної шкоди здоров’ю. Але при неправильному лікуванні вони можуть викликати небезпечні гнійні запалення. Щоб цього не сталося, потрібно вчасно звернутися до лікаря.

    Також цікаво почитати: як позбутися від зморшок на лобі