Порада дня: правильно реагуйте на порушення кордонів дитиною

454

Щоб установити непорушні кордони і пояснити дитині, що таке «можна» і «не можна» у відносинах з батьками, треба вміти їх захищати. І багато залежить від того, як реагують батьки на те, як син або дочка намагаються їх порушити.

Читайте також:Порада дня: не забороняйте дитині те, що корисно для його розвитку

Мама 4-х дітей і консультант по ГВ Тетяна Болдирєва знає про виховання дітей якщо не все, то дуже багато. І з задоволенням ділиться з іншими своїм досвідом і «напрацюваннями». Розповіла вона і про те, як вибудовувати кордони, правильно реагуючи на провокативні вчинки дитини.

Правильно встановити межі — найголовніше у вихованні дитини.❤ Починається виховання ще в той час, коли дитина знаходиться у грудях: мама не дозволяє робити їй боляче або незручно. 🌱

Всі діти в певний момент починають перевіряти межі дозволеного: чи вдасться щось зробити чи ні? А якщо ще раз спробувати?🌱

Дитина не знає, як себе вести, він вчиться цьому, орієнтуючись на реакції батьків. По них він визначає, вірно чи не вірно він надійшов.🌱

Важливо реагувати не просто на дії дитини, а саме на причини, мети цих дій! 🌸

© Instagram @natarasiuk

Тетяна Болдирєва навела приклади, як діти можуть пробувати на міцність межі батьків навіть під час обіду:

  • зі столу можна скинути ложку випадково, просто упустити;
  • можна скинути, щоб подивитися, що буде;
  • можна скинути, бажаючи її зламати;
  • можна скинути, щоб засмутити маму;
  • можна скинути, щоб привернути увагу.

Читайте також:Порада дня: як не піддаватися на маніпуляції дитини

Все це абсолютно різні мотивації. Дитина очікує, що батьки будуть реагувати саме на мотивацію, — уточнює експерт.

Якою повинна бути правильна реакція? Насамперед усвідомленою. В іншому все залежить від того, які цілі переслідує батько:

🌿Реакція може бути бурхливою, коли мама кричить, починає активно переміщатися… Якщо сталося дійсно щось небезпечне, дитина це розуміє і намагається більше так не робити, виправити те, що накоїла.

🌿Байдужою може бути реакція, наприклад, на якусь небажану поведінку, наприклад, лягає на підлогу і б’є ногами. Одному в кімнаті влаштовувати сцену нудно.

🌿Заохочувальні реакції потрібні, коли ви хочете закріпити хорошу поведінку. Можна ласкаво сказати щось дитині, похвалити, обійняти, погладити.

Маленькі діти не розуміють пояснень, їм потрібні саме дії!

© Instagram @katia_chernik

Помічаєте, як діти уважно стежать за вашою реакцією? — задала питання передплатникам експерт.

Матусі поділилися своїм досвідом:

Постійно це спостерігаю! Особливо коли приходять бабусі в гості або коли все літо жили з бабусею на дачі, а мама приїжджала на вихідні! Не проходить і 5-ти хвилин як починається тест на мамину міцність 🙂

Не те слово стежать!!!! Завжди потрібно бути на чеку!!!! Вони ж ще і копіюють твою поведінку!!!! У мене донька завжди говорить таку фразу, на мою реакцію на непослух: Від одного погляду зрозуміло що краще іграшки прибрати зараз, а не потім!!!!

Як ви реагуєте на порушення кордонів дитиною?

Фото на анонс: Instagram @4ernushka91