Які види перекладів існують

9-10-2021

Проста людина, не присвячений в «таємниці» світу перекладачів, навряд чи зможе без підготовки сказати, які основні види перекладу існують. Також хочемо вам порекомендувати ТЕКСТ. А вже пояснити, чим вони один від одного відрізняються, — це стане для нього справжнім випробуванням.

Звичайно, назвати основні відмінності усного перекладу від письмового зможе навіть дитина. Однак, чи були ви в курсі, що усний і письмовий переклади також мають власні підвиди, які досить сильно відрізняються один від одного? ні? тоді заварюйте чай і обов’язково дочитайте цю статтю до кінця, щоб знати, який переклад в якому випадку необхідний і в чому їх ключові відмінності. Приємного читання!

Говорячи про те, які існують види перекладу, варто почати з самих основних: усного і письмового. Вже далі вони поділяються на наступні підвиди.

Думаю, не має сенсу детально пояснювати, що з себе представляє письмовий переклад і яку мету несе. Будь-яка технічна документація, книги, посібники, інструкції, юридичні договори – це лише невеликий список того, де необхідний письмовий переклад.

Кожен, навіть найголовніший ненависник книг, читав хоча б один зарубіжний твір. Однак, навряд чи ви читали його в оригіналі. Тому, хоча б подумки, але подякуйте перекладача художніх текстів, який витратив купу своїх сил і часу, щоб ви насолодилися твором зрозумілою вам мовою.

Сам по собі художній переклад настільки величезний і великий, що для нього створили власний розділ в лінгвістиці. Він вивчає роботу і переклад іноземної літератури на російську мову. Цей розділ називається «теорія художнього перекладу».

До художнього перекладача завжди пред’являлися суворі вимоги: в ідеалі володіти не тільки рідною, а й іноземною мовою, мати високу начитаність і широкий словниковий запас, знати колосальну кількість фразеологізмів на обох мовах. Але ж це ще не все. Дані навички просто необхідні для того, щоб перекладений текст відповідав хоча б чотирьом головним стандартам:

Щоб професійно займатися перекладом і адаптацією тексту, необхідно довго і наполегливо працювати. А як саме вчаться на художнього перекладача, які труднощі вас можуть очікувати і що необхідно знати такому перекладачеві – ви можете прочитати в нашій статті «як стати перекладачем художньої літератури».

Технічний переклад ви, швидше за все, зустрічаєте кожен день. Де? практично скрізь: на бирках одягу з рекомендаціями до прання, на інструкціях до використання, в кінці кінців, на зворотному боці освіжувача повітря.

Він вважається одним з найбільш складних через величезну кількість термінів, які притаманні кожній галузі, яка потребує технічного перекладу. Щоб виконати його якісно, необхідно не просто володіти іноземною та рідною мовами. Перекладач повинен розбиратися в тій галузі, для якої виконує переклад.

Економічний переклад, як не складно здогадатися, використовується в сфері економіки, а саме в: фін — і бух.обліках, довідковій та дослідницькій літературі з економіки, договорах, банківських документах. Як і в технічному перекладі, тексти економічного сухі, беземоційні. Щоб правильно перекладати такі тексти, важливо розбиратися в сфері економіки, знати принципи оформлення і складання різної документації.

Даний підвид письмового перекладу є неймовірно важливим і відповідальним. Адже одна, здавалося б, незначна помилка в дозуванні (якщо переплутати грами і міліграми, чайну і столову ложку) може стати причиною фатальних наслідків!

Переклад довідкових матеріалів, статей, наукових і фармацевтичних матеріалів дуже важливий для розвитку медицини в світі, порятунку наших життів і навчання нових медиків. Працюючи з текстами на медичну тематику, необхідно в ідеалі знати всі абревіатури, термінологію і в ідеальному випадку бути самому медиком. Або ж мати можливість проконсультуватися з медпрацівником, який розбирається у вашій темі. А також необхідно постійно стежити за розвитком світу медицини.

З юридичним перекладом точно стикався кожна людина, яка літала за кордон, особливо, в країни євросоюзу.

Юридичні перекладачі працюють з наступною документацією:

Перекладач юридичних текстів зобов’язаний мати глибокі пізнання в тій сфері, з якою працює. А на фінальному етапі роботи над текстом треба обов’язково консультуватися з практикуючим юристом. Головною відмінною рисою юридичних текстів як в російській, так і в інших мовах є величезна довжина пропозицій з безліччю повторень.

Усних перекладачів можна назвати справжніми героями. Чому? як мінімум тому, що вони найчастіше працюють на різних заходах і відчувають колосальні перевантаження. Письмові ж перекладачі позбавлені такого «задоволення» і можуть працювати де завгодно, в тихій, спокійній обстановці.

Також, якщо ви думаєте, що письмовий перекладач може спокійно замінити усного — ви дуже сильно помиляєтеся. Не кожен усний перекладач може якісно замінити свого колегу (причину цього ви дізнаєтеся трохи пізніше), що вже говорити про письмового.

Для того, щоб стати професійним усним перекладачем, цьому треба довго і наполегливо навчатися у вищих навчальних закладах і курсах професійної підготовки.

Так на які ж підвиди ділиться усний переклад і в чому відмінності? давайте розбиратися!

Першим підвидом усного перекладу прийнято вважати «послідовний абзацно-фразовий». Він, як і будь-який інший послідовний переклад, відносно лояльний (якщо так можна сказати) до перекладача.

1. При ньому від фахівця не потрібно величезної напруги. Найголовніше-вловити основні моменти мови мовця і передати їх якомога точніше, з мінімальною кількістю змін, упущень.

Звучить не так вже й просто, якщо не знати, що спікер робить паузу після кожного сказаного абзацу або фрази. Це дає перекладачеві час виконати свою роботу і продублювати сказане іншою мовою.

Пауза може різної тривалості: починаючи від пари секунд і закінчуючи хвилинами.

Синхронний переклад, мабуть, можна назвати найскладнішим видом не тільки серед усних, а й серед усіх видів перекладів в цілому. Справа в тому, що при синхронному перекладі на фахівця чиниться колосальний тиск – він змушений не перериваючись дублювати іншою мовою мова спікера. При цьому, сам спікер не робить зупинок і розмовляє в звичному темпі, що значно ускладнює завдання.

В одній з попередніх статей ми вже розповідали про труднощі синхронного перекладу. Тому, якщо вам цікаво, з якими проблемами доводиться боротися синхроністам – обов’язково прочитайте нашу статтю «синхронний переклад: як це працює».

З першого разу майже неможливо зрозуміти, що під собою має на увазі двосторонній переклад. Однак, якщо розібратися детальніше або просто загуглити, то можна зрозуміти що – двостороннім називають переклад діалогу одним перекладачем відразу ж на дві мови: з вихідного і на вихідний.

За складністю для професіонала цей підвид перекладу спокійно може змагатися з синхронним, адже перекладачеві необхідно вміти вкрай швидко перемикатися між мовами, чітко вловлювати і передавати думки кожного спікера.

Даний вид перекладу не настільки складний для людей з широким словниковим запасом іноземних і рідних слів. Переклад з листа позначає те, що фахівець відразу ж переводить текст, написаний на листку. При цьому, він бачить його в перший раз.

» чому в розділ усного перекладу затесався письмовий? можливо, це якась помилка?»- так ви могли подумати, прочитавши назву підвиду цього перекладу.

На щастя, ніякої помилки тут немає. Письмовий переклад на слух відноситься саме до усного. Чому? тому що фахівець змушений письмово перекладати текст, який йому надиктовують. На даний момент, письмовий переклад на слух майже не використовується, крім як в навчальних закладах.

Кожен з перерахованих вище перекладів по-своєму складний і для їх освоєння фахівці довго і наполегливо працюють, щоб видавати тільки якісний результат. А якщо вам знадобився який-небудь переклад, то ви завжди можете звернутися в наше бюро «eks-libris». Ми надаємо всі види перекладів найвищого рівня.

Щоб дізнатися подробиці, приходьте до нас в офіс за адресою: м москва, каланчевская вулиця, д.11, стор 3, офіс 16.або зв’яжіться з нами будь-яким іншим зручним для вас способом: номер телефону: +7 495 189-66- 26почта: info + 70553@eks-libris.гисайт: https://eks-libris.ru/

З повагою, брати єгорови.

Вам потрібен письмовий або усний переклад? ви завжди можете звернутися в бюро перекладів братів єгорових «ex libris». Фахівці зВеликим досвідом роботи зроблять для вас все в кращому вигляді і в найкоротші терміни!наші контакти: м москва, каланчевская вулиця, д. 11, стор 3, офіс 16номер телефону: +7 495 189-66- 26почта: info + 70553@eks-libris.гисайт: https://eks-libris.ru/