Що таке дієта Ковалькова

1081

Зміст:

  • Як була розроблена дієта Ковалькова
  • Суть дієтичного раціону
  • Плюси дієти Ковалькова
  • Протипоказання до дієтичного раціону
  • Мінуси дієтичного харчування
  • Особливості дієтичного харчування
  • Що дозволено їсти
  • Перший етап схуднення
  • Другий період схуднення
  • Третій період дієти
  • Авторська дієта Ковалькова не тільки вирішить проблему зайвих кілограмів, але і допоможе утримувати оптимальний вагу протягом тривалого часу. Оскільки такий раціон не виснажує організм, він рекомендований в будь-якому віці.

    Як була розроблена дієта Ковалькова

    Автор раціону є дієтологом з багаторічним досвідом роботи. Численні позитивні відгуки клієнтів, у т. ч. зірок шоу-бізнесу, дозволяють віднести Олексія Ковалькова до числа найбільш відомих дієтологів країни. Сьогодні він регулярно фігурує в телепередачах і шоу, активно просуваючи свій метод схуднення.

    Дієта Ковалькова враховує особливості фізіології людини

    10 років тому сам автор мав проблеми із зайвою вагою. Будучи професійним медиком, він вирішив розробити повноцінну, забезпечує організм всіма необхідними поживними речовинами дієту. При цьому вона повинна підходити для схуднення в будь-якому віці.

    В ході розробки дієтичного раціону доктор враховував фізіологічні особливості людського організму, біохімічні аспекти засвоєння їжі і формування жирових відкладень.

    Ковальков створив максимально ефективну і щадну організм дієти для людей будь-якого віку.

    Першим, хто відчув дієтичний раціон, став сам Ковальков. Дотримання розробленої ним системи живлення призвело до втрати понад 50 кг зайвої ваги. Висока ефективність дієти дозволила її авторові заснувати власний медичний центр, в якому вдалося допомогти більш ніж 6 тис. пацієнтів.

    Суть дієтичного раціону

    Дієта Ковалькова розглядає процес набору зайвої ваги не тільки як результат надмірного вживання їжі, але і як реакцію на певний зовнішній подразник. Це може бути стрес, негативна емоція, життєва проблема і т. д. Тому для схуднення настійно рекомендується з’ясувати причину появи аномальної тяги до їжі. В подальшому потрібно сформувати чіткі цілі в схудненні: втратити 2 кг, 5 кг, 10 кг і т. д.

    доктора ковальковаДієта доктора Ковалькова також враховує психологічний аспект схуднення

    З фізіологічної точки зору, в раціоні доктора дотримано правило дефіциту калорій. Згідно йому втрата ваги настає лише тоді, коли замість запасів вуглеводів починають витрачатися жирові відкладення. Досягти цього можна, лише створивши дефіцит калорій в організмі.

    Плюси дієти Ковалькова

    Дієтичний раціон має ряд переваг порівняно з іншими дієтами:

    • немає необхідності в постійному підрахунку калорій після вживання кожного продукту;
    • не потрібно проводити регулярні розвантажувальні дні;
    • дозволяється їсти після 18:00, але слід вживати лише дозволені продукти;
    • протягом дієти не виникає виражене відчуття голоду з-за постійного надходження поживних речовин;
    • зайва вага йде поступово, завдяки чому на шкірі не формуються розтяжки, обличчя худне не обвисає.

    При дотриманні дієти поліпшується робота органів травлення, з організму виводяться токсини і шлаки. Завдяки цьому, дієту можна використовувати не тільки для схуднення, але і з метою профілактики захворювань шлунково-кишкового тракту, нирок.

    этапыДієтичний раціон розділений на окремі етапи

    Не дивлячись на всі плюси раціону, сам дієтолог рекомендує перед початком його дотримання проконсультуватися з лікарем, оскільки до дієти є ряд протипоказань. В іншому випадку можуть розвинутися проблеми зі здоров’ям.

    Протипоказання до дієтичного раціону

    До дієти Ковалькова не можна вдаватися в наступних випадках:

    • наявність захворювань органів травної системи у гострій фазі;
    • вагітність та годування груддю;
    • період одужання після оперативних втручань.

    Також дієта не рекомендована хворим цукровим діабетом та іншими ендокринними захворюваннями. Особам із захворюваннями нирок використання дієти можливо тільки з дозволу лікаря.

    Мінуси дієтичного харчування

    Дієтичний раціон не позбавлений мінусів. Основною вадою системи харчування є те, що вона не гарантує швидких результатів. Мінімальний термін її дотримання становить 2 місяці.

    Особливості дієтичного харчування

    Дієта Ковалькова вводить ряд обмежень щодо вживання їжі. Автор виділяє продукти, які є категорично заборонено, і їжу, рекомендовану до споживання.

    Дієта виключає висококалорійні продукти:

    • білі сорти хліба;
    • солодку випічку;
    • білі сорти рису;
    • картопля;
    • цукерки та шоколад;
    • копченості та ковбаси;
    • солодку газовану воду;
    • фабричні соки;
    • алкогольні напої.

    Також заборонено вживання напівфабрикатів, оскільки в них міститься велика кількість вуглеводів і жирів, спецій, хімічних добавок, що підсилюють апетит. Виключення з раціону зазначених продуктів харчування сприяє профілактиці захворювань травного тракту.

    Що дозволено їсти

    Система схуднення дозволяє вживання тільки корисних продуктів:

    • фруктів;
    • овочів;
    • сезонних ягід;
    • зелені;
    • горіхів.

    Дотримуючись дієтичний раціон, необхідно забезпечувати організм достатньою кількістю білка: рекомендовані кисломолочні та молочні продукти, нежирні сорти м’яса. Любителям спорту потрібно збільшити споживання білка на 10-15%, щоб уникнути розщеплення власної м’язової тканини.

    Протягом доби необхідно випивати близько 2-3 л рідини. Це може бути не тільки вода, але і соки, несолодкі компоти, кисломолочні напої і т. д. Для запобігання переїдання слід випивати 1 склянку теплої негазованої води за 10-15 хв. до прийому їжі.

    Перший етап схуднення

    Дієтичний раціон складається з послідовних етапів, кожен з яких має свої особливості та вимоги. Порядок етапів потрібно строго дотримуватися, інакше розставання із зайвими кілограмами затягнеться на тривалий період.

    На початковому етапі формуються нові харчові звички, оскільки в цей час необхідно обмежити раціон харчування. 1 етап повинен займати не менше 21 дня. Автор настійно не рекомендує різко відмовлятися від заборонених продуктів і обмежувати калорійність раціону. Робити це потрібно поступово, з дня у день. Інакше проблем зі здоров’ям не уникнути.

    менюМеню повинно складатися тільки з дозволених продуктів

    Протягом початкового періоду рецепти страв обмежуються використанням дозволених продуктів. Потрібно їсти мінімум 5 разів на день та регулярно вживати воду. Також необхідно збільшити частку фруктів у меню до 25% від всього добового раціону.

    Чіткого обмеження тривалості 1 етапу немає. Він повинен тривати до тих пір, поки сам худне не досягне бажаного результату. Ключова умова — нормальне самопочуття і задовільний стан здоров’я.

    Другий період схуднення

    Протягом 2 періоду йде стабілізація харчових звичок і закріплення отриманих результатів. У раціоні збільшується вміст білкової їжі. Одночасно знижується частка продуктів, що містять складні вуглеводи і клітковину.

    Споживання каш слід скоротити на 15-20% в порівнянні з початковим періодом.

    Для досягнення максимальних результатів рекомендовано вранці випивати 1 склянку теплої негазованої води. Після цього бажано зробити пробіжку або прогулятися на свіжому повітрі в швидкому темпі. Це дозволить прискорити процеси травлення і обміну речовин.

    2 період повинен тривати до того моменту, поки організм не відновить втрачену м’язову масу або не почне її набирати. Протягом цього часу необхідно уникати переїдання і виснажливих фізичних навантажень.

    Третій період дієти

    Жорстких умов до 3 етапу не висувається. До цього часу худне вже повинен навчитися контролювати свою харчову поведінку і вміти самостійно розробляти меню. Протягом 3 періоду настійно рекомендовано займатися фізкультурою і спортом, регулярно прогулюватися на свіжому повітрі.

    Коли припинити дотримання дієти, людина має визначити сам. При цьому потрібно враховувати самопочуття, зовнішній вигляд, сформовані смакові переваги і харчова поведінка. Такий підхід дозволить легко адаптуватися до звичайного харчування, не набирати зайву вагу в подальшому. Результати дієти будуть відмінними.

    Дієтичний раціон, розроблений Ковальковым, дозволяє досягти значної втрати ваги. Проте охочим позбавитися від зайвих жирових відкладень потрібно підготуватися до того, що дієта буде тривалою. Також перед тим, як приступити до неї, необхідно проконсультуватися зі своїм лікуючим лікарем.

    Читайте в наступній статті: дієта лиепайская