Як проходить акліматизація у дітей і що робити, щоб поліпшити стан дитини

665

Зміст:

  • Особливості акліматизації у дітей
  • Перші симптоми
  • Тривалість стану
  • Лікування акліматизації у дітей
  • Як уникнути важкої адаптації
  • Що робити після повернення додому
  • Акліматизація у дітей проявляється довше і важче, ніж у дорослих. Це природна реакція організму на зміну кліматичного поясу, його адаптація до нових навколишніх умов.Раптова зміна рівня вологості, показника температури повітря, якості їжі і води – все це провокує відповідну реакцію дитячого організму.Організм малюка відгукується на зовнішні зміни, як на інфекцію, з якою необхідно боротися. Важливо знати, як проявляє себе таке стан і як з ним справлятися.Акліматизація у дітей при поїздці на море

    Особливості акліматизації у дітей

    Організму складно пристосуватися до нових умов, якщо різниця в температурі повітря і показниках вологості між двома місцями занадто велика, що зазвичай і трапляється при поїздці на відпочинок до моря.

    Деякі лікарі навіть радять не відвозити дитину в інший кліматичний пояс як мінімум до 3 років.

    У групу ризику потрапляють:

    • маленькі діти, у яких поки ще не до кінця сформована імунна система і стійкість до різних інфекцій і вірусів;
    • діти, які страждають від хронічних хвороб, симптоми яких посилюються в період адаптації до нових умов.

    Досвідчені мандрівники радять батькам, які планують поїздку з дитиною в інший кліматичний пояс, уважно поставитися до збору аптечки, а також вибирати комфортні умови пересування і проживання на місці відпочинку.

    Перші симптоми

    Ознаки акліматизації починають виявлятися на 2-3 день після приїзду на море і нагадують ГРВІ або застуду. У дитини відзначаються:

    • загальна слабкість;
    • кашель, нежить;
    • висип, свербіж, почервоніння на шкірі;
    • проблеми з травленням (блювота, діарея);
    • біль в животі.

    Дитина стає вередливою, часто плаче, погано спить, у нього може підвищитися температура тіла. Особливо яскраво дана симптоматика проявляється у дітей у віці до 3 років.

    Тривалість стану

    Те, як проходить акліматизація і скільки часу вона триває, залежить від віку дитини, наявності у нього захворювань і від ряду інших факторів. Чим старше дитина, тим простіше і швидше проходить адаптація організму до нового середовища. Дорослому може знадобитися 1-3 дні для того, щоб прийти в норму, а немовлятам іноді потрібно 7-14 днів.

    Не варто занадто маленьких дітей відвозити від будинку дуже далеко. Чим менше різниця в умовах проживання, тим простіше дитині адаптуватися. Також якщо у дитини є яке-небудь захворювання хронічного типу, на новому місці хвороба може загостритись. Так, грип, ГРВІ та інші патології протікають в незнайомому середовищі набагато важче.

    Діти, які вже мають досвід подорожей, набагато легше переносять акліматизацію, ніж ті, хто вперше кардинально змінює місце проживання.

    Лікування акліматизації у дітей

    Лікувати акліматизацію як таку неможливо, тому що це не хвороба, а фізіологічний процес адаптації організму до нового середовища. Боротися треба з окремими симптомами, щоб допомогти малюкові, поліпшивши його самопочуття.

    Якщо у дитини підвищилася температура тіла, йому можна дати жарознижуючі медикаменти, при кашлі і болю в горлі – застосувати гомеопатичні препарати і рослинні полоскання.

    Різного роду спреї задіяти не можна, тому що вони можуть тільки погіршити стан, підірвавши малюкові імунітет. При закладеності носа можна використовувати лікарські склади на основі морської води або натуральних масел.

    Акліматизація у дітей може спровокувати розлад травлення, викликати блювоту, нудоту.

    У такому разі слід порадитися з лікарем на тему вибору протиблювотних і антибактеріальних медикаментів. При собі обов’язково потрібно мати антигістамінні препарати, щоб можна було справитися зі свербежем, висипами і почервоніннями, що виникли в результаті алергічної реакції.

    симптомыСимптоми акліматизації у дітей

    Як уникнути важкої адаптації

    Акліматизація здатна виникнути не тільки в результаті приїзду на місце відпочинку, але і після моря, коли дитина повернеться туди, де жив раніше. Такий стан називається реакліматизація. В такому випадку теж потрібно стежити за самопочуттям дитини і допомагати йому впоратися з адаптацією.

    Плануючи поїздку в інший кліматичний пояс, рекомендується підготуватися до неї, зайнятися «тренуванням» організму:

    • Постаратися пересунути час сну і неспання на кілька годин, в залежності від того, яка різниця в часі буде при поїздці на море.
    • Розглядаючи варіанти місць для відпочинку, вибирати ті країни, клімат яких м’якше, ніж в рідній країні, більш комфортний.
    • Вживати більше овочів і фруктів, пропити вітаміни, щоб зміцнити імунну систему. Вітамінний комплекс самостійно вибирати для дитини не можна, потрібно отримати призначення лікаря.
    • Будь-які подорожі для дитини – це завжди великий стрес. Потрібно постаратися захистити його від хвилювань і різного роду стресових ситуацій до поїздки.
    • На відпочинку біля моря слід давати дитині можливість спати стільки ж, скільки і вдома, не обмежуючи час його відпочинку. При необхідності, крім повноцінного нічного сну, забезпечувати йому денний.
    • Стежити за харчуванням, не спокушаючись на делікатеси, які пропонує кухня іншої країни. Організм дорослої людини не завжди легко може сприйняти незнайомі продукти, а дитині це ще більш складно дається. Слід пробувати нову їжу потроху, відстежуючи реакцію організму. На ніч не можна переїдати.
    • Давати дитині пити достатню кількість води. Брак пиття, як і надлишок, порушать водно-сольовий баланс організму і тільки погіршать стан малюка.

    Слідуючи таким нескладним правилам, можна убезпечити дітей від складної акліматизації.

    Що робити після повернення додому

    Після приїзду додому дитячий організм знову змушений перебудовуватися. Так, ознаки, схожі на застуду, зазвичай проявляють себе саме після повернення в рідну країну, особливо якщо спеки довелося повернутися в більш прохолодну, а то й дощову погоду.

    У такому випадку потрібно аналогічним чином стежити за станом малюка, збивати його температуру, налагодити режим харчування, виключити стреси. Рекомендується дозволити дитині виспатися, відпочити, набратися сил. Не варто відразу ж відправляти його в дитячий садок, нехай побуде вдома 5-7 днів. Якщо малюк почуває себе погано, можна звернутися за консультацією до лікаря, щоб виключити ймовірність наявності серйозних захворювань.

    Якщо ж дитина, незважаючи на симптоми акліматизації, бадьорий і веселий, то не потрібно в обов’язковому порядку задіяти постільний режим, допомога повинна бути адекватною.

    При поїздці на відпочинок в іншу країну акліматизації рідко вдається уникнути, особливо якщо подорожі трапляються нечасто. Дитині переносити період адаптації набагато важче, ніж дорослому. Але цей час може пройти благополучно, якщо слідувати простим правилам і допомагати організму малюка перебудовуватися.

    Головне при цьому не переплутати симптоми адаптації до нового середовища з отруєнням незнайомій їжею або тепловим або сонячним ударом, що теж трапляється при відпочинку на морі. В такому випадку обов’язково потрібно звертатися до лікаря за професійною допомогою та не займатися самолікуванням.

    Також рекомендуємо почитати: червоні точки в горлі у дитини