Симптоми та лікування хламідіозу у дітей

981

Зміст:

  • Збудник захворювання
  • Шляхи зараження
  • Основні симптоми
  • Діагностика
  • Лікування
  • Хламідіоз у дітей зустрічається частіше, ніж можна припустити. Незважаючи на те, що це інфекція, традиційно передається статевим шляхом, діти заражаються від матері, через побутові предмети. Клінічна картина захворювання визначається способом інфікування.

    Збудник захворювання

    Хламідія — це дрібний одноклітинний організм. Вона не має товстої клітинної стінки, тому воліє жити внутрішньоклітинно. Хламідії можуть трансформуватися в L-форми, які стійкі до дії антибіотиків.

    Шляхи зараження

    Дитина інфікується від матері, носіями хламідій. Так як мікроорганізм розташовується внутрішньоклітинно, він легко долає всі захисні бар’єри і здатний інфікувати плід навіть внутрішньоутробно. Також зараження може статися під час пологів, коли дитина проходить через статеві шляхи.

    Хламідії пситацци — збудники захворювання у птахів. Для людини вони теж патогенні, вражають бронхолегеневу систему. Дитина заражається при контакті зі свійською птицею, папугами, канарками.

    Основні симптоми

    У дитячому віці хламідіоз протікає в трьох клінічних варіантах:

    • кон’юнктивіт;
    • респіраторний хламідіоз;
    • легеневий хламідіоз.

    У підлітків, які почали статеве життя, можливий сечостатевий хламідіоз.

    Хламідійний кон’юнктивіт спостерігається у новонароджених. Інфекція проникає в очі під час пологів. Симптоматика виникає на 3-4 день після народження дитини. Повіки набрякають, червоніють. Набряк досягає такого ступеня, що дитина не може відкрити очі. З’являється рясне гнійне виділення з очей, засыхающее на повіках кірками. Кон’юнктива набуває темно-вишневе забарвлення.

    До появи антибіотиків хламідійний кон’юнктивіт був частим захворюванням, його супроводжували небезпечні наслідки — трахома рогівки і сліпота.

    Прояви респіраторного хламідіозу нагадують ГРВІ з затяжним перебігом. Дитина хворіє на застуду з класичними проявами — нежить, кашель, підвищена температура.

    Але якщо звичайна застуда триває 7-10 днів, то при хламидийном інфікуванні хвороба затягується на місяці. Запідозрити хламідійну природу захворювання можна за сухого нав’язливого кашлю. Він не полегшується протикашльовими та відхаркувальними препаратами.

    Легеневий хламідіоз — найбільш важка форма захворювання. Він протікає по типу пневмонії. Характерна помірна температура, сухий нав’язливий кашель.

    Діагностика

    Запідозрити хламідійну інфекцію у малюка дозволяє характерна симптоматика. Для підтвердження діагнозу застосовують різні лабораторні методики:

    • серологічний аналіз крові недостатньо інформативний, оскільки антитіла до хламідій дитина може отримати від матері;
    • запідозрити інфекцію по серологічному аналізу можна, якщо антитіла класу М збільшуються в 2 рази і більше за два тижні;
    • мікробіологічний аналіз виділень з очей або мокротиння теж не завжди буває інформативний, тому що хламідії розташовуються внутрішньоклітинно;
    • володіє високою точністю ПЛР-аналіз, який виявляє генетичний матеріал хламідій.

    Клінічні аналізи крові вказують на бактеріальне запалення. При сечостатевому хламідіозі бактерії виявляються в сечі, вагінального слизу.

    Лікування

    Терапія хламидиозов досить складна через внутрішньоклітинного розташування бактерій. L-форми хламідій володіють підвищеною стійкістю до антибіотиків. Клінічні рекомендації з хламидиозам пропонують три класи препаратів:

    • макроліди;
    • тетрацикліни, протипоказані до 8 років;
    • фторхінолони протипоказані до 15 років.

    Оптимальна схема антибіотикотерапії — два препарату по черзі курсом 14 днів. При кон’юнктивіті використовують антибактеріальні очні краплі і мазі. При респіраторному і легеневому хламідіозі рекомендовані симптоматичні препарати — жарознижуючі, відхаркуючі.

    Після закінчення курсу антибіотиків призначають пробіотики для відновлення кишкової флори, полівітаміни. Для відновлення імунітету, попередження повторних захворювань призначають імуностимулятори.

    Хламідіоз у дитячому віці розвивається при передачі збудника від інфікованої матері або при контакті з птахами. Протікає захворювання у вигляді кон’юнктивіту або ураження легень. Лікують хламидиозы двома групами антибактеріальних препаратів.

    Читайте також: нейробластоми у дітей