Порада від Людмили Петрановской: поспілкуйтеся з батьками з минулого», щоб позбутися від образи

1119

Молоді мами іноді обговорюють в Мережі образи, які таяться в їх душі. Часто вони пов’язані з батьками. Що не можуть пробачити вже дорослі люди, які самі виховують дітей?

Приміром, знову і знову подумки повертається в своє дитинство і згадують, як мама сварила за поведінку, яка вважала неправильним. Ставила в куток, змушувала з’їдати повну тарілку нелюбимого супу, забороняла спілкуватися з хлопчиком, який здавався їй непідходящою парою…

Читайте також:Порада дня: використовуйте у вихованні дитини правило «золотої середини»

Відомий психолог Людмила Петрановська коментує цю знайому багатьом ситуацію і підказує, як з нею впоратися.

Якщо всередині вас живе дитяча образа на маму, спробуйте зустрітися з «мамою з минулого» — простий прийом, який допоможе «переглянути» давнє болісний спогад з іншого ракурсу, — радить фахівець.

Як це зробити? Людмила Петрановська пояснює:

Прямо зараз відповідайте собі на питання: коли ви згадуєте якісь не найкращі моменти свого дитинства, ті миті, коли мама була несправедлива, жорстока, холодна або байдужа, скільки їй тоді було років? 25, 27, 30 років? Молодше або старше вона була, чим ви зараз?

Якщо вам зараз вже більше років, ніж тоді було мамі, з яким почуттям ви б дивилися на молоду жінку, яка поступає так, як поступила мама?

Подумайте про те, в яких умовах вона перебувала в цей момент, що було у неї з побутом і родиною, зі здоров’ям, із грішми? З робочим днем? Яке навантаження у неї була?

© Instagram @petranovskayalv_family3

Читайте також:Порада дня: не забувайте вибачатися перед дитиною

Щоб застосувати цей метод, потрібно усвідомити його ідею.

Це не про ідею пробачити, — пояснює Людмила Петравновская. — Це про те, щоб трохи ширше побачити контекст. Побачити зараз, вже дорослими очима, що насправді ваша мама зовсім не була всемогутнім богом, яким здавалася тоді. Багато чого з того, що мама робила, вона робила зовсім не тому, що так хотіла, зовсім не тому, що так ставилася до вас, а тому, що так виходило.

Коли ми розширюємо цю рамку, коли дивимось очима маленької дитини, для якого мама справді богиня, ми бачимо просто замотану молоду жінку, яка не справляється зі своїми почуттями.

Скажіть дитині в собі: «Справа зовсім не в тобі, ти добра дитина, хороша дівчинка, заслуговуєш любові, розуміння, турботи, просто твоя мама на даний момент не могла. Не тому, що не любила, і не тому, що не хотіла».

© Depositphotos

Застосувати метод, рекомендований Людмилою Петрановской, вдалося жодній з користувачів Мережі.

Моя мама якраз з тих, хто описано в пості. Втомлена, змучена, упахавшаяся мати-одиначка, яка ростила двох дітей пересроечное час. Я живу в зовсім інших умовах, але «привіти» з дитинства прилітають, я помічаю в своїй поведінці ті ж спалаху злості і бажання кричати, потім хочеться закритися і мовчати. Але я цього не роблю. Я усвідомлюю причини, я працюю з цим «спадком» і досить успішно, — розповідає мама. — А що стосується мами і мого внутрішнього дитини — вони люблять один одного, і я люблю маму, дуже. І вдячна за те, що вона нас зростила такими, які ми є. У наших досягненнях її заслуга. А травми з дитинства — з ними можна впоратися, якщо цього захотіти.

А ви готові впоратися з дитячою образою на батьків?

Фото на анонс: Depositphotos