Порада дня: відпустіть дитину в дитячий садок

1132

Чому не всі діти легко адаптуються до дитячого саду? У багатьох цей процес розтягується на місяці, а то й роки. Буває так, що мамі доводиться відмовлятися від повноцінного робочого дня, забираючи дитину з дитсадка до денного сну, тобто через чотири години перебування в ньому.

Читайте також:Монолог мами: «Як ми пережили непросту адаптацію в дитячому садку»

Говорячи про це, матусі часом зізнаються: «Ми так складно звикаємо до дитячого саду». А чому це відбувається? Психолог Катерина Якушева знає відповідь, і він може здивувати багатьох матерів.

Скажу чесно, я дуже часто зустрічаюся з психологічною неготовністю самої мами віддати дитину в садок, – розповідає фахівець. – Такі мами знаходять сотні причин не віддавати в садок, але, якщо все ж дитина туди пішов, тисячу причин, щоб не водити. Звичайно, мама цього не усвідомлює, вона дійсно думає, що причина криється в дитині, а не в її негативній установці і не здатності відпустити дитину.

Тому, якщо малюкові належить вперше піти в дитячий сад, мамі потрібно до цього правильно підготуватися. Втім, це потрібно і тим, чиї діти також відвідують його, але зі сльозами. Психолог Катерина Якушева визначила фактори, які допоможуть тривожним матусям відпустити малюка в дитячий сад і зрозуміти важливість цієї події для його майбутнього життя.

Соціальні зв’язки. В дитячому садочку дитина отримує навички спілкування з однолітками, цей досвід буває різним, і це абсолютно нормально. Дитина конкурує за вподобану іграшку, заводить перших друзів (робить перший соціально-комунікативний вибір), освоює нові навички спілкування. Так, процес не завжди проходить гладко, і сварки, і бійки, і сльози – все як у реальному житті!

Нові навички. У світ дитини увійдуть не тільки нові люди, але і нові знання про світ, його будову. Щоденні заняття з педагогами, підготовка до свят, режим дня при належному підході сприятливо вплинуть на вашого малюка.

Свої інтереси. Ваше чадо буде малювати, співати, танцювати, ліпити і з усього розмаїття зможе вибрати собі заняття по душі. Це значно полегшить вам вибір його додаткового заняття, хоча б тому, що це буде вибір дитини. Вам потрібно прислухатися до його думки і розповідями про те, що відбувається в саду.

Час для себе. Ось і настав той момент – пора подумати про себе, зайнятися собою або будинком, або просто полежати годинку на дивані, часом тонізує краще салону краси.

Читайте також:Чек-лист: речі, які знадобляться дитині в дитячому садку

Матусі поділилися своїм досвідом, як у них проходив період адаптації до дитячого саду:

У перший день залишила на 2 години — я місця собі не знаходила. Потім виявилося, що сльози при розставанні були тільки для мене. На другий день залишили до обіду. Тепер я була спокійна. А на 3 день чоловік повів дитину в садок. І з тих пір він відвозить її. Через тиждень вона стала ходити на весь день, а через 1,5 тижні перестала плакати при розставанні. Я вважаю, що все пройшло добре.

Я почала багато читати про адаптацію і зрозуміла, що треба самій «відпустити» і тоді син теж відпустить мене… Були моменти, коли я довго чекала, щоб він награвся. Щоб зрозумів, що в садку по-особливому цікаво. Набралася я багато терпіння… І іграшку навіть улюблену носили, щоб звик і зв’язок з будинком була.

Одна з тривожних матусь зізналася:

…лякає невідомість, не знаю, який вихователь попадеться моєї дочки, адже далеко не всі вони «люди своєї справи»…Дуже боюся, що в групі можуть бути не адекватні діти, часто чую про таких(кусають всіх, б’ють чим попало, агресивні і т. д).Напевно, я так сильно ще й хвилююся, від того, що сама жодного дня не ходила в садочок.

Психолог порадила відправитися в дитячий сад «на розвідку», познайомитися з вихователем.

Читайте також:Монолог мами: «мою дитину кривдять у дитячому садку…»

У ситуації, коли дитина не любить дитячий сад і йде туди зі сльозами, працює просте правило: дитина сканує емоції мами. Якщо мати випромінює спокій, малюк теж не хвилюється. Але якщо мама демонструє тривогу, навіть не говорячи про неї, це передається дитині. Тому налаштовуйте себе на те, що в саду малюкові буде добре, він знайде нових друзів, швидше опанує ті чи інші навички.

А які емоції у вас, коли дитина відправився в дитячий сад? Требовалась «адаптація»?

Всі фото: Depositphotos