Як проявляється герпесу 6 типу у дітей

771

Зміст:

  • Види герпесу
  • У чому небезпека герпесу 6 типу
  • Як протікає герпесу 6 типу у дітей
  • Симптоми герпесу 6 типу у дитини
  • Діагностика
  • Лікування герпесу у дітей
  • Вірусом герпесу інфіковано 90% населення Землі, але звичні висипання пухирців на слизовій оболонці губ і шкірі носогубних складок не так вже й безпечні. Герпесу 6 типу у дітей небезпечний ризиками розвитку дитячої розеоли (вона ж — раптова екзантема), лихоманки і навіть вірусного енцефаліту в ослаблених новонароджених. Так само у вірусу герпесу є спорідненість з нервовою тканиною, він може провокувати розвиток аутоімунних захворювань (наприклад, розсіяного склерозу). Тому поставитися до цього захворювання потрібно серйозно.

    Види герпесу

     

    У чинній редакції Міжнародної класифікації хвороб (МКБ-10) герпес під кодом А00-В / 99, В00-В09 віднесений до групи інфекційних хвороб, які уражають слизові оболонки.

    Герпесу 6 типу у дітей — серйозне захворювання

     

    На сьогодні наукою виділено 8 видів вірусів герпесу:

    • Простий герпес, що вражає слизову носа, горла або ротової порожнини.
    • Генітальний герпес.
    • Вірус третього типу, що викликає вітряну віспу.
    • Вірус Епштейна-Барр, що приводить до менінгіту, токсичного гепатиту та онкологічним захворюванням.
    • Цитомегаловірус, що викликає порушення розвитку органів слуху, психомоторну загальмованість і зниження інтелекту.
    • Віруси ВГ — 6, ВГ-7 і ВГ-8 вивчені мало.

    Відомо, що ВГ-6 проявляється висипом і високою температурою. ВГ-7 пов’язують з розвитком хронічної втоми, запалення лімфовузлів і багатомісячної високою температурою. ВГ-8 веде до розвитку різних пухлин.

    Вірус гепатиту-6, виявляється в крові 95% людей, ділиться на два виду:

    • 6А: нейровирулентный вірус, що вражає нервові клітини. Вчені припускають, що саме ця форма ВГ-6 є провокатором розсіяного склерозу.
    • 6В, провокує у дітей до 2-х років дитячу розеолі. Це захворювання, яке отримало офіційну назву «раптова екзантема», має назву і за типом збудника: «шоста хвороба».

    ВГ-6 має ДНК, що контактує з імунною системою того організму, у який потрапив. Залишаючись там вже назавжди, цей штам вбудовує свою ДНК в код клітин-мішеней, повністю перемикаючи функціонування ураженої клітини на забезпечення своїх потреб.

    У чому небезпека герпесу 6 типу

     

    Герпес-6 викликає розвиток фарингіту, синуситу або ангіни на тлі тривалої лихоманки. У випадку ВГ-6 такі запальні захворювання можуть спровокувати збільшення селезінки і печінки.

     

     

    Найважче з наслідків герпесу 6 типу − сепсис.

     

    Крім цього, він викликає запалення речовини і оболонки головного мозку (енцефаліт і менінгіт) або запалення серцевої сумки-міокарда, гостру печінкову недостатність — фульмінантний гепатит. Серед наслідків герпесу 6 і множинні ураження нервів, непрохідність кишечника, а також гостра алергічна реакція на окремі лікарські препарати.

     

    Як протікає герпесу 6 типу у дітей

     

    Найчастіше інфікування дитини герпесом-6 відбувається такими шляхами:

    • повітряно-крапельним;
    • контактним — через фізіологічні рідини, в тому числі через вагінальний секрет при пологах;
    • під час проведення медичних процедур.

    Хвороба має бурхливу течію в гострій фазі, після якої настає тривале затишшя. Причинами рецидиву можуть стати стресогенні чинники або ослаблення імунітету.

     

     

    Організм немовляти, не володіє сильним імунітетом, зазвичай реагує на ВГ-6 важкими захворюваннями. Саме у малюків частіше трапляються енцефаліт і менінгіт. Герпес може викликати фебрильні судоми — тобто судоми у відповідь на високу температуру. Ну і звичайно, одне з найбільш неприємних наслідків у дитячому віці — можливий розвиток розсіяного склерозу. Це важке инвалидизирующее захворювання.

    Симптоми герпесу 6 типу у дитини

     

    Інкубаційний період вірусу, що потрапив в організм малюка, протікає два тижні. Захворювання починається з підвищення температури до 38-40 °C. Такий стан триває від 3 днів до тижня. У цей період лімфатична система організму малюка відповідає на інфекцію збільшенням лімфовузлів на потилиці і шиї.

    симптомы

    Один з симптомів герпесу — характерний висип на тілі

     

    Дитина стає вередливою і апатичним, у нього пропадає апетит і нормальний сон, а організм значно слабшає. Цілком можливі розлад шлунку і блювання.

    Під дією інфекції, викликаної ВГ-6, на слизовій оболонці горла і ротової порожнини виникає дрібна висипка. Цей процес супроводжується значним набряканням і почервонінням століття.

    Наступний етап розвитку захворювання пов’язаний з появою рожевого висипу на животі і поширенням таких плям розмірами в 3-5 мм на груди, боки і спину, потім на шию і на обличчя. Відмічені непоодинокі випадки розвитку висипу на кінцівках. Такі бульбашки висипки часто мають білу облямівку. Характерною особливістю є збліднення плям при натискуванні на них.

     

    Найчастіше розеолі при діагностиці плутають з краснухою.

     

    Ще один специфічний ознака протікання екзантеми у дітей – відсутність свербіння шкірних покривів. Іноді у малюків до 1 року хвороба не супроводжується висипаннями.

    Захворювання в гострій фазі триває від кількох годин до декількох днів, але не більше тижня. Потім вірус переходить в «сплячий» стан до наступного рецидиву. Як правило, повторні спалахи відбуваються від 3 до 6 разів на рік. Такі рецидиви тривають від тижня до 10 днів.

    Зазвичай імунітет дитини цілком успішно і без будь-яких ускладнень справляється з дією ВГ-6. Після одужання шрамів, рубців або порушень кольору шкіри в місцях висипань не залишається.

    Діагностика

     

    Педіатру, який приїхав до хворої дитини на будинок, як правило, діагностувати ВГ-6 і розеолі не вдасться. Причиною буде те, що виявивши у дитини високу температуру без висипу або інших специфічних ознак, лікар діагностує ГРВІ. Якщо ж до приїзду лікаря дитина буде покритий класичної висипом, можливим діагнозом стане «краснуха» або алергія. Грамотний лікар направить кров малюка на клінічний аналіз, але вірус при клінічному аналізі крові не виявляється. Призначене лікування буде симптоматичним, а результат одужання виявиться мало пов’язаний з тими препаратами, які будуть прописані дитині.

    диагностика

    Діагностика вірусу герпесу вимикає спеціальний аналіз крові

     

    Наявність вірусу герпесу в організмі дитини, швидше за все, буде виявлено пізніше, коли кров малюка буде спеціально перевірена на наявність антитіл.

    До таких аналізів, доповнює діагностику, відносять:

    • полімеразну ланцюгову реакцію;
    • імуноферментний аналіз.

    На наявність вірусу герпесу вказують виявлені в крові дитини імуноглобуліни класу G.

    Лікування герпесу у дітей

     

    Які б не були причини захворювання, специфічної терапії воно не вимагає організм нормально розвиненої дитини цілком успішно справляється з дією вірусу самостійно. Тривалість курсу медикаментозного лікування вірусних інфекцій зазвичай збігається з тими термінами, протягом яких імунітет малюка і сам позбавляється від хвороби.

    Герпетичний вірус-6, потрапивши в організм, залишається там назавжди. Полегшити стан малюка при гострих періодах захворювання можуть вузькоспрямовані противогерпетические медикаменти. Цільові препарати – антигерпетики, що містять ацикловір. Ці ліки випускається у вигляді мазі, і в таблетках.

     

    Важкі форми розеоли в умовах інфекційного відділення лікують, застосовуючи ацикловір внутрішньовенно. Розмноження вірусу в організмі пригнічують противірусними засобами.

     

    Терапію герпетичного вірусу-6 до станів середньої тяжкості проводять із застосуванням дитячих жарознижуючих препаратів на основі ібупрофену. Не рекомендовано проведення обтирань тіла спиртом і застосування компресів з холодною водою. Такі дії при температурі від 38,5 °C можуть привести до спазму судин.

     

    Висока температура у дітей нерідко викликає блювоту, яка разом з рясним потовиділенням призводить до зневоднення організму. Для підтримки електролітичного обміну прописують кошти регідрації і рясне пиття.

    На другій стадії використовують противогерпетики. Проте їх призначення виправдано, якщо висипання завдають дитині серйозний дискомфорт, наприклад, якщо він розчісує шкіру до крові, або у нього порушується сон.

     

    Особливості цього виду вірусу герпесу в тому, що щеплень від нього не існує, профілактика полягає у загальному зміцненні імунітету. Методи стандартні: загартовування, фізичні вправи, вітамінізація.

    У разі захворювання, забезпечте дитині кваліфіковану медичну допомогу і хороші умови для одужання.

    Читайте також: норма цукру в крові у дітей