Додаткова хорда в серці у дитини. Хорда в лівому шлуночку. Помилкова хорда

2527

Зміст:

  • Причини появи додаткової хорди в серці у дитини і що це таке
  • Додаткова хорда лівого шлуночка: клінічна картина та симптоми
  • Способи діагностики
  • Лікування
  • Прогноз життя
  • Додаткова хорда в серці у дитини – поява в порожнині шлуночка зайвої «нитки» від стінки серця до його клапану. У деяких випадках хорда не прикріплюється до стулки клапана, тоді вона помилкова. На частку цієї аномалії припадає майже 90% всіх вроджених відхилень у розвитку серця. У переважної більшості людей вона протікає безсимптомно і виявляється випадково при проведенні Ехо-КГ.Додаткова хорда в серці у дитини іноді виявляється за допомогою вислуховування тонів серця.

    Причини появи додаткової хорди в серці у дитини і що це таке

    Зазвичай у людини в порожнині лівого шлуночка серця (ЛШ) тільки дві хорди. Кожна з них з’єднана зі своєю стулкою мітрального (бикуспидального, двостулкового клапана). Ці хорди грають важливу роль у роботі клапана, регулюючи струм крові з передсердя в шлуночок. Крім цього, вони перешкоджають зворотному вивертання стулок під тиском крові під час скорочення міокарда.

    Додаткові хорди бувають як поодинокі, так і множинні. У переважній більшості випадків вони визначаються в лівому шлуночку, рідко – у правому. Причина появи цього утворення невідома. Встановлено, що найчастіше воно передається по материнській лінії.

    Наявність додаткової хорди повинно стати підставою для більш детального вивчення Ехо-КГ, ЕКГ для виявлення інших аномалій.

    Крім цього, додаткові хорди часто поєднуються з іншими аномаліями серця. Нерідко виявляються додаткові пучки проведення, як при синдромі Вольфа – Паркінсона – Уайта. Рідше визначаються аномалії з боку клапанного апарату.

    Додаткова хорда лівого шлуночка: клінічна картина та симптоми

    Майже завжди додаткова хорда не призводить до порушення току крові. Але іноді порушується гемодинаміка і виникає регургітація крові. У таких випадках може розвинутися пролапс мітрального клапана (МК) – вивертання його стулок в порожнину передсердя під час систоли. Внаслідок цього розвивається недостатність МК, коли кров закидається назад у ліве передсердя. Існує 4 ступеня недостатності МК:

    • I. Зворотний струм крові досягає чверті глибини передсердя.
    • II. Струм крові досягає половини глибини.
    • III. На ¾ глибини лівого передсердя поширюється зворотний струм крові.
    • IV. Кров досягає протилежної стінки передсердя.

    Діти з гемодинамічно значущою додаткової хордою можуть швидше втомлюватися, скаржитися на слабкість. Фізичні навантаження вони переносять не дуже добре. У деяких випадках виникають дискомфорт у грудях, запаморочення. Якщо така хорда поєднується з іншими аномаліями розвитку серця, то можуть з’являтися порушення ритму.

    Новонароджені рідко страждають від симптомів цієї патології. Найчастіше вона проявляється себе в молодшому шкільному або підлітковому віці. Якщо ж додаткова хорда не порушує струм крові, то ніякої симптоматики може не бути зовсім.

    Способи діагностики

    Гемодинамічно значущі хорди можуть викликати поява серцевого шуму. Його може вислухати педіатр під час аускультації дитини. Але недостатність мітрального клапана I–II ступеня може зовсім не давати ніяких шумів. У таких випадках виявлення хорди – випадкова знахідка при обстеженні.

    Головний спосіб виявлення зайвої хорди – проведення Ехо-КГ. За допомогою цього методу виявляється не тільки сама аномалія, але і оцінюється стан мітрального клапана. Допплерівське картування серця дозволить оцінити ступінь зворотного закидання крові.

    левого желудочкаУ порожнині лівого шлуночка у більшості людей тільки дві хорди.

    У важких випадках може відбутися збільшення об’єму лівого передсердя. Тоді це буде видно на рентгенограмі органів грудної клітини, ЕКГ. Електрокардіографія може дозволити запідозрити якісь порушення з боку будови серця, але виявити їх не в змозі. Однак, ЕКГ є важливим методом дослідження для виключення порушень ритму і провідності. Зокрема, на кардіограмі буду видно синдром Вольфа – Паркінсона – Уайта та інші додаткові шляхи проведення.

    Лікування

    Якщо дитина не пред’являє ніяких скарг, то і лікувати його немає сенсу. Багато людей доживають до похилого віку і навіть не підозрюють про наявність у себе додаткової хорди. Інакше ситуація при появі симптомів. Заняття спортом не приведуть до поліпшення самопочуття, а тільки погіршать загальний стан. Безумовно, дозовані навантаження потрібні, але вони не повинні вимотувати дитини.

    Лікарська терапія здатна тільки усунути симптоми. Антиаритмічні засоби призначаються при порушеннях ритму і провідності. Якщо дитина скаржиться на запаморочення, йому можуть виписати вітаміни групи В, ноотропні препарати.

    Якщо мова йде про виражене порушення гемодинаміки і серйозних аритміях, то проводиться хірургічне лікування. Додаткові шляхи проведення в серці руйнуються, а хорда висікається. Деякі види операцій сьогодні можна виконувати без великих розрізів. Досить буде маленького проколу на руці або нозі дитини. Через нього по судинах проводиться спеціальний апарат. З допомогою нього хірург виконує необхідні маніпуляції.

    Прогноз життя

    Якщо при наявності додаткової хорди гемодинаміка не страждає, то прогноз для життя сприятливий. Дана аномалія не є відведенням від служби в армії. Якщо ж присутні різні симптоми, то може страждати фізичний розвиток дитини.

    Додаткова хорда ЛШ – дуже часта аномалія. Вона може ніяк себе не проявляти і виявляти випадково. Іноді вона призводить до розвитку слабкості, стомлюваності, аритмій. Можливо медикаментозне усунення симптомів. Хірургічне втручання показане у виняткових випадках.

    Також рекомендуємо почитати: відкрите овальне вікно в серці у дитини