Педіатр назвала ефективні способи зміцнення дитячого імунітету

608

У літній час малюки довго граються на свіжому повітрі, купаються в морі, річці, басейні, їдять свіжі фрукти і овочі. Так вони зміцнюють свій імунітет, тому і хворіють рідше (не всі, на жаль, але більшість).

Читайте також:Лайфхак від Анастасії Цвєтаєвої: як привчити дітей їсти фрукти без нагадувань

В очікуванні осені, а за нею і зими, турботливі батьки намагаються зміцнити дитячий імунітет. У Мережі можна бачити питання про те, які вітаміни краще пити і де їх замовляти… Педіатр, кандидат медичних наук і мама двох дітей Ганна Левадна пропонує подивитися на це питання інакше. А для початку ділиться своїм досвідом:

Діти весь рік ходили в державні сад і школу. І за рік вони не пропустили жодного дня хвороби!!! Пару раз були легкі катаральні явища. Вони не пили чарівних крапель для зміцнення імунітету, ні! Я не даю мультивітаміни, ехінацею, муміє, гомеопатію, колострума, народні засоби або якісь БАД.

У чому секрет сильного імунітету, який так потрібен усім?

На сьогоднішній день головний спосіб «зміцнити» імунітет — здоровий спосіб життя і адекватний підхід до лікування дитини. А саме:

  • повноцінне різноманітне харчування з достатньою кількістю свіжих фруктів\овочів і білка, в т. ч. риби 2 рази в тиждень;
  • регулярні помірні фізнагрузкі (не професійний спорт) і боротьба з ожирінням;
  • повноцінний сон і багато часу на відпочинок (у т. ч. емоційний і психологічний);
  • лікування хронічних вогнищ інфекції (карієс, викривлення носової перегородки, аномалії сечовивідних шляхів, хронічний цистит, гіпертрофія аденоїдів і т. д.);
  • адекватне загартовування (ходіння босоніж, адекватне одягання, не гріти напої, купання у відкритих водоймах і т. д.)
  • вакцинація (для вироблення захисних клітин проти небезпечних хвороб);
  • адекватне забезпечення вітаміном Д;
  • лікування залізодефіцитної анемії;
  • уникнення пасивного куріння;
  • адекватне ведення стандартних ГРВІ і швидке повернення до активного способу життя після хвороби.

Доктор поспішає заспокоїти тривожних батьків:

Нормально, якщо дошкільник хворіє до 8-12раз в рік, а школяр 6-8р\рік легкими ГРВІ! Поступово дитина стикається з основними вірусами, виробляє захисні клітини проти них і поступово починає боліти рідше.

При цьому Ганна Левадна зазначає, що звернутися до імунолога має сенс у тому випадку, якщо у дитини відзначаються важкі інфекції (гнійний отит до 8 разів на рік, пневмонія/синусит більше 2-х разів у рік.

А як ви зміцнюєте імунітет своєї дитини?

Всі фото: Depositphotos