Папілома у дитини: методи профілактики та лікування

2154

Зміст:

  • Шляхи передачі папіломавірусу
  • За якими симптомами можна розпізнати зараження
  • Методи діагностики
  • Методи лікування бородавок
  • Народні методи боротьби з бородавками
  • Видалення папілом за допомогою натуральних кислот
  • Як застосовувати масла для боротьби з папилломами
  • Методи профілактики розростання папілом у дітей
  • Поява папіломи у дитини може насторожити батьків. У більшості випадків нарости не несуть загрози здоров’ю малюка. Новоутворення хоча б раз виникало у кожної другої особи у віці до десяти років. Папіломи можуть зрости в будь-якому місці на тілі дитини. Кожен батько повинен знати, що потрібно робити, якщо у малюка з’явилося дане утворення.

    Шляхи передачі папіломавірусу

    Вірус папіломи людини провокує зростання бородавок. Існує понад 600 штамів папіломавірусу, тому захиститися від інфікування практично неможливо. Але повністю ігнорувати профілактику не варто. Деякі типи вірусу можуть викликати ракові захворювання.

    Папілома у дитини розвивається після зараження папіломавірусом

    Шляхи передачі ВПЛ дитині.

    • Від матері. Найчастіше папіломавірус передається дитині ще в утробі. Плід може інфікуватися вірусом в процесі проходження по родовому каналу.
    • Прямий контакт із зараженим. Якщо у людини на руках папілома, то він може передати її, торкнувшись області геніталій або інших слизових малюка.
    • Побутовим шляхом. Папілома у дитини може з’явитися після відвідування басейну, користування загальними рушниками. Вірус потрапляє в організм через садна й подряпини.

    Але найчастіше ВПЛ передається статевим шляхом. Якщо папілома з’явилася у дитини старшого шкільного віку, батьки повинні провести бесіду щодо хвороб, які передаються статевим шляхом і методів захисту від них.

    За якими симптомами можна розпізнати зараження

    Маленькі діти не можуть самостійно виявляти новоутворення. Тому батьки повинні періодично проводити огляди, наприклад, під час купання. Насторожити повинні будь-нарости на тілі.

    Папіломи можуть бути:

    • жорсткими на дотик;
    • білими, рожевими, тілесними або червоними;
    • опуклими чи плоскими;
    • гладкими або мозолистими.

    Доброякісне новоутворення зазвичай безболісне, дуже повільно росте. А ось ракова папілома виступає над шкірою, може нагадувати головку цвітної капусти, мати багато тріщин на поверхні.

    Методи діагностики

    Щоб виявити папілому в домашніх умовах, достатньо періодично оглядати слизові дитини, складки на шиї, руках, стегнах. Але якщо з’явилися численні бородавки, то необхідно звернутися до лікаря і виявити причини патології. Медичний фахівець може призначити:

    • кольпоскопію;
    • ПЛР-тест;
    • мазки зі слизових.

    Результати аналізів допоможуть виявити справжні причини зростання папілом. Особливо небезпечний ВПЛ 16 і 18 типу, що провокує ракові захворювання.

    Методи лікування бородавок

    Якщо результат ПЛР-тесту не виявив онкогенних типів вірусу папіломи людини, а самі новоутворення не заважають малюкові, то можна використовувати методи консервативної терапії. Для цього призначаються імуномодулятори, противірусні препарати і вітаміни. При неефективності медикаментозного лікування рекомендується видалення освіти.

    ЛечениеЛікування папіломи необхідно починати тільки після визначення штаму вірусу

    Але якщо папілома зросла на обличчі або в місцях, що піддаються частого тертя, можна попросити дерматолога підібрати оптимальне лікування. Потрібно розуміти, що жоден з перерахованих методів не бореться з вірусом папіломи людини, а лише усуває новоутворення.

    • Хірургічна операція. Якщо папілома зросла на обличчі, то варто звернутися за допомогою до хірурга. Фахівець може видалити новоутворення лазером або звичайним скальпелем. Процедура проводиться під місцевою анестезією, тому дитина нічого не відчує.
    • Кріотерапія. Видалення папіломи проводиться шляхом припікання рідким азотом. У процедури практично немає протипоказань і побічних ефектів, тому кріотерапія може проводитися навіть дітям молодшого шкільного віку. Для повного зникнення новоутворення знадобиться 10-15 днів.
    • Застосування аптечних засобів. Для боротьби з папилломами на шиї, руках та ногах можна скористатися препаратами на основі саліцилової кислоти. Обробка шкіри менш болюча в порівнянні з кріотерапією, може проводитися в домашніх умовах. Ліки провокують хімічний опік, запускають процес активного оновлення шкіри. Можна очікувати видалення папіломи приблизно через 5-6 тижнів після першої обробки.

    Дерматолог може комбінувати різні методи лікування, але якщо вірусна інфекція знаходиться в активній стадії, папіломи можуть вирости знову.

    Народні методи боротьби з бородавками

    Якщо аналіз ПЛР виключив наявність онкогенного типу папіломавірусу, то можна спробувати впоратися з новоутвореннями в домашніх умовах. Більшість народних засобів застосовується зовнішньо, але перед тим, як починати лікування, необхідно порадитися з педіатром.

    • Часник. Екстракти рослини надають роз’їдаюче дію на бородавку. Якщо нанести кашку на папілому кожен день протягом місяця, то можна помітити утворення пухирів на шкірі. Приблизно через тиждень після появи пухирів новоутворення відпаде самостійно.
    • Береста. Кора берези багата саліцилатами, які активно використовуються в складі аптечних засобів для лікування бородавок. Але шанувальники натуральної медицини можуть придбати висушену бересту і накладати дитині теплий компрес на 10-15 хвилин в день.
    • Харчова сода. Вважається, що луг в поєднанні з кислотою не тільки прибирає бородавки, але і може усувати причину патології — папіломавірус. Домашнє засіб абсолютно нешкідливо. Потрібно просто змішати ложку харчової соди з ложкою білого оцту. Отриману пінну пасту наносити на бородавку 2 рази в день.

    У радянський час видалення бородавок дітям проводили за допомогою алое віра. Гель рослини гіпоалергенний. Досить протирати свежесрезанным стеблинкою місце з папіломою. Приблизно через 1,5 місяці новоутворення зникне.

    УдалениеВидалення папіломи в домашніх умовах можливо тільки після консультації з лікарем

    Якщо бородавки з’явилися на попі або підошвах ніг, рекомендується влаштовувати малюкові щоденні гарячі ванночки. У воду можна додати трохи яблучного оцту чи бактерицидних масел. Після розпарювання не можна терти шкіру жорсткою мочалкою або пемзою. Достатньо витерти тіло дитини м’яким рушником.

    Видалення папілом за допомогою натуральних кислот

    Доведено, що натуральні фруктові кислоти перешкоджають активному розмноженню вірусу. М’якоть банана корисна для здоров’я дитини, але не варто викидати шкірку фрукта. У складі білих прожилок, вкривають жовту шкірку зсередини, знайдено велику кількість антиоксидантів, кислотних елементів, що сприяють розчиненню папіломи. За допомогою бинта і лейкопластиру потрібно прикріпити шкірку внутрішньою стороною на бородавку. Залишити на ніч, зранку промити оброблений ділянку холодною водою, витерти насухо. Повторювати процедуру щодня протягом місяця.

    Ферменти в папайе розчиняють відмерлі клітини шкіри набагато швидше, ніж кислоти з бананової шкірки. Фрукт досить дорого коштує, але діє на ніжну дитячу шкіру більш делікатно, ніж аптечні препарати з саліцилової кислотою. Столову ложку соку незрілої папайї змішати з водою у співвідношенні 1 до 1. Робити холодний компрес 2 рази в день. Якщо папілома зросла під пахвою, можна зробити аплікацію із застосуванням лейкопластиру.

    вирус папилломы человекаВірус папіломи людини можна знищити за допомогою фруктових кислот

    Вітамін С в порошку також має кислу природу, теоретично може вбивати папіломавірус. Дерматологи зазвичай радять робити аскорбінову пасту для обробки шкіри дітей старше 5 років. Застосовувати подібний рецепт для лікування немовлят заборонено.

    Аскорбінова кислота може спровокувати висипання навіть при зовнішньому застосуванні. Необхідно заздалегідь провести аллергопробу на шкіру під пахвами.

    Змішати порошок з чистою прохолодною водою у співвідношенні 1 до 1. Готову пасту нанести на папіломи і залишити на 15-20 хвилин. Дитина може скаржитися на невелике печіння. Якщо болі дуже інтенсивні, необхідно негайно змити пасту.

    Як застосовувати масла для боротьби з папилломами

    Натуральні екстракти володіють противірусними властивостями. Деякі аптечні безрецептурні препарати містять у складі масляні компоненти. Якщо у дитини немає алергії, то можна спробувати застосування таких олій.

    • Ефірна вичавка з листя базиліка. Сік рослини володіє противірусними властивостями. Потрібно нанести 2-3 краплі олії на ватний тампон і прикріпити до папіломі лейкопластиром. Заборонено наносити ефірну вижимки прямо на шкіру дитини. Порушення простого правила може призвести до появи подразнення.
    • Рицинова олія. Касторку дозволено застосовувати для обробки шкіри немовлят. Це єдиний засіб, який можна наносити навіть на бородавки, виявлені у новонароджених. Потрібно просто змастити новоутворення маслом. До повного зникнення папіломи може пройти кілька місяців.
    • Масло чайного дерева. Ще одне рослинний лікарський засіб, відоме своїми противірусними властивостями. Екстракт досить агресивно впливає на ніжну дитячу шкіру, тому перед нанесенням на шию, потрібно змішати кілька крапель олії з содою.

    Всі домашні засоби дозволено наносити тільки на шкіру. Обробляти слизові категорично заборонено. Ігнорування правила може призвести до патологічного висушування ніжних тканин.

    Методи профілактики розростання папілом у дітей

    Лікарі стверджують, що більшість штамів ВПЛ не зашкодять здоров’ю дитини. Але відповідальні батьки замислюються над тим, що робити, щоб малюк ніколи не заразився. Єдиний схвалений метод профілактики папіломавірусу: вакцинація. Щеплення роблять дітям старше 10 років. Також необхідно привчати дитину до найпростіших правил гігієни, розповідати про потенційну небезпеку обміну одягом, рушниками, зубними щітками.

    Поява папіломи у дитини повинно насторожити батьків. Необхідно записати малюка на ПЛР-тест для виявлення причин зростання новоутворень. Якщо аналіз виключить наявність онкогенного штаму, можна буде прийняти рішення про видалення бородавки в лікарні або за допомогою народних рецептів.

    Читайте далі: лікування контагіозного молюска у жінок