Боссинг: що робити, коли труїть начальник

771

Десь у паралельному всесвіті всі люди, прокидаючись і насолоджуючись ранковою кавою, з нетерпінням чекають початку робочого дня в офісі. У реальному житті майже кожен п’ятий стикається з небажанням йти на роботу через начальника, який неналежно поводиться і всіляко знущається.

Якщо на робочому місці вам стає некомфортно – придивіться до поведінки керівника краще. Можливо, ви стали жертвою абьюза з боку вищестоящих осіб. Це явище називають модним словом боссинг і, зіткнувшись з ним, вам потрібно бігти якомога швидше. Давайте обговоримо цю тему, щоб ви могли оперативно визначити проблему і впоратися з нею з найменшими втратами для себе.

Що таке боссинг

Щоб зрозуміти суть цього явища, спочатку потрібно розібратися, що таке моббінг.

Моббінг – це психологічне насильство над однією людиною в колективі. Він буває горизонтальним, коли конфлікт розвивається між співробітниками одного рівня, і вертикальним, коли агресором стає начальник. Вертикальний моббінг і називають боссингом.

Говорячи коротко, боссинг – це абьюз співробітника з боку керівника.

Це негативне явище досить поширене в світі. У росії, за даними науково-освітнього порталу iq, жертвами офісних «розборок» вже стали близько 20% населення.

Причини агресії начальника

Найпоширеніша мета боссинга – звільнення «неугодного» співробітника. Адже далеко не завжди можливо законне розірвання договору, особливо з людьми, які працюють на совість. А ось чому начальник так хоче звільнити людину — це вже інше питання. Причин безліч:

  1. почуття небезпеки-бос боїться, тому що співробітник більш компетентний і амбітний.
  2. працівник не відповідає принципам начальника, і тут простір дуже великий: від поглядів на життя до одягу і зовнішнього вигляду людини.
  3. бажання самоствердитися за рахунок приниження співробітника, який просто не може піти проти шефа.
  4. бажання володіти жінкою в сексуальному плані і прагнення цього уникнути (за статистикою, жертви боссингу в 73 % – жінки).
  5. особисті мотиви. Можливо, у підлеглого з керівником сталася сварка, в минулому вони були друзями або партнерами і відносини розладналися.

Судячи з причин, боса можна тільки пошкодувати. У нього така кількість своїх проблем і настільки низька самооцінка, що він просто не здатний впоратися з ними іншими способами.

Але явище це в корені несправедливо і жорстоко. Кожна людина, що працює в класичному колективі, повинен вміти розпізнавати бос і правильно йому протистояти, тому що ігнорування проблеми і страх її вирішення призводять до негативних результатів.

Наслідки цькування на роботі

За кордоном дуже добре досліджували цю проблему і виявили, що цькування з боку начальника шкодить жертвам у фізичному плані. Переважна кількість постраждалих живуть в постійному стресі. У 60 % розвивається параноя і головні болі. Психологічні проблеми: почуття відстороненості, вина, сором і образи. Майже половина людей, що зіткнулися з боссингом, скаржилася на нічні кошмари, а 71 % відчували труднощі зі сном.

Також це провокує розвиток шкідливих звичок, таких як куріння, алкоголізм і прийом медикаментів. У німеччині психіатри зібрали статистику, за якою 10% самогубств в країні відбуваються через цькування в колективі, в тому числі і з боку начальника.

При цьому, якщо жертвами в більшості випадків стають представниці слабкої статі, то роль переслідувача можуть грати як жінки, так і чоловіки. У прекрасної статі сильніше помітна втрата ваги на тлі переживань і навіть гормональні збої.

Ознаки боссингу

Як же відрізнити боссинг від звичайної критики і поганого настрою шефа?

Умовною нормою можна вважати обставини, при яких начальник висловлює своє невдоволення в м’якій формі, не переходячи на особистості. Він може зірватися і підвищити тон, але здатний визнати свою неправоту. Він критикує виключно у справі і готовий вислухати ваші пропозиції щодо виправлення помилок.

Розпізнати начальника-абьюзера легко. При наступних ознаках варто бити тривогу.

  1. вам дають багато роботи на короткий термін, що об’єктивно неможливо зробити.
  2. змушують виконувати безглузді завдання або принизливі доручення, що не входять в обов’язки (принеси каву, приберися в офісі).
  3. вам взагалі не виділяють роботу. Якщо зарплата складається з відсотка за виконані завдання, то вам в такому випадку майже нічого не виплачують і потім лають за недостатню продуктивність.
  4. керівник показово ігнорує вашу присутність в колективі і думку. Особисті досягнення присвоює всій команді або взагалі іншому співробітнику. На прохання і пропозиції ніяк не реагує.
  5. використовує посадові інструкції як засіб маніпуляцій. Наприклад, якщо ви запізнилися – показово критикує при всіх або відразу штрафує.
  6. сексуальні домагання. Тут все зрозуміло. Також сюди відносяться двозначні компліменти і приколи на публіці. Бос загрожує, що якщо ви не погодитеся, звільнить вас або навантажить роботою, перетворить ваше життя в кошмар і т.д.
  7. начальник опускається до образ і загроз. Нецензурна лексика, обзивательства з приводу зовнішності і ситуацій, не пов’язаних з професійною діяльністю. Якщо у справі вас теж ображають — це не норма.
  8. вішає на вас колективну відповідальність. Наприклад, якщо ви зробили помилку, він карає всіх співробітників. Пізніше, крім боссінга, ви можете зіткнутися ще й з горизонтальним моббінгом, тому що колектив буде вважати вас причиною своїх проблем. Таким чином директор домагається того, що над вами знущаються без його участі.
  9. робота в неробочий час. Це дуже поширений прояв боссинга. Дзвінки о 10 годині вечора, догани за те, що ви не відповідаєте вночі або рано вранці, постійні вказівки затриматися на роботі на годинку-другу.

Якщо з такими проблемами стикаються всі підлеглі, то бос управляє в авторитарному стилі. Тут виникають питання до його компетенції як управлінця. Якщо ж до решти він ставиться нормально, і тільки над вами знущається – мова йде про боссинг.

Способи боротьби з абьюзом на роботі

Перша думка, що виникає в такій ситуації – це звільнення. Але даний метод вирішення проблеми досить радикальний. Не всі можуть дозволити собі піти з роботи, яка годує тебе і всю сім’ю. Та й на зміни зважитися дуже важко.

Особисто я відразу б звільнялася, тому що своє фізичне і ментальне здоров’я важливіше, ніж заробіток. Але також я прекрасно усвідомлюю, що вчинити так можуть не всі. В такому випадку є інші варіанти.

пряма розмова з начальником. бувають ситуації, коли боссинг виникає внаслідок банального непорозуміння. Часто шеф навіть не помічає, що своєю поведінкою приносить страждання, і чинить так з власної дурості, через відсутність емпатії або специфічного почуття гумору. Поговоріть з босом безпосередньо, відкрийте йому очі на ситуацію. Є шанс, що стане краще.

Спробуйте також грамотно відповідати на образи, можливо, керівник вирішить, що ви міцний горішок і перестане так сильно діставати.

спроба адаптуватися. якщо ви знаєте причину боссинга і здатні її виправити, спробуйте зробити це заради збереження свого робочого місця. Наприклад, якщо начальник негативно ставиться до вашої поведінки або вважає зовнішність викликає, надіньте на робочому місці «маску», а у вільний час самовиражайтеся, як вам хочеться. Якщо ви змінитеся, а ситуація залишиться колишньою, то залишається тільки один вихід – звільнитися.

скарга вищестоящій особі. якщо над вами знущається людина, яка теж комусь підкоряється, є сенс піти до головного у вашій компанії і поскаржитися. У цьому немає нічого ганебного, коли керівник поводиться неадекватно. Можливо, директор просто не знає про таку поведінку своїх працівників, і ця інформація допоможе зробити всю компанію краще. Однак на практиці такий варіант працює, якщо ви-працівник з хорошою репутацією і великим стажем у фірмі.

об’єднання з іншими співробітниками. коли не тільки ви помічаєте неадекватну поведінку керівника, є сенс скооперуватися з іншими працівниками. Якщо ви виступите всі разом проти нього, то отримаєте більше шансів на виправлення ситуації, ніж в боротьбі поодинці. Але коли цькування спрямована тільки на вас, це не допоможе. Інші люди не захочуть ризикувати заради вас своїм становищем.

звернутися до правоохоронних органів. варто спробувати, якщо у вас є докази правопорушення або навіть злочину з боку начальника. Це серйозна міра, вдатися до якої необхідно, щобЗахистити не тільки себе, а й інших можливих жертв. Адже наслідки для них можуть бути ще гірше. Але без доказів намагатися безглуздо. У вас повинна бути відеозапис, знімки екрану або аудіозапис неналежних дій боса.

До речі, в європейських країнах є закон, що передбачає покарання за моральне переслідування на роботі. Там працівники захищені, але теж повинні довести наявність проблеми. Тоді керівник зобов’язаний виплатити їм компенсацію. У пострадянських країнах з цим складніше.

встановити особисті межі. прямо заявіть начальнику під час неприємної розмови, що не потерпіть переходу на особистості. Виводьте його на чисту воду, запитуйте, чому він дозволяє собі ображати вас як людину. Будьте обережні, часто в такому випадку глава компанії може проявити до вас газлайтинг, тобто заперечувати будь-які ваші претензії.

Це допомагає рідко, тому що боссинг використовують люди, яким плювати на межі інших. Але спробувати варто.

Я зустрічала рада просто ігнорувати проблему. Але я не рекомендую так робити. Якщо вас турбує боссинг, то закрити на всі очі не вийде. Вам доведеться терпіти постійні нападки, психіка буде страждати, як і самопочуття. Вибирайте дію. Якщо вищевикладені способи не допомагають-звільняйтеся.

Висновок

Боссинг – серйозна проблема, що зустрічається в багатьох компаніях, незалежно від їх масштабу. Справитися з нею звичайному працівникові важко, так як тисне авторитет вищестоящої особи і його повноваження. Якщо хтось із ваших близьких або ви самі опинилися в такій ситуації, не пускайте її на самоплив. Стати тією людиною, хто дасть відсіч недозволеному поводженню з працівниками.