Чому зявляються чорні цятки на нігтях і як від них позбавитися

1878

Зміст:

  • З-за чого з’являються чорні крапки
  • Як позбутися від плям на нігтях рук і ніг
  • Чорні цятки на нігтях не викликають хворобливих відчуттів, але виглядають не дуже приємно. Їх поява не можна ігнорувати, адже воно може бути викликано порушеннями функціонування внутрішніх органів. Щоб не хвилюватися без приводу і при цьому не пропустити виникнення серйозних захворювань, потрібно розуміти природу цього явища і своєчасно прийняти адекватні заходи.

    З-за чого з’являються чорні крапки

     

    Нігті дуже чутливі до зміни стану здоров’я, наприклад, при авітамінозі стають ламкими, тьмяними, набувають темний колір. У появи чорних плям причина може бути цілком нешкідливим або не дуже серйозною. Можна злегка травмувати руку при ударі, навіть не звернувши на це уваги, а потім помітити негарну точку на одному з нігтів, обпектися хімічними препаратами або отрутохімікатами, отримати синець з-за занадто тісною і незручною взуття.

    Слід з’ясувати причину появи чорних крапок на нігтях, а не приховувати їх під лаком

     

    Наслідки таких факторів швидко проходять, а запобігти їх дозволяють елементарні заходи. Потрібно вибирати зручні туфлі, надягати гумові рукавички при роботі з миючими або миючими засобами, добривами.

    Але часто потемніння виникають з-за більш небезпечних і не відразу помітних змін.

    • Грибки. Спори потрапляють під пластину, розмножуються. Спочатку хвороба зачіпає нігтьову поверхню, роблячи її тьмяною, запаленої. Якщо пляма, спочатку жовте, поступово темніє, зростає і не зникає, велика ймовірність, що викликано воно інфекцією.
    • Захворювання серцево-судинної системи. Іноді на нігтях рук проявляються блакитні відтінки, колір яких стає синім, майже чорним.
    • Проблеми з внутрішніми органами. Якщо починають підводити нирки, порушується висновок білка, на нігтьових пластинах з’являються горизонтальні смужки, розділяючи їх на дві половинки, одна з яких стає від молочної до коричневої. Потемніння лунулы, зазвичай світлого півмісяця біля кутикули, поява розсипи чорних цяток сигналізує про проблеми з печінкою, кишечником, підшлунковою залозою.

     

    Будь-яка зміна потрібно спостерігати в динаміці, звертати увагу на інші ознаки, постаратися пройти медичне обстеження. Можна припускати, що це означає, але починати самолікування не варто. Тільки лікар зможе поставити діагноз і дасть свої рекомендації.

    Як позбутися від плям на нігтях рук і ніг

     

    Спосіб боротьби з проблемою залежить від того, чому вона виникла. Якщо ви впевнені, що вона не пов’язана з патологіями, і терапевт підтвердив, що ніяких небезпечних захворювань немає, можна спробувати позбутися від неприємності самостійно або звернувшись до дерматолога або микологу. Наслідки травми не вимагають лікування, вони проходять самі.

    Якщо плями викликані грибком, потрібне швидке втручання, щоб ситуація не погіршилася.

    • Робіть знезаражувальні ванночки. Для них підійде розчин соди з милом або марганцівка. Потримайте в ньому уражені місця, промокніть рушником.
    • Мастіть проблемні ділянки. Використовуйте масло чайного дерева, наносячи його піпеткою, або йодовий розчин, потім наклеюйте пластир.
    • Протирайте настоянкою прополісу. Продукти бджільництва дозволяють швидко позбутися від грибка. Наполягайте прополісу на спирту і протирайте нігтьові пластини.

     

    Процес лікування може затягнутися, що викликає деякі незручності. Простіше приймати профілактичні заходи, дотримуватися гігієни, носити тільки своє взуття, робити манікюр стерильними інструментами.

     

    Важливо регулярно стежити за станом нігтів, намагатися не допускати їх пошкодження або зараження. Якщо це все ж сталося, треба як можна швидше вирішити проблему ще на початковій стадії.

    Дивіться далі: чорні крапки на обличчі