Змішане вигодовування новонароджених — як годувати правильно?

722

Після народження малюка більшість мам прагне організувати грудне вигодовування. Сьогодні все медичне співтовариство невпинно твердить про користь материнського молока і його незамінні властивості для здоров’я немовляти. Але часом у молодої мами не виходить повноцінно годувати дитину грудьми. Найпоширеніша причина такої ситуації-нестача молока. Звичайно, бувають і інші обставини, наприклад, ранній вихід на роботу.

Якщо мама прагне зберегти лактацію, малюкові буде необхідно змішане вигодовування. Тоді буде потрібно замінник молока-молочна суміш, яка закриє дефіцит в харчуванні. І тут вже завдання батьків або родичів, які доглядають за малюком, правильно організувати змішане вигодовування.

Як зрозуміти, що дитині не вистачає молока?

Зараз педіатри всіма силами намагаються переконати мам зберігати грудне вигодовування якомога довше. При появі перших проблем з лактацією не рекомендується відразу ж пропонувати дитині суміш. Якщо вигодовування організовано вірно, то в більшості випадків організм жінки адаптується під потреби дитини. Іноді це відбувається не так швидко, як хотілося б і потрібно запастися терпінням. А щоб малюк не був обділений молоком, можна прикладати його до грудей частіше і завжди годувати на вимогу.

але бувають такі ситуації, коли з введенням догодовування сумішшю тягнути не можна.

  • малюк народився недоношеним або він ослаблений яким-небудь захворюванням. у нього недостатньо сил для смоктання грудей. В цьому випадку лікарі рекомендують зціджувати молоко і годувати дитину з пляшечки. Але якщо виділяється обсягу недостатньо, без суміші ніяк не обійтися.
  • відсутність молока. мама об’єктивно розуміє, що її груди порожні, дитина не отримує молока і постійно плаче. Якщо це одинична ситуація, бити тривогу не варто. Іноді лактація буває нестабільна через перевтому, стресу або хвороби матері. Догодовування потрібно, якщо жінка помічає стійку відсутність молока протягом доби і більше. Якщо кількість мінімально і дитина все ж його отримує, мамі варто подбати про підвищення лактації.
  • недобір у вазі. при кожному огляді в поліклініці педіатр зважує немовля. Для кожного місяця життя є своє нормативне значення ваги. Для хлопчиків воно трохи більше, ніж для дівчаток. Якщо вага дитини нижче мінімально допустимих значень, скоріше за все педіатр порекомендує вводити суміш.
  • низька кількість сечі, що виділяється дитиною. це найшвидший спосіб, щоб визначити тут і зараз, що малюкові не вистачає молока. Якщо число сечовипускань менше 10 разів на добу, то потрібне введення суміші.

Яку суміш вибрати для змішаного вигодовування?

У дитячих магазинах величезний вибір сумішей від різних виробників. Всі вони призначені для дитячого харчування, але відмінності між ними все ж є.

  • адаптовані та високоадаптовані – початкові та наступні;
  • частково адаптовані — це вже рідкість, досить застарілий продукт;
  • лікувальні 8>–>- за призначенням педіатра.

Ці терміни (ступінь адаптації) дають зрозуміти, наскільки наближене сухе харчування до грудного молока. Сенс виробництва суміші полягає в тому, щоб наблизити її до грудного молока за профілем білків, жирів і вуглеводів, а також за поживною цінністю. В адаптованих сумішах зменшено кількість молочного білка казеїну (важко перетравлюваний білок) до значень, близьких до значень грудного молока. Також всі адаптовані суміші додатково збагачують сироваткою (легше засвоюваний білок), вітамінами, мінералами, жирними кислотами, рослинними оліями і нуклеотидами.

Для харчування дітей раннього віку завжди слід вибирати адаптовані суміші, а краще – високоадаптовані суміші. Високоадаптована суміш містить не тільки обов’язкові, але і додаткові інгредієнти, які сприяють розвитку систем і функцій організму дитини – унікальні поживні комплекси, підвищений вміст сироватки та ін.

  • суміші на основі коров’ячого молока;
  • суміші на основі козячого молока.

Коров’яче молоко — більш звичний для російського ринку продукт. І переважна більшість сухого дитячого харчування проводиться саме на ньому. Але останнім часом козяче молоко набирає все більшої популярності. Зараз є можливість вибору суміші на козячому молоці від різних виробників.

багато досвідчених педіатри рекомендують для змішаного харчування саме суміші на козячому молоці, і цьому є вагомі підстави.

  • білковий склад козячого молока ближче до грудного. Воно містить меншу кількість альфа-казеїну-важкого молочного білка, який насилу засвоюється дитячим організмом і часто викликає проблеми травлення (запори, метеоризм), а також алергічні реакції.
  • у козячому молоці, як і в грудному, вище концентрація бета-казеїну, в коров’ячому його набагато менше. Бета-казеїн сприяє більш м’якому травленню, він швидше розщеплюється і всмоктується животиком малюка.
  • у козячому молоці вищий вміст і біоусвояемость таких вітамінів, як b2, a і мікроелементів: кальцію, фосфору, калію, селену, магнію.
  • козяче молоко містить в 4-10 разів більше природних нуклеотидів і олігосахаридів, які сприяють формуванню мікрофлори кишечника і допомагають становленню імунітету.

.

Вона є високоадаптованою і підходить для харчування діточок з перших днів життя, є суміші і для дітей з 6 місяців і з року. Така суміш відмінно підійде для догодовування. У ній збережена вся користь козячого молока, яка примножена додаванням таких цінних елементів, як:

  • комплекс жирів на основі природних рослинних масел, який полегшує травлення, нормалізує стілець, підвищує засвоєння кальцію;
  • поліненасичені жирні кислоти омега-3 і омега-6;
  • пребіотики держ і фос;
  • живі біфідобактерії (пробіотики) bifidobacterium bb-12;
  • вітаміни і мінерали.

Багато мам відзначають хорошу переносимість суміші kabrita дітками. Вона не викликає кольок, відригувань і запорів. А малюки люблять харчування за натуральну солодкість і вершковий смак.

Яка б марка суміші не була обрана, варто звернути увагу на вікову маркування на банку. Поживна цінність суміші для новонароджених буде відрізнятися від поживної цінності суміші для піврічних малюків. Тому завжди потрібно купувати суміш, яка підходить під вік дитини.

Правила годування при змішаному харчуванні

існує 2 підходи при організації змішаного вигодовування.

  1. пропонувати в кожне годування груди, а потім догодовувати з пляшечки.
  2. повністю замінювати кілька годувань на суміш.

Годування грудьми + догодовування

Цей спосіб більш кращий, він дозволяє дитині отримувати материнське молоко в кожне годування і зберігати лактацію. Перед початком годування потрібно провести контрольне зважування дитини. Друге зважування проводиться після того, як дитина випила все молоко з грудей. Виходячи з різниці даних, малюка догодовують необхідним обсягом суміші.

Повна заміна декількох годувань сумішшю

У цьому випадку в одне годування пропонується тільки груди, а в наступне — тільки пляшечка. Обсяг суміші розраховується, виходячи з добової норми споживання. Тут мамі теж доведеться проводити зважування, щоб заміряти кількість випитого грудного молока за кожне годування грудьми. Далі підсумовується обсяг всіх годувань грудьми за добу і віднімається з денної норми. Отримане число-необхідний обсяг догодовування сумішшю. Його ділять на кількість залишилися вільних від грудей годувань.

важливі нюанси.

  • введення суміші завжди здійснюється невеликими порціями. не можна відразу повністю замінювати одне годування на суміш. Перший раз допустимо додавати до грудей по 10-30 мл суміші. Якщо малюк прийняв її позитивно, в наступне годування можна трохи збільшити обсяг суміші. В цьому випадку зміна схеми харчування пройде м’якше для дитини.
  • при змішаному харчуванні необхідно дотримуватися часовий інтервал між годуваннями в 3-4 години. суміш завжди засвоюється довше, ніж грудне молоко. Тому нею неприпустимо годувати на вимогу, щоб уникнути проблем з травленням.
  • для збережень лактації рекомендується пропонувати дитині груди в нічні години. вночі в організмі жінки виробляється гормон, що відповідає за обсяг виділяється молока. Нічні годування стимулюють вироблення цього гормону. При цьому якщо догодовування сумішшю проводиться в невеликихОбсягах, вночі можна не пропонувати дитині пляшечку. Споживання енергії під час сну у немовлят набагато нижче, тому малюкові буде достатньо тільки молока.

Змішане вигодовування іноді дуже виручає молодих мам. Суміш допомагає дитині набрати вагу, зміцніти, заповнити дефіцит вітамінів і мінералів при нестачі грудного молока. Але слід пам’ятати, що чим більша кількість суміші пропонується дитині, тим сильніше падає вироблення молока у матері. Оптимально використовувати змішане вигодовування, як тимчасову підтримку для харчування малюка, щоб у мами був час підвищити лактацію і далі повноцінно годувати дитину грудьми.

Пансіонати для літніх людей

12-4-2021

Пансіонати для літніх людей: державний vs приватний

Люди похилого віку з кожним днем потребують тепла, затишку і турботи. До того ж, старість супроводжується розвитком багатьох захворювань, які без належного догляду можуть значно нашкодити якості життя літньої людини. Приватні будинки для престарілих забезпечують для своїх підопічних найкращі умови проживання та якісне медичне обслуговування, при будь-яких патологіях і хворобах. У разі необхідності звертайтеся за посиланням пансионат для пожилых в Киеве.
Якщо ви занадто зайняті на роботі, часто їздите у відрядження або маєте велику сім’ю, то ви, як ніхто інший, розумієте, наскільки складно самостійно доглядати за літніми людьми. У даній ситуації будинок престарілих буде для вас виходом, адже ви зможете не переживати за здоров’я і настрій рідної людини, а вільно вести активний спосіб життя, і відвідувати її в санаторії.

Пансіонат забезпечить для літньої людини все необхідне для комфортної і здорової старості.

Створюючи мережу пансіонатів для літніх, керівництво компанії, робило акцент на затишку – людина похилого віку, потрапляючи в іншу обстановку, не повинна відчувати дискомфорт. Тому умови максимально наближені до домашньої обстановки.

Заклади розташовані в екологічно чистих районах , далеко від галасливих доріг, але зі зручною транспортною розв’язкою. Територія обгороджена і упорядкована, обладнані місця для відпочинку і прогулянок. Для малорухливих людей та інвалідів передбачені пандуси, перила, надаються коляски, ходунки, спеціалізовані ліжка.
Номери світлі, просторі, обставлені сучасними меблями і технікою. Для лежачих хворих передбачені медичні ліжка і ортопедичні матраци. Поселення від одного до декількох осіб. Санвузол в номері або на поверсі, в залежності від типу розміщення.

У холах пансіонатів для літніх розташовані м’які меблі, столи, стільці для настільних ігор і занять творчістю. Обладнані зали для перегляду ТБ і фільмів..
Якщо ваші рідні та близькі потребують цілодобового догляду, то Пансіонати для літніх людей з радістю приймуть їх. Керівництво компанії докладає всіх зусиль, щоб забезпечити пенсіонерам гідну старість. Ви можете залишити свого родича на тимчасове або постійне проживання
У приватні будинки престарілих співробітники підбираються ретельніше, ніж в державних установах. Персонал з увагою і турботою стежить за кожним постояльцем, допомагають в побутових питаннях, в харчуванні і здійсненні гігієнічних процедур.


Переваги приватних пансіонатів

Всі приватні пансіонати оснащені всім необхідним. Сучасний інтер’єр, хороше обладнання та меблі забезпечуються в них комфортні та безпечні умови для людей похилого віку. Персонал дбає не тільки про здоров’я і комфорт людей похилого віку, але також регулярно проводить всілякі заходи з організації дозвілля. Оформити літню людину в приватний пансіонат досить просто. Необхідно надати тільки копію його паспорта, паспорт того, хто буде оплачувати проживання в пансіонаті, кілька аналізів, виписку з медичного закладу про стан здоров’я, і підписати договір із закладом.

Проживання в пансіонаті

Приватний пансіонат вирішує всі проблеми по догляду за лежачими хворими. В основі роботи з пацієнтами лежить цілодобовий нагляд з медичним доглядом, який включає в себе наступні послуги

  • миття тіла хворого мильним розчином або застосування гігієнічних серветок і миючих засобів з протипролежневим і зволожуючим ефектом;
  • чистка вух і носа;
  • стрижка нігтів;
  • контроль за прийомом ліків;
  • огляд лікаря;
  • п’ятиразове харчування і годування;
  • гоління обличчя у чоловіків.

Крім проведення гігієнічних процедур доглядальниці щодня гуляють з пацієнтами за допомогою колясок. У програму реабілітації для тяжкохворих включений також масаж, для підтримки тонусу м’язів, і ЛФК. У спектр платних послуг можуть бути включені додаткові заходи за бажанням родичів або пацієнта.

Кожна кімната для лежачих хворих оснащена багатофункціональними ліжками з протипролежневими матрацами, що скорочує ймовірність розвитку пролежнів, а правильний догляд зводить їх розвиток до нуля.