Як порахувати гестаційний термін вагітності і що це означає

1073

Зміст:

  • Коли робити тест на вагітність і перше УЗД
  • Акушерський термін вагітності
  • Ембріональний термін
  • Багато вагітні жінки з нетерпінням чекають дитину, рахуючи дні до його появи на світ. Особливо це стосується тих майбутніх мам, які скористалися допомогою сучасних технологій репродукції, зокрема, ЕКЗ (екстракорпорального запліднення). Важливо знати, як правильно вираховувати гестаційний термін вагітності, і що це означає при штучному заплідненні.

    Гестаційний термін вагітності — що це?

    Коли робити тест на вагітність і перше УЗД

    Розбираючись, що означає гестация, потрібно сказати, що це, за великим рахунком, та ж вагітність, але її тривалість вважається повними тижнями виношування дитини. В рахунок беруть відрізок з першого дня останніх місячних до моменту перерізання пуповини немовляти.

    Існує помилкова думка, що при штучному заплідненні ембріон розвивається за іншим принципом, що безпосередньо впливає на швидкість, з якою він росте. Насправді термін вагітності при ЕКО практично завжди точно такий же, як і у випадку звичайного зачаття і виношування дитини.

    Період гестації важливо знати не тільки для того, щоб передбачити дату народження малюка. Такий показник має величезне значення, адже по ньому можна визначити:

    • стадію розвитку плода;
    • наявність/відсутність відхилень;
    • відповідність розвитку і віку плода нормам і т. д.

    Визначити наявність вагітності після ЕКЗ можна за допомогою аптечних тестів, аналізу крові з вени на ХГЛ і за допомогою УЗД.

    Акушерський термін вагітності

    Така методика застосовується не тільки у разі штучного запліднення, але і при зачатті природним способом. В цьому випадку враховується дата, коли почалася остання менструація. Гінеколог буде відраховувати термін вагітності саме з цього дня.

    Щоб визначити дату пологів, необхідно відняти 3 місяці з дня початку останніх критичних днів, потім додати до отриманої даті 14 днів. Якщо ж менструальний цикл тривав довше 28 днів, то лікар підкаже більш точно, яка саме кількість днів потрібно додати. Можна порахувати і по-іншому. Якщо до дати останніх місячних додати 9 місяців, а потім ще 14 днів, то вийде те ж саме число.

    Методика акушерського терміну показує досить точний прогноз, тому саме таку дату вказують в усіх документах і допологових відпустки.

    Ембріональний термін

    Точно визначити вік плоду при ЕКЗ можна шляхом відліку від дати, коли ембріон переносився в матку жінки. Але потрібно пам’ятати, що в цьому випадку стандартна тривалість вагітності буде на 2 тижні більше.

    Після екстракорпорального запліднення майбутню матір обов’язково спостерігає репродуктолог і, звичайно ж, акушер-гінеколог, який веде вагітність. Кожен з фахівців вважає термін за своїм методом. У підсумку репродуктолог буде призначати пацієнтці здачу аналізу на ХГЛ на другому тижні передбачуваної вагітності, тоді як гінеколог буде визначати цей тиждень як четверту.

    Таким чином показники «приводяться до спільного знаменника», щоб жінка змогла пізніше встати на облік в жіночій консультації і там не виникало плутанини і сумнівів щодо дати появи дитини на світ.

    Читайте також: рфмк при вагітності