Хто такий екстраверт: особливості психотипу, плюси і мінуси, які підходять професії

338

Напевно ви чули про те, що люди діляться на інтровертів і екстравертів. Перші мовчазні, спокійні і замкнуті, а другі енергійні, активні і товариські. Це досить поверхневе уявлення, яке не дає побачити повну картину. Сьогодні ми детально розберемо, хто такий екстраверт, в чому його плюси і мінуси і чим він відрізняється від інтроверта.

Хто такий екстраверт

Екстраверт – це людина, енергія якої спрямована у зовнішній світ. Він товариський, енергійний, активний, поривчастий. На відміну від своєї протилежності – інтроверта – екстраверт не схильний до довгих роздумів і самокопання. Самотність діє на нього гнітюче.

Такі люди постійно хочуть перебувати в гущі подій. Вони швидко приймають рішення, не зациклюються на невдачах і в цілому дивляться на життя з оптимізмом.

Автором типології екстраверт/інтроверт є швейцарський психолог карл густав юнг. У 1921 році він представив світу свою класифікацію. Згідно з його теорією, в основі поділу людей на типи лежить спрямованість їх життєвої енергії (юнг називав її лібідо). У інтровертів лібідо направлено всередину, а у екстравертів – назовні.

Згодом дана класифікація була доповнена третім проміжним типом – амбіверти. Це люди, які поєднують в собі риси двох основних типів.

Фізіологічні основи

Недавні дослідження дозволили пояснити відмінності між інтровертами і екстравертами з фізіологічної точки зору. У інтровертів нервова система більш чутлива, ніж у екстравертів. Вона сильніше реагує на зовнішні стимули і тому швидше стомлюється. Цим пояснюється потреба інтровертів більшу частину часу проводити в тиші і спокої. Так вони відновлюють свої запаси енергії.

Екстравертам же, навпаки, потрібні сильні і яскраві стимули, щоб відчувати себе добре. Тому вони так люблять суєту навколо себе і не здатні всидіти на місці. У тиші і самоті ці люди відчувають сенсорний голод і відчувають себе незатишно.

За останніми даними екстравертів у світі 40 %. Тому з упевненістю можна сказати, що вони є серед ваших знайомих. Не виключено, що і самі ви ставитеся до даного психотипу. Це легко визначити за допомогою тесту.

Класифікація

На основі вчення юнга згодом була створена більш розгорнута класифікація. У ній 16 типів, 8 з яких відносяться до екстравертів. Давайте їх розглянемо.

  1. інтуїтивно-логічний. люди даного типу демонструють відмінні лідерські якості. Готові працювати за ідею, якщо вона по-справжньому захоплює їх. Їм важливо, щоб робота викликала інтерес і азарт, а потім вже приносила дохід.
  2. етико-сенсорний. емоційний і імпульсивний тип. При цьому добродушний, довірливий і щирий. Найбільше в житті цінує сім’ю. Любить порядок у всьому, вимогливий до себе і до інших.
  3. етико-інтуїтивний. романтик і ідеаліст. Стурбований проблемами людства, знаходиться в постійному пошуку сенсу життя. Оточуючим часто здається гордовитим.
  4. сенсорно-логічний. рішучий, цілеспрямований, працьовитий тип. Відрізняється високою працездатністю і самодисципліною. На оточуючих справляє враження жорсткого і владного людини.
  5. сенсорно-етичний. представники даного типу марнославні, горді і зарозумілі. До людей ставляться з недовірою, але при цьому легко завойовують авторитет.
  6. логіко-інтуїтивний. оптиміст, добряк, душа компанії. Відрізняється високою працездатністю і працьовитістю. Все, за що він не візьметься, виходить добре. Любить пригоди.
  7. логіко-сенсорний. чесний і прямолінійний тип. Не терпить хитрості, підступності і брехні. Емоції тримає під контролем розуму.
  8. інтуїтивно-етичний. самий емоційний і чутливий тип з усіх. Володіє хорошими творчими здібностями. Багато часу присвячує духовному розвитку. Користується величезним успіхом у протилежної статі.

Плюси і мінуси

На перший погляд може здатися, що бути екстравертом – це один суцільний плюс. Однак це не зовсім так. У кожного психотипу є свої переваги і недоліки – бажано про них знати.

Почнемо з плюсів.

  1. комунікабельність. це найяскравіша риса екстравертів. Вони обожнюють спілкування у всіх його проявах і не уявляють свого життя без нього. Вони легко знайомляться з людьми, можуть підтримати будь-яку розмову, є прекрасними оповідачами.
  2. енергійність. на відміну від інтровертів, екстраверти не страждають від перебоїв енергії. Вони активні, працездатні, витривалі. Їм потрібно зовсім небагато часу, щоб відновити сили після виснажливої роботи.
  3. оптимізм. ці люди завжди на позитиві і з задоволенням діляться своїм хорошим настроєм з оточуючими. Вони рідко впадають в зневіру і не вантажаться по дрібницях – їх стакан завжди наполовину повний.
  4. рішучість. екстраверти не люблять витрачати час на болісні роздуми. Вони краще зроблять помилку і виправлять її, ніж будуть зважувати всі «за» і «проти», боячись зробити перший крок.
  5. гнучкість. ще одна фішка екстравертів-вміння пристосовуватися до будь-яких умов. Вони комфортно себе почувають як в п’ятизірковому готелі, так і в наметі де-небудь на краю землі.
  6. стресостійкість. нервова система екстравертів сильна і витривала. Це дозволяє їм впевнено себе вести в складних ситуаціях і демонструвати вражаючу витримку.
  7. легкість на підйом. екстраверти легко включаються в нову діяльність. Процеси збудження і гальмування в нервовій системі у них врівноважені, тому їм не складно перемикатися з одного заняття на інше. Чого не скажеш про інтроверти, у яких гальмування переважає над збудженням.

З плюсами розібралися, тепер переходимо до мінусів.

  1. недалекоглядність. як ми вже з’ясували, екстраверти не люблять довго обмірковувати свої рішення. Через це вони часом бувають неефективні і роблять багато помилок.
  2. імпульсивність. часто вони йдуть на поводу у своїх внутрішніх поривів, не замислюючись про наслідки. Наприклад, можуть витратити всю зарплату на красиву дрібничку або виїхати в іншу країну без грошей. У багатьох ситуаціях їм не вистачає раціональності.
  3. мінливість. екстраверти швидко загоряються чимось, але так само швидко остигають. Тому кидають багато заняття на півдорозі. Також ця риса яскраво проявляється у відносинах з людьми. Серед тисячі знайомих у екстравертів може не знайтися жодного справжнього друга.
  4. проблеми з самоконтролем. все, що діється у екстраверта на душі, він тут же вивалює назовні. У запалі гніву він може наговорити гидоти близьким людям і зробити дурниці, виправити які потім буде дуже складно.
  5. поверховість. представники даного типу не люблять заглиблюватися в якусь одну область. Їх свідомість відрізняється широтою сприйняття, а не глибиною. Тому часто їм бракує експертності у своїй професійній сфері.

Як бачите, плюси істотно превалюють над мінусами. Тому, якщо ви дізналися в собі екстраверта, вважайте, що вам пощастило.

Як спілкуватися з екстравертами: рекомендації

Два екстраверти легко знайдуть спільну мову один з одним. А ось інтровертам може бути важко. Тому наступні рекомендації в першу чергу для них.

  1. з екстравертом можна говорити про що завгодно-він з радістю підтримає будь-яку тему. Пристрій адронного коллайдера-чому б і ні? передумови жовтневої революції в росії-теж хороша тема. Глибокий сенс пісень російських реперів-згодиться.
  2. не скупіться на емоції. Екстраверти самі дуже емоційні люди і цінують цю рису в інших.
  3. не бійтеся незручних пауз. Екстраверт швидко заповнить їх розмовами. І взагалі ці люди не схильні займатися пошуком вад у співрозмовника, їх увагу поглинено предметом розмови.
  4. екстраверти люблять бути в центрі уваги і викликати захоплення у оточуючих. Тому не скупіться на похвалу. Тим більше що хвалити їх завжди є за що.

Відповідні професії

Екстравертам варто вибирати професію, спираючись на свої сильні сторони. Вони зможуть відмінно проявити себе на посадах, що вимагають постійного спілкування, зміни діяльності, руху. А ось рутинна монотонна робота точно не для них.

Ось приблизний список відповідних професій.

  • секретар;
  • ведучий;
  • політик;
  • юрист;
  • адвокат;
  • лікар;
  • актор;
  • менеджер;
  • hr-фахівець;
  • екскурсовод;
  • педагог;
  • психолог;
  • вихователь;
  • корреспондент;
  • Фотограф;
  • спортсмен.

Насправді, це далеко не повний список. Але, я думаю, принцип вам зрозумілий. Більше спілкування, більше руху, менше рутини.

Рекомендації екстравертам

Представники даного психотипу – сильні і гармонійні особистості. Вони легко пристосовуються до будь-яких умов і досягають успіху в житті. Однак немає межі досконалості. Свої сильні риси екстраверти можуть підкреслити, а недоліки згладити. Це дасть їм ще більше можливостей для реалізації свого потенціалу.

  1. вчіться контролювати свої емоції. Зайва емоційність заважає в житті. Іноді варто десять разів подумати, перш ніж продемонструвати свої почуття і наміри. Підвищити рівень самоконтролю вам допоможуть заняття йогою і медитацією.
  2. подумайте, перш ніж приймати рішення. Через свою імпульсивність екстраверти роблять багато необдуманих вчинків. Почніть більш відповідально підходити до своїх дій. Візьміть за правило обмірковувати важливі рішення хоча б 1-2 дня. Це допоможе вам уникнути помилок і неприємностей в майбутньому.
  3. вчіться слухати. Спілкування-це взаємний процес. Яким би хорошим оповідачем ви не були, люди не можуть слухати вас нескінченно. Вони теж хочуть виговоритися і бути почутими. Давайте їм таку можливість. Слухайте уважно, задавайте питання, емоційно реагуйте на розповідь співрозмовника. Тоді люди почнуть поважати і цінувати вас ще більше.
  4. беріться за складні завдання. Раз природа нагородила вас такими видатними здібностями, значить у неї на вас великі плани. Не витрачайте свій потенціал даремно. Ставте амбітні цілі і досягайте їх.
  5. поглиблюйте свої знання. Виберіть область, яка вам найбільш цікава, і почніть занурюватися в неї з головою. Бажано, щоб вона була пов’язана з вашою основною діяльністю. Ваша мета-знайти експертність і навчитися структурувати знання.
  6. з повагою ставтеся до чужих особливостей. Не всі люди можуть похвалитися відмінними комунікативними навичками, енергійністю і високою стресостійкістю. Тому не варто всіх оцінювати по собі. Не потрібно дивитися зверхньо на інтровертів і вважати їх дивними. Вони просто інші-в чомусь краще, а в чомусь гірше вас.

Висновок

Тепер ви знаєте, хто такий екстраверт, і ні за що не переплутаєте його з інтровертом або амбівертом. Якщо ви ставитеся до даного психотипу, то вас можна привітати. Ви позитивна, комунікабельна, енергійна і стресостійка людина. З такими якостями в житті точно не пропадеш!

Але занадто не зазнавайтеся. Сильна нервова система-це подарунок, який вам зробила природа. Ваше завдання-знайти йому гідне застосування. Розвивайте свої достоїнства, усувайте недоліки – і тоді вас чекає приголомшливий успіх.

Добірку курсів з психології.