Чому зявляється кров у калі у новонародженого?

670

Зміст:

  • Звідки береться кров у калі
  • Чому в калі у новонародженого іноді буває кров
  • Причини появи крові в калі у дітей старшого віку
  • Які обстеження необхідні
  • Що робити?
  • Кров у калі у дітей лякає батьків. Незважаючи на те, що її поява не завжди пов’язане з серйозними проблемами зі здоров’ям, сидіти склавши руки не можна. Дитину треба відразу показати лікаря і пройти обстеження.

    Звідки береться кров у калі

    Кров може з’явитися з верхніх або нижніх відділів шлунково-кишкового тракту. У першому випадку це шлунок і тонкий кишечник, в останньому – товста, пряма кишка, анальний отвір.

    Кров у калі у дітей може з’явитися в момент переходу на прикорм, оскільки можливі запори

    Небезпека представляє кровотеча з верхніх відділів ШКТ. Оскільки кров встигає згорнутися, вона набуває чорного забарвлення. Якщо у малюка з’явився такий симптом, необхідно терміново їхати в лікарню. Причиною появи чорного калу може стати шлункова кровотеча, яке несе загрозу життю.

    Але на щастя, частіше зустрічається кров в калі з нижніх відділів ШКТ. Це можуть бути вкраплення або прожилки яскраво-червоного, червоного кольору. При пошкодженні ануса кров залишається на туалетному папері або зверху калових мас.

    Іноді кров’яні виділення присутні в калі, але їх неможливо помітити.

    Приховану кров можна виявити тільки з допомогою обстеження. Дитина повинен здати кал на копрограму, тобто дослідження калових мас для діагностики захворювань травного тракту. Якщо буде виявлена прихована кров, то далі призначається дообстеження.

    Чому в калі у новонародженого іноді буває кров

    Причиною може стати анальна тріщина, особливо, якщо малюк страждає запорами. В такому разі під час акту дефекації дитина стає неспокійною, плаче. Стілець при цьому зазвичай твердий. Іноді для випорожнення потрібна клізма. Кров яскрава, з’являється на початку і в кінці акту дефекації. Особливо схильні анальним тріщинам діти до 2 років, оскільки їх раціон постійно змінюється.

    Кровь в кале у детейНебезпечно, якщо кров у калі у дітей є ознакою кровотечі

    Інші поширені причини:

    • Алергія на білок коров’ячого молока. Частіше з’являється у дітей, що знаходяться на штучному вигодовуванні. Внаслідок алергічної реакції запалюються стінки кишечника, лопаються судини і з’являється кров.
    • Діатез або харчова алергія. Дані алергічні реакції також проявляються кровотечею.
    • Непрохідність кишечника. Це вроджена патологія, при якій дитина потребує оперативного лікування. Кал нагадує малинове желе, дитина не їсть, будь-який прийом їжі супроводжується рясним зригуванням або блювотою, болить живіт.
    • Тріщини сосків матері. Кров потрапляє разом з молоком в кишечник, з-за чого кал стає кривавим.
    • Інфекційні кишкові захворювання. Провокатором може стати кишкова паличка або інші патогенні мікроорганізми. З’являється кров у калі, але одночасно присутні й інші симптоми – нудота, блювання, діарея, підвищення температури тіла. Кров’яні виділення викликані подразненням слизової кишечника.
    • Дисбактеріоз. Кров у калі з’являється внаслідок порушення мікрофлори кишечника.

    Рідше причиною стає хвороба Гіршпрунга або дивертикул Меккеля. Це вроджені захворювання.

    Причини появи крові в калі у дітей старшого віку

    Перше місце за поширеністю займають анальні тріщини та інфекційні захворювання.

    Інші причини:

    • Паразитарні захворювання. Паразити вражають стінки кишечника, із-за чого в калі з’являються згустки крові. Стілець рідкий, підвищується температура тіла, погіршується самопочуття дитини. Найбільш схильні гельмінта діти 1-3 років, які часто граються в піску, не миють руки перед їжею.
    • Запалення кишечника. Це може бути коліт або хворобу Крона.
    • Виразкова хвороба шлунка або 12-ти палої кишки. Переважно зустрічається у дітей старше 5-6 років.
    • Ювенільні поліпи. Це нарости на слизовій кишечника. Їх поява не супроводжується якими-небудь ознаками, крім як кров’ю в калі у дітей. Вони бувають доброякісними або злоякісними, важлива своєчасна діагностика і лікування. Поліпи можуть з’явитися у дітей від 2 до 8 років. У більш старшому віці вони виявляються рідко.

    У дитини в 1-2 роки кров можна виявити в момент привчання до горщика. Чим довше малюк буде тужитися, тим імовірніше поява прожилок крові в калі. Змушувати дитину подовгу сидіти на горщику не можна, інакше може з’явитися геморой.

    Які обстеження необхідні

    Необхідно з’ясувати, чому з’явилася кров у калі у дітей. Дитину потрібно показати педіатра. Далі може знадобитися консультація гастроентеролога, хірурга або паразитолога.

    скрытая кровьПриховану кров можна виявити тільки за допомогою лабораторних методик

    Під час огляду лікар проведе пальпацію живота, пальцеве дослідження прямої кишки. Додатково призначається інструментальне обстеження, що включає в себе:

    • УЗД органів черевної порожнини;
    • ендоскопічне обстеження кишки;
    • рентген шлунка або фіброезофагогастродуоденоскопія.

    Необхідно здати кал на дисбактеріоз, яйця глистів, приховану кров. Для виявлення запального процесу і оцінки загального стану дитини призначається клінічний аналіз крові. При шлункових і кишкових кровотечах визначається рівень гемоглобіну нижче норми.

    Що робити?

    Лікування залежить від того, чому з’явилася кров у калі. Якщо в аналізі калових мас були виявлені гельмінти, то лікар призначить протипаразитарні препарати. Інфекційні кишкові захворювання лікуються за допомогою антибіотиків і дезінтоксикаційної терапії.

    Якщо виявлені анальні тріщини, то для їх загоєння призначаються свічки на основі обліпихи або інших речовин, що мають ранозагоювальну дію. Обов’язково правильне харчування. Для профілактики тріщин потрібно нормалізувати стілець, запорів бути не повинно. З раціону виключається рис, макаронні вироби. Корисні каші, кисломолочні продукти, овочі, фрукти. Раціон повинен бути багатий клітковиною. Не можна забувати про рясне пиття, яке також є профілактикою запорів. Потрібно пити чисту кип’ячену воду. У разі дисбактеріозу призначаються лактобактерії. Вони нормалізують мікрофлору кишечника і відновлюють стілець.

    Якщо виявлена прихована кров, то необхідно усунути фактор, який призвів до її появи.

    При виразковій хворобі показано антацидні препарати, антибактеріальні засоби, спазмолітики та інші. Дитина підлягає госпіталізації. При непрохідності кишечника, поліпах та інших хірургічних патологіях потрібна операція. Після цього показано дотримання дієти.

    Якщо кров у калі не викликана важкими хірургічними патологіями, то її легко запобігти за допомогою правильного харчування.

    Також цікаво почитати: церебральна ішемія у новонароджених