Що таке роївня для бджіл і інструкція по її створенню своїми руками, креслення

773

Однією з найпоширеніших проблем пасічників вважається роїння бджіл. У цьому випадку сім’ї залишають вулики в пошуках нового житла. Сьогодні є чимало методів, які допомагають уникнути цієї ситуації. Якщо ж рій вже прилетів, важливо вжити заходів для його збереження. При цьому рекомендується зробити роївню для бджіл своїми руками за кресленнями. Важливе значення має її правильна установка і облаштування.

Пристрій роївні

пастка для бджіл, або роївня, являє собою особливу конструкцію, яка представлена у вигляді легкого ящика або кошика. Пристрій оснащують кришкою, яка вільно відкривається і так само легко закривається. Така пастка призначена для упіймання, перевезення і тимчасової перетримки рою бджіл на своїх пасіках або лову диких комах і проведення селекції.

Конструкція бджолиних пасток залежить від поведінки комах під час роїння. Так, відокремилася частина сім’ї залишає вулик, після чого виконує кілька кіл в повітрі і приземляється на нове місце.

Найчастіше комахи віддають перевагу височинам. Це можуть бути дахи або гілки високих дерев. Важливо, щоб пастка була досить великою, щоб в неї помістився рій бджіл. До того ж варто передбачити в конструкції складні фіксуючі деталі, які дозволять розташувати споруду на великій висоті.

Вимоги

Пастки для бджіл можуть мати різні особливості конструкції. До того ж їх роблять з різних матеріалів. При цьому рекомендується дотримуватися таких вимог:

  1. висока місткість. Важливо, щоб в роївню містився рій будь-якої сили. Відповідний обсяг становить 40-80 літрів.
  2. високий ступінь міцності.
  3. герметичність. Бджоли в роївнях зазвичай перебувають в не самому доброзичливому настрої, тому вони не повинні випадково потрапляти назовні.
  4. зручність. Велике значення має наявність вільно відкривається і закривається кришки.
  5. вільний доступ свіжого повітря.
  6. легкість споруди. Щоб зняти рій, може знадобитися підйом конструкції на жердині. При значній масі споруди процедура стає більш складною і небезпечною.

Інструменти та матеріали

Для самостійного виготовлення роївні рекомендується підготувати наступне:

  • металева сітка;
  • москітна сітка;
  • дерев’яні дошки — також допустимо використовувати спресовані плити;
  • фанера або двп;
  • водостійкий клей;
  • картон;
  • інструменти для обробки деревини і фіксації фрагментів;
  • ножиці.

Як виготовити рамкову роївню своїми руками

Щоб самостійно зробити роївню, в першу чергу, рекомендується правильно підібрати форму і конструкцію. Після чого варто зробити наступне:

  1. підготувати дерев’яні дошки необхідного розміру. Також допустимо взяти кілька пресованих плит. Із зазначених матеріалів слід вирізати необхідні деталі. При цьому рекомендується скористатися кресленням.
  2. скріпити всі деталі. Це рекомендується робити спеціальним водостійким клеєм. Не варто забувати, що в центральній частині бічної стінки роївні потрібно зробити льоток. Його розміри повинні становити 10х80 міліметрів.
  3. зробити раму для вентиляції і натягнути на її москітну сітку. Її допустимо зафіксувати за допомогою цвяхів.
  4. сколотити всі стінки, щоб отримати ящик.
  5. зсередини задньої і лицьової стінки прикріпити дерев’яні плічка. При цьому нижню частину слід злегка скосити, щоб згодом тут можна було розташовувати рамки з сотами. Роївню допустимо застосовувати і в якості перенесення для сімей.
  6. встановити кришку ящика, використовуючи шпінгалети. Зверху потрібно прикріпити невелике вікно, виготовлене з металевої сітки.
  7. в кінці прикріпити гачки для підвішування.

Облаштування роївні

Перед застосуванням роївні за призначенням рекомендується провести цілий ряд підготовчих робіт. Суха деревина видає не надто приємний аромат для бджіл. Тому в дощову погоду рекомендується винести відкриту конструкцію на вулицю.

Зсередини роївню слід натерти рослинами, які є привабливими для комах. До них відносять листя чорної смородини і мелісу. Для цього допустимо скористатися наступними варіантами:

  • соснова смола-підходить для обробки дерев’яних деталей рамок;
  • спиртовий розчин прополісу – його варто наносити на ребра стінок;
  • маточники або віск – їх застосовують для обробки розігрітих стінок роївні;
  • мед або віск – речовини підходять для натирання льотка з кромкою.

Всередину пристроїв неодмінно варто помістити стандартні матеріали. До них відносяться такі види рамок:

  • порожні;
  • навощені-потрібні для створення стільників;
  • з кормом – для цього застосовують сушь, пергу, мед.

Поради досвідчених бджолярів

Щоб використання роївні дало необхідний ефект, рекомендується дотримуватися таких правил:

  1. найкраще користуватися натуральними матеріалами. Найбільш підходящим варіантом вважається дерево.
  2. якщо планується обробка конструкції оліфою або іншим барвником, це потрібно робити за рік до введення споруди в експлуатацію.
  3. для розміщення роївні варто віддавати перевагу деревам, які знаходяться в тіні. Бджоли погано переносять жарку погоду.
  4. пастку неодмінно потрібно надійно фіксувати. Для цього додатково варто скористатися дротом або стропами.

роївня вважається важливим пристосуванням, яке повинно знаходитися в господарстві будь-якого пасічника. Така споруда має велике значення для збереження жителів пасіки під час роїння. До того ж зробити його своїми руками досить легко. Для цього допустимо користуватися підручними матеріалами.