Мамі потрібно знати: доктор Комаровський розповів про профілактику пневмонії у дітей

879

Одне із захворювань, якого батьки бояться – пневмонія. Тому на тлі раз з’являються новин про карантин в тих чи інших дитячих садах і школах стає актуальним питання профілактики. Можна вберегти дитину від цієї хвороби?

Найголовніший метод профілактики пневмонії – це надання адекватної допомоги при гострих респіраторних вірусних інфекціях тому, що це найбільш частий шлях до пневмонії, – пояснює доктор Комаровський. – Захворіла дитина, не треба постільного режиму, тому що, коли він рухається, немає застою крові, треба багато пити, треба не заставляти їсти.

Величезна кількість ліків, які ви використовуєте, самі, без лікарів, мають підсушуючою дією на слиз, і ви про це часто не знаєте, а ці ліки активно використовуються і викликають дуже часто запалення легенів. Тому будьте обережні. Профілактика запалення легенів не передбачає ковтання таблеток. Профілактика запалення легенів, як правило, передбачає нормальний спосіб життя, свіже повітря і рясне пиття.

View this post on Instagram

A post shared by Доктор Комаровський (@doctor_komarovskiy) on Jul 8, 2019 at 5:03am PDT

Читайте також:Обструктивний бронхіт у дітей: симптоми і лікування

Як відрізнити запалення легенів від пневмонії? Адже багато тривожні мами вже при першому кашлі дитини малюють у своїй багатій уяві страшні картини.

Як поставити діагноз? Підставою є рентген легенів і клініка (задишка, зниження насиченості крові киснем, слабкість, інтоксикація, погіршення після поліпшення, кашель). Не можна поставити діагноз лише на підставі «прослуховування» легких (хрипи вислуховуються не завжди; не всі хрипи= пневмонія), – вносить ясність педіатр Надія Дубатовка. – Загальний аналіз крові — допоміжний метод.

Читайте також:Педіатр пояснив, чи можна гуляти з дитиною і купати його під час ГРВІ

Лякає мам це захворювання та необхідністю госпіталізації.

Неускладнена вогнищева пневмонія з гарним самопочуттям лікується вдома, – зазначає Надія Дубатовка.

Показання до стаціонарного лікування:

  • вік до року;
  • відсутність ефекту від лікування через 72 години на дому;
  • зневоднення;
  • дихальна недостатність;
  • ускладнена пневмонія (плеврит, абсцес);
  • виражена інтоксикація;
  • важке супутнє хронічне захворювання.

Підводячи підсумок теми, відзначимо: частіше гуляйте з дитиною на свіжому повітрі, у пік сезонних захворювань уникайте громадських місць, поїть малюками вітамінними напоями, займайтеся з ним спортом.

А яка ситуація з пневмонією у вашому регіоні?

Всі фото: Depositphotos