Розсіяний склероз і вагітність: оптимізм доречний

706

Зміст:

  • Як пов’язані розсіяний склероз і вагітність
  • Загострення розсіяного склерозу при вагітності
  • Розсіяний склероз − це аутоімунне захворювання, що вражає мієлінові оболонки нервових волокон спинного і головного мозку. Осередки таких уражень виникають переважно у жінок європеоїдної раси. Вік пацієнток коливається від 20 до 40 років. Ризики захворіти припадають на період готовності до дітородіння. Наслідки при цьому бувають різними.

    Як пов’язані розсіяний склероз і вагітність

    Труднощі виношування при розсіяному склерозі пов’язані з падінням якості життя пацієнтки.

    Наслідки хвороби виражаються наступними симптомами:

    • втрата здатності до складним рухам;
    • слабкість м’язів;
    • посилення рефлекторної діяльності;
    • паралічі і парези;
    • тремтіння кінцівок;
    • падіння чутливості;
    • розлади травлення;
    • зміна поведінки;
    • зниження інтелектуального рівня.

    Розсіяний склероз і вагітність потребують постійного лікарського контролю.

    Перепади настрою, розлади травлення, м’язові болі притаманні вагітним. Дані симптоми ускладнюються депресією або ейфоричним станом, викликаним розсіяним склерозом.

    Хвороба провокує появу істеричних припадків, пов’язаних з пошкодженням волокон головного мозку. Множинні ураження нервів призводять до слабкості, апатії і втоми.

    Якщо склерозу схильний єдиний з батьків, патологія рідко передається дитині: частота спадкування склерозу становить 5%.

    Деякі нейродегенеративні хвороби виявляють схожі симптоми. Аміотрофічний склероз інколи фігурує під назвою «бічний склероз». Додаткове навантаження на організм вагітної надає хвороба Альцгеймера. Розлади психіки і моторики, які викликає хворобу Паркінсона – серйозний привід для занепокоєння при плануванні дитини.

    Розсіяний склероз мало впливає на розвиток дитини і пологи. Статистикою не підтверджені часті викидні або патології розвитку плода, пов’язані з цією хворобою.

    Загострення розсіяного склерозу при вагітності

    Ризик загострення розсіяного склерозу залежить від того, наскільки часто відбувалися спалахи хвороби до вагітності. Найчастіше рецидив відбувається в першому триместрі. Причина лежить у зміні гормонального фону жінки.

    Для профілактики рецидивів мінімум за три місяці до зачаття скасовують імуномодулятори. Припиняють прийом призначаються при склерозі Баклофену, Сирдалута і Фінлепсину.

    У другому і третьому триместрах при загостреннях застосовують Метилпреднизалон. Для розвитку плода застосування імуноглобуліну і пульсотерапія безпечно протягом всього періоду виношування.

    У нормі при вагітності нейродегенерация проявляється рідше. В цей час організм жінки отримує короткий відпочинок від прогресуючої хвороби.

    Відгуки репродуктологів однозначні: розсіяний склероз − це не привід відмовитися від виношування дитини. Ембріональні клітини заміщають уражені структури головного і спинного мозку. Отже, народження дитини допомагає матері надовго зберегти ясний розум і здорове тіло.

    Читайте також: прихована вагітність