Із-за чого виникають білі плями на шкірі після засмаги?

1312

Зміст:

  • Що це таке?
  • Чому з’явилися вогнища депігментації?
  • Чим лікувати?
  • Помірне вплив сонячного світла на шкіру корисно для організму, проте іноді інсоляція викликає несподівані ускладнення. Так, білі плями на шкірі після засмаги можуть виникати з-за захворювань внутрішніх органів, прийому лікарських засобів та ендокринних порушень. Повноцінне обстеження допомагає встановити точну причину недуги.

    Що це таке?

    Білі плями на тілі — це вогнища депігментації шкірного покриву. У нормі клітини містять темний пігмент, що визначає колір шкіри. Меланін утворюється в спеціальних клітках і рівномірно розподіляється в епітелії. Головною функцією пігменту є захист організму від надмірного впливу ультрафіолету. Сонячні промені під час засмаги провокують посилене утворення меланіну, тому після таких процедур шкірний покрив стає більш темним. У деяких людей виникає зворотний ефект.

    Лікар підкаже, чим лікувати депигментацию

    Вогнища депігментації можуть виникнути на спині, нижніх кінцівках, шиї та інших місцях . Це може бути тимчасове або постійне явище. Колір змінених ділянок шкіри залежить від обсягу втраченого пігменту. Поява білих плям говорить про вираженою депігментації. Панікувати при виявленні такого симптому не варто, оскільки в більшості випадків депігментація є нешкідливим станом. Обстеження дерматолога допоможе визначити причину втрати пігменту.

    Чому з’явилися вогнища депігментації?

    Знебарвлення епітелію може бути обумовлено патологією внутрішніх органів або порушенням функцій шкіри. У деяких випадках такий стан пов’язаний з генетичним розладом, що призводить до недостатньої вироблення пігменту у тканинах. Повну депигментацию називають вітіліго. Саме при такому недугу ділянки шкірного покриву біліють.

    Можливі причини:

    • Неконтрольований прийом медикаментів, що впливають на стан шкіри. Багато ліків, на кшталт антибіотиків, кортикостероїдів і гормонів, роблять шкіру більш чутливою до сонячних променів.

    • Ендокринні захворювання у жінок і чоловіків. Недолік гормонів призводить до дефіциту пігменту в шкірному покриві на обличчі та інших областях.

    • Вплив фенолу та інших хімікатів на шкірні покриви. У цьому випадку вітіліго може бути зумовлене несприятливими умовами праці.

    • Патології нирок, наднирників, печінки та інших внутрішніх органів, відповідальних за збереження функцій шкіри.

    • Інфекційні захворювання тканин. В першу чергу це грибкове ураження шкіри на руках, ускладнює вироблення меланіну в пігментних клітинах.

    • Атрофія шкірного покриву, що супроводжується смертю клітин. Пойкілодермія також проявляється дистрофією нігтів і випаданням волосся.

    Для визначення точної причини недуги дерматолога потрібні інструментальні та лабораторні обстеження. Вроджена форма вітіліго у дитини може бути легко діагностована за зовнішніми ознаками.

    Чим лікувати?

    Лікування залежить від першопричини недуги. Вітіліго практично не піддається корекції, однак існують методи відновлення пігментації шкірного покриву. В першу чергу пацієнтам призначають антиоксиданти, що захищають пігментні клітини від окислювальних впливів.

    Інші методи лікування:

    • лазерна терапія;

    • узкополосное ультрафіолетове вплив;

    • пересадка пігментних клітин.

    Пацієнтам, страждаючим від вітіліго, необхідно використовувати захисний крем від сонячних променів і з обережністю приймати ліки. Дотримання методів профілактики допомагає зберегти нормальний стан шкіри.

    Таким чином, білі плями на шкірі після засмаги можуть виникати із-за вроджених і набутих захворювань. Цей косметичний дефект можна виправити за допомогою ліків і фізіотерапії.

    Також рекомендуємо почитати: вітіліго у дітей