Як вийти з френдзони хлопцеві або дівчині: поради психолога

877

Багато людей не з чуток знають, що таке френдзона. Це місце можна порівняти з згубним болотом, вибратися з якого буває дуже складно, тому краще постаратися взагалі туди не потрапляти. Але якщо вже вас попало там опинитися, читайте уважно. Я розповім вам, як вийти з френдзони з найменшими втратами і постаратися вивести відносини на новий рівень.

Що таке френдзона

Не будь-яку дружбу між хлопцем і дівчиною можна назвати френдзоною. Іноді люди просто дружать без розрахунку на щось більше. Це нормальні дружні стосунки, які не шкодять нікому з двох людей.

Буває, що хтось із друзів-хлопець або дівчина – починає відчувати симпатію по відношенню до другого. Йому здається, що непогано було б вивести відносини на новий рівень. І навіть в цьому випадку дружба не відразу перетворюються на френдзону.

Френдзона починається тоді, коли один з друзів явно бачить симпатію іншого, але не хоче змінювати формат спілкування. Йому комфортно просто дружити. Неважливо, чи зробив друг крок у бік романтики, зізнався в почуттях або продовжує мовчати, як партизан. Для нього ця дружба вже стає френдзоною.

Чим небезпечна френдзона

Френдзона не тільки дуже неприємне місце, але і небезпечне для людини. Сильно страждає самооцінка і почуття власної гідності. В глибині душі людина усвідомлює, що знаходиться в жалюгідній ролі, хоч і намагається приховати від себе цей факт за допомогою психзахист.

Чим довше людина перебуває у френдзоні, тим сильніше він втрачає привабливість. Справа в тому, що самооцінка індивіда пов’язана з поглядом на нього коханої людини. А якщо він застряг у френдзоні, значить улюблений дивиться на нього критично і не хоче підпускати до себе близько. Іноді до цього погляду домішується жалість і почуття і провини.

Тому хлопці у френдзоні дуже швидко втрачають мужність, а дівчата – жіночність. Вони починають дивитися на себе критичним поглядом, стають скутими і напруженими. Якщо до цього вони не відчували нестачі в увазі протилежної статі, то тепер навколо них утворюється вакуум.

Поки людина не поправить свою самооцінку, успіху в любові йому можна не чекати. А поправити її можна, тільки покинувши френдзону.

Як вийти з френдзони

Вибратися з френдзони у відносини – дуже складне завдання. Кожен день перебування в цьому згубному місці знижує ваші шанси викликати симпатію у вашій пасії. Тому краще туди ніколи не потрапляти.

Якщо все ж ви опинилися у френдзоні, перед вами стоїть мета вибратися звідти хоч куди-небудь. Давайте розглянемо універсальні кроки, які допоможуть вам повернути самоповагу і підвищити шанси на відносини з коханою людиною.

Перестаньте обманювати себе

Багато людей потрапляють у френдзону виключно через погану рефлексії. Вони висловили почуття, їм ввічливо відмовили і запропонували залишитися друзями. Після цього вони можуть думати, що і самі не дуже то хотіли відносин. Починають шукати в своїй пасії недоліки, дивитися на неї зверхньо, щоб якось компенсувати свій облом.

Дуже важливо подивитися на ситуацію тверезо і не будувати ілюзій. Усвідомити, що ви опинилися в невигідній для себе ролі. А потім вже шукати способи переломити ситуацію.

Оцініть ризики

Якщо ви ще не встигли зізнатися своїй пасії в почуттях, гарненько подумайте, чи варто робити це. У разі відмови, невимушеного дружнього спілкування вже не вийде. Велика ймовірність, що ви взагалі перестанете спілкуватися.

Тому, якщо вас пов’язує багаторічна дружба і ви дуже дорожите людиною, можливо, буде краще зберегти статус-кво. Відмовитися від своїх домагань на близькість і переключитися на когось іншого.

Переконайтеся в тому, що ви підходите людині

Перш ніж намагатися вивести відносини на інший рівень, тверезо оцініть свої шанси. Прикиньте, наскільки ви підходите людині, чи немає між вами сильного мезальянсу.

Наприклад, якщо ви хлопець із середніми зовнішніми даними, без свого житла і машини, а вона – красуня з багатої сім’ї, то шанси на відносини у вас мінімальні. Швидше за все тому вона і тримає вас у френдзоні. Подолати такий мезальянс може тільки людина з нереальним чарівністю.

Вміння об’єктивно оцінювати свій рівень позбавляє відразу від багатьох проблем. Ви не будете витрачати час і гроші на свідомо програшний варіант, ваша самооцінка не буде страждати від постійних обломів, не будете сидіти у френдзоні роками в надії, що вас коли-небудь звідти дістануть.

Позбавтеся від ілюзії взаємності

Якщо ви перебуваєте у френдзоні вже досить довго, не тіште себе ілюзіями, що людина не здогадується про вашу любов. Люди прекрасно вміють зчитувати невербальні сигнали. Так що можете бути впевнені, що ваша пасія тримає вас у френдзоні свідомо.

Не уявляйте, що людина просто соромиться і боїться зробити перший крок. Коли люди відчувають сильну взаємну симпатію, вони дуже швидко переходять до відносин.

Знизьте активність

Скоротіть кількість спілкування. Не варто писати і надзвонювати людині з ранку до вечора. У нього не повинно скластися враження, що ви завжди до його послуг.

Давайте людині можливість сумувати за вами. Його ініціативи до спілкування має бути більше. Тоді є шанс, що він оцінить вас по достоїнству і розгляне з іншого боку.

Підвищіть якість спілкування

А ось над змістом спілкування потрібно буде серйозно попрацювати. Зробити його цікавим, емоційним, кришесносним. Ваше спільне дозвілля має бути особливим. Не дозволяйте пасії нудьгувати у вашій присутності.

Розповідайте що-небудь захоплююче, запрошуйте в цікаві і незвичайні місця. Тоді людина захоче проводити з вами час частіше і довше.

Станьте цікавою людиною

Той факт, що ви опинилися у френдзоні, повинен стати приводом для серйозної роботи над собою. Ви повинні прокачатися по всіх фронтах, щоб стати краще і навчитися подобатися тим, хто подобається вам. Навіть якщо вам не вдасться вступити у відносини з вашою пасією, ви зможете швидше знайти собі підходящу пару.

Почніть цікавитися чимось новим, розширюйте кругозір, стаєте людиною, з яким цікаво і приємно проводити час. Не обов’язково повідомляти про це людині, в якого ви закохані. Нехай сам дізнається при нагоді і здивується.

Прокачуйтесь зовні

Якщо людина охоче спілкується з вами по-дружньому, але не хоче зближуватися, швидше за все ви не залучаєте його фізично. Це можна виправити, попрацювавши над зовнішністю. Іноді вистачає мінімальних змін, щоб отримати швидкий ефект. Змінити зачіску, підібрати новий гардероб, навчитися триматися красиво.

Якщо ж є зайва вага, то доведеться неабияк попітніти. Про швидкі результати доведеться забути. Але це не означає, що можна опустити руки і взагалі не працювати над собою. Чим раніше ви почнете, тим швидше знайдете бажану форму.

Проявляйте незалежність

Дайте людині зрозуміти, що ви не залежите від нього. Так, він вам подобається, але в ролі вічного ждуна ви сидіти не будете. Спілкуйтеся з протилежною статтю, заводите відносини, живіть повним життям. Не думайте, що таким чином ви втратите шанси на відносини з вашою пасією. Перебуваючи в ролі покірної і вірної собачки, шансів ще менше.

Цілком ймовірно, що коли ви вступите у відносини, ваш друг або подруга перегляне своє ставлення до вас. Конкуренція змушує людей відчувати потребу в тому, що ще вчора їм було не потрібно.

Чого робити не можна

Стратегію дій ми розглянули, тепер давайте обговоримо можливі помилки. Постарайтеся не здійснювати їх.

Уникайте ролі жилетки

Не дозволяйте використовувати себе як ліки від душевних ран. Чи не вислуховуйте розповіді про нещасну любов, намагайтеся припиняти тяжкі і занадто особисті розмови.

Наприклад, якщо ви хлопець, а дівчина розповідає вам, як видавлює прищі, їй потім дуже складно буде сприймати вас як чоловіка. Дружнє і любовне спілкування протікає в різних площинах, і любовне не передбачає повної відвертості – принаймні на початковому етапі.

Не спілкуйтеся зверхньо

Перебуваючи у френдзоні, ви повинні розуміти, що ваша позиція знизу. Ви хочете відносин з людиною, а він з вами немає, принаймні поки. Ви набагато сильніше залежите від нього, ніж він від вас.

Тому будь-які заходи зверху з вашого боку будуть неадекватні. Чи не критикуйте людини, не акцентуйте увагу на його недоліках, не вчіть життя. Інакше у відповідь ви отримаєте презирство і збільшення дистанції.

Не зловживайте компліментами

Не варто постійно нахвалювати свого друга або подругу. Один раз це буде приємно, а потім почне дратувати. Компліменти дороги від дуже значущих і улюблених людей. Якби ви були таким, то васНе помістили б у френдзону.

Не критикуйте людей, які подобаються вашій пасії

Якщо людина, яка вам подобається, розповідає про симпатію до іншого, не критикуйте його вибір. Це видасть в вас ревнощі і заздрість. Ваша пасія тут же почне доводити, що ви помиляєтеся, і ще більше зміцниться в своїй симпатії до іншої людини. А вам це треба?

Якщо людина запитує вашої думки, коротко похваліть його вибір і переведіть тему. Дайте йому зрозуміти, що вам не цікаво це обговорювати. Ставтеся з повагою до суперника, ніколи не дивіться на нього зверху. Ні подумки, ні на словах.

А якщо все-таки не вийде?

Якщо застосувавши всі перераховані поради, ви так і не зрушите з місця – перестаньте битися головою об стіну. Усвідомте, що ви людині не підходите і немає сенсу чекати, поки він «дозріє» до відносин. Чим довше ви залишаєтеся поруч, тим менше залишається симпатії до вас.

Вам буде вигідніше перервати спілкування. Принаймні до тих пір, поки у вас не почнуться серйозні відносини з іншою людиною і закоханість до одного або подруги пройде. Продовжуючи спілкуватися, як ні в чому не бувало, ви жертвуєте самоповагою. А це найцінніше, що є у людини.

На відстані людина почне нудьгувати і думати про вас. У нього буде шанс переосмислити своє ставлення і подивитися на вас під іншим кутом. Не заважайте йому. Є ймовірність, що він усвідомлює, як багато ви для нього значете, і захоче повернути вас у своє життя вже в новій якості. Але спеціально чекати цього не варто.

Висновок

Вийти з френдзони у відносини з людиною, яка вам подобається, – дуже амбітна мета. Відразу попереджаю-це вдається лише одиницям. Тому не варто зациклюватися на цій затії. Ставтеся до неї, як до цікавого експерименту.

Вийде – добре, не вийде – нічого страшного. У світі майже 8 мільярдів людей-серед них неодмінно є той, хто відповість вам взаємністю. Важливо вміти бачити можливості, а не закриватися від них. Читайте також нашу статтю»що таке справжня любов».