Порада дня: «розряджайте» дитини після напруженого дня

569

Дорослі знають: іноді день буває настільки складний, що після нього потрібно приходити в себе, відновлювати ресурс. А адже це характерно і для дітей. Тому, якщо малюк повернувся після дитячого садка явно не в собі, засмиканий, втомлений, нервовий, не треба йому читати проповіді.

А чи завжди ви розумієте, що у дитини був важкий день? Психолог Ірина Федорова перераховує ознаки «зарядженого» негативною енергією малюка:

Багато енергії, багато агресії, настрій ні туди, ні сюди, то злиться, то вередує, розмовляти і грати не хоче.

Читайте також:Порада дня: подыграйте підростаючій дитині, якщо він раптом почав вести як немовля

Фахівець рекомендує мамам і татам вчити дитину справлятися з цими емоціями. Краще це робити в ігровій формі.

Пограйте у тварин, – радить психолог. – Як гарчить і виє вовк, як тупає ведмідь, як сердиться кішка та собачка. Ця гра-вправа дасть дитині можливість розрядитися, а вам всім цікаво, весело та з користю провести час. А якщо йти ще глибше – то вправу і про власне право, і право інших на емоції.

Рада «розряджати» дитини мамам в Мережі сподобався. Багато розповіли, що інтуїтивно пропонували дітям такий спосіб «випускати пар».

Злиться як кішка — сичить, вигинає спину і показує кігті.

Коли син злиться, я йому кажу: «Говори, я злий і бий подушку (неживий предмет)». Від цього він регоче і злість проходить.

Дуже виручає: якщо вередує, ми запитуємо, а що б сказала кицька?) Вона нявкає і заспокоюється.

А щоб малюк вмів «розряджатися», йому знадобиться вміння розпізнавати свої емоції. Тоді він зможе сказати, що його турбує, а ви зможете допомогти йому справитися з емоціями. Не придушувати, а прожити, взяти і відпустити, — пояснює психолог Анастасія Мурина.

Читайте також:11 секретів, які допоможуть зняти дитяче напруга

Фахівець радить, що для цього треба робити:

Промовляйте те, що відчуваєте ви, що відчуваєте і, як це виявляється. Вчіть і дитини промовляти те, які емоції відчуває він. Нехай малюк знає, що таке злість, страх, радість, смуток, нудьга, хвилювання…

Не забороняйте дитині відчувати. Адже забороняючи, ви лише навчіть придушувати емоції, але ж вони нікуди не подінуться, а створять лише тривогу і невроз.

Кожна емоція корисна. Немає поганих або хороших. Є приємні і неприємні. Але, пам’ятайте, кожна в окремих ситуаціях важлива.

Покажіть і розкажіть, як саме можна справлятися з почуттями. Можна, наприклад, проговорити її («я злюся», «мені сумно»), можна їх намалювати, написати, зліпити з пластиліну, пострибати або побігати, побити подушку…

Покажіть дитині, що вам не все одно. Виявляйте участь, співчуття або радійте приємним моментам разом.

Більше слухайте і менше говоріть.

А вашій дитині буває потрібна «розрядка»?

Всі фото: Depositphotos