Що робити, якщо чоловік не хоче працювати

993

Зміст:

  • Чому чоловік не хоче працювати
  • Що робити дружині
  • Чого категорично не можна робити
  • У минулому жіночі і чоловічі обов’язки були строго розділені – чоловік працював і приносив гроші в сім’ю, а жінка займалася домашніми справами і виховувала дітей. Сьогодні гендерні ролі застаріли, і часто жінки стикаються з проблемою – їх чоловік не хоче працювати. Існує безліч причин, по яких чоловік відмовляється працювати.

    Чому чоловік не хоче працювати

    Іноді чоловік залишається без роботи в силу обставин: звільнення, погане самопочуття, в результаті втрати працездатності. Такі ситуації не є конфліктними, так як чоловік хоче утримувати сім’ю, але не може. Інша справа, якщо чоловік свідомо відмовляється шукати нове робоче місце і міцно сів на улюбленому дивані.

    Часто чоловік не хоче працювати за низьку зарплату, конфліктів з начальством

    Причини того, що чоловік не хоче працювати можуть бути різні:

    • Він розчарувався в своїй спеціальності. Довгий відсутність кар’єрного зростання, низький рівень заробітної плати, конфліктні відносини з начальством – приносять розчарування. У чоловіка пропадає ентузіазм і мотивація щось робити. Він вважає, що гідний більшого, але реальність свідчить про зворотне. Тоді чоловік воліє зовсім не працювати, щоб зберегти власну самооцінку.
    • Чоловік звик жити легким і безтурботним життям. Багато в чому характер чоловіка залежить від батьківського виховання. Виріс під пильною маминої опікою, молода людина залишається на все життя нерішучим, слабохарактерним, нецелеустремленным. При перших труднощах – а їх на роботі завжди достатньо – він губиться, намагається сховатися за спиною матері або дружини.
    • Чоловік – творча особистість. Існує окрема категорія чоловіків, для яких стабільна одноманітна робота смерті подібна. Їм потрібні пригоди, ризиковані угоди, романтика. Чудово, якщо дружина поділяє інтереси чоловіка і готова до такого життя, якщо ж ні — вона ніколи не зможе вплинути на ситуацію і переробити чоловічий характер.
    • Чоловік – ледар. Якщо до шлюбу чоловік не виявляв соціальної активності, не володів високою працездатністю – після одруження ситуація тільки погіршиться. Змусити працювати ледаря зможуть тільки важкі життєві обставини, але не дружина. Тому потрібно уважно вивчати характер чоловіка перед весіллям.

    Не завжди чоловік сам винен у відсутності бажання працювати. У ряді випадків відповідальність за це лежить, як не дивно, на жінці. Надмірно активна, наполеглива, цілеспрямована дружина пригнічує свого чоловіка. Постійно чуючи від подружжя «я сама», «не заважай», «так що ти вмієш» – чоловік поступово відходить від справ, поступається дружині роль лідера сім’ї і добувача.

    Що робити дружині

    Змусити чоловіка влаштуватися на роботу дружина може тільки ласкою та любов’ю, а іноді і хитрістю. Критика, скандали, ультиматуми не тільки не допоможуть, але і відіб’ють останнє бажання що-небудь робити у чоловіка. Дії дружини будуть залежати від причин небажання працювати:

    • Якщо чоловік розчарувався в своїй роботі потрібно запропонувати йому змінити професію, розпочати власну справу, зайнятися самовдосконаленням: вивченням іноземних мов, навчання новим технологіям.
    • «Матусиному синочку» потрібно дати відчути себе дорослим чоловіком, покласти на нього вантаж відповідальності. Дружині потрібно постійно нагадувати чоловікові, що вона на нього розраховує, що він опора сім’ї, що від нього залежить доля і майбутнє дітей. Отримавши авансом повагу від дружини, впевненість в його сили і мужності – чоловік почне шукати способи проявити себе.
    • З творчими особистостями і ледарями буде набагато складніше. Змінити їх характер непросто, а в більшості випадків – неможливо. Єдиний вихід – запропонувати віддалену роботу через інтернет. Така робота не позбавляє чоловіка особистої свободи, можливості самостійно складати свій робочий графік, планувати час.

    лентяйЧоловік — ледар не змінить свій характер навіть після умовлянь, докорів, ультиматумів дружини

    Гіперактивної жінці, яка сама переклала всі турботи про сім’ю на свої плечі, доведеться вчитися бути слабкою і беззахисною, постійно просити чоловіка допомагати по дому, поступово поступатися йому роль лідера. Чим більш пасивною буде дружина, тим більшу активність проявить її чоловік. І ось тоді дружина може сказати своєму чоловікові, що втомилася від роботи, що мріє побачити його здобувачем грошових коштів для сім’ї.

    Чого категорично не можна робити

    Деякі дії дружини можуть стати руйнівними для чоловічої психіки та шлюбу. При небажанні чоловіки йти на роботу жінці категорично не можна:

    • закривати очі і залишати все, як є. Чим довше чоловік буде залишатися безробітним, тим менше шансів, що він захоче коли-небудь працювати;
    • говорити чоловікові про його недоліки, висміювати його слабкості, дорікати в бездіяльності. Від цього ситуація не зміниться, зате відносини між подружжям сильно зіпсуються;
    • порівнювати чоловіка з іншими чоловіками. Дружині може здатися, що її розповіді про багатому, працелюбну, мужнього сусіда зможуть мотивувати чоловіка, але це не так. Крім ревнощів і роздратування вона нічого не доб’ється.

    Психологія стосунків між чоловіком і жінкою – складна наука, але дружині доведеться з нею ознайомитися, щоб змінити ситуацію у власній родині.

    Небажання чоловіка працювати — проблема не з легких, але в більшості випадків її можна вирішити при мудрому уважному ставленні жінки до свого чоловіка.

    Дивіться далі: чоловік не сплачує аліменти