Можна або не можна заливати мед окропом, корисно чи ні і властивості продукту

524

Лікувальні та корисні якості меду залежать від багатьох факторів: температури зберігання, періоду збору нектару, погодних умов, типу медоносних рослин, нюансів вживання ласощів. Багатьох любителів солодкого продукту цікавить питання-чи можна мед заливати крутим окропом. Фахівці рекомендують в лікувальних і косметичних цілях використовувати злегка підігрітий продукт.

Користь гарячого меду

ласощі містить більше 300 корисних елементів (вітаміни, мінерали, амінокислоти, ефірні масла). Набір речовин визначається видом медоносних рослин, з яких бджоли збирали нектар і пилок, місцем розташування пасіки.

Ласощі є важливим елементом народної медицини, тому що допомагає лікувати ряд захворювань:

  • безсоння;
  • ослаблений імунітет;
  • порушення роботи нервової системи;
  • застуди та запальні явища носоглотки;
  • порушення функціонування шлунково-кишкового тракту;
  • дисфункції серцево-судинної системи.

Щоб забезпечити лікувальний ефект, солодкість розчиняють в теплій воді або чаї, будь-якому напої. Злегка підігрітий мед також використовується для приготування масок, обгортань. Солодкий продукт проникає в пори на шкірі, зберігаючи вологу на поверхні, одночасно очищаючи і живлячи.

Особливо ефектно косметичний омолоджуючий ефект проявляється на блідій, старіючій шкірі. Звичайно, щоб зберегти максимум активних речовин, нектар не розводять окропом.

Шкода і можлива небезпека

Є думка, що не можна сильно нагрівати мед, оскільки при цьому утворюється оксиметилфурфурол (проміжний продукт хімічного розкладання цукрів). З цієї ж причини не рекомендується розводити солодкість окропом. Речовина є канцерогеном, вміст його в нагрітому меді незначно, але є ймовірність його накопичення в організмі людини при регулярному вживанні гарячого чаю з додаванням натурального продукту. Тому бажано класти ласощі в теплий напій.

Чим вище його зміст, тим нижче лікарські властивості ласощі. Немає єдиних стандартів за кількістю речовини в натуральному продукті (за російськими гостами – 25 мг/кг, за європейськими вимогами – 40 мг/кг). Підвищений вміст означає порушення технологій переробки, розфасовки або зберіганні нектару. Природно, марно пити напої з таким медом в лікувальних цілях.

До якої температури можна гріти мед?

Завдяки спеціальним дослідженням було встановлено, що продукт, нагрітий до 45-55 °с, зберігає корисні якості. Щоб солодкий напій проявив лікувальні якості, важливо правильно його готувати:

  • для приготування оздоровчого засобу бажано вибирати добре розчинні сорти ласощі (соняшниковий, ріпаковий);
  • перед додаванням солодощі гарячу рідину (чай, трав’яний відвар, вода, молоко) рекомендується остудити до температури 40-50 °с.

Подивіться також

Ознаки незрілого меду і як його довести до нормального состояячітать

Готуючи лікувальний напій, важливо дотримуватися почуття міри. У рідину кладуть не більше 1-1, 5 чайної ложки меду.

Коли продукт втрачає корисні властивості?

Фермент діастаза (амілаза), що входить до складу меду, сприяє розщепленню крохмалю, переварюванню їжі, прискорюючи процеси її засвоєння. Показником натуральності і якості нектару є діастазне число. Саме цей параметр враховується при оцінці натуральності солодкого продукту. Вважається, що діастазне число нектару без домішок становить не менше 8 одиниць. У процесі досліджень було з’ясовано, що на цей показник істотний вплив робить температура:

  • амілаза повністю руйнується за 1-1, 5 години при нагріванні меду до 75-80 °с;
  • швидке руйнування також спостерігається при підвищенні температури солодощі до 45-50 °с;
  • приблизно за півтора року руйнується амілаза при нагріванні солодкого продукту до температури 25 °с;
  • параметр діастазного числа не змінюється протягом 4,5-5 років, якщо ласощі зберігається при температурі 15-20 °с.

Нектар може тривалий період зберігати корисні і лікувальні якості, якщо дотримуються правильні умови зберігання (скляний/керамічний посуд, забезпечений захист від сонячного світла, ємність герметично закривається). Звичайно, щоб проявився лікувальний ефект від біологічно активних елементів меду, солодкість додають в напій теплий або гарячий (нагрітий до 40-45 °с).

корисні якості меду не викликають сумніву. Однак, як і будь-який продукт, він вимагає дотримання правил зберігання і вживання. Немає єдиної думки, при якій температурі ласощі втрачає лікувальні властивості. Але однозначно не рекомендується додавати його в окріп.