Як вибрати зволожувач повітря для дітей

656

Зміст:

  • Користь зволожувача
  • Плюси і мінуси різних типів зволожувачів
  • Щоб малюк рідше хворів ГРВІ і не страждав від алергічних реакцій, повітря в кімнаті має бути вологим. Така атмосфера сприяє швидкому одужанню, якщо він все ж захворів. Створити відповідні умови допоможе спеціальний пристрій – зволожувач повітря для дітей. Тазики з водою під батареями або мокрі рушники, розвішані в дитячій, кардинально не вирішать проблему нездорового мікроклімату.

    Користь зволожувача

    Корисні якості приладу визначаються тим, що він перетворює небезпечний для здоров’я сухе повітря у вологий.

    Зволожувач повітря для дітей допомагає швидше одужати при грипі та інших респіраторних інфекціях.

    Чим сухість може нашкодити дитині:

    • Висушені слизові носоглотки перестають затримувати патогенні мікроорганізми і ті вільно проникають в організм, викликаючи ГРВІ та інші інфекційні хвороби.
    • При кашлі, спричиненому сухим повітрям, пересихає бронхіальна слиз, збільшуючи ризик розвитку бронхіту, а при порушенні легеневого обміну – і запалення легенів.
    • Недостатня вологість в приміщенні призводить до лущення і подразнення шкіри.
    • Дефіцит вологи в атмосфері здатний стати причиною зневоднення організму, що особливо небезпечно для дитини грудного віку.

    Діти, дихаючі недостатньо вологим повітрям, більше схильні до алергії. Вони важче переносять високу температуру, довше хворіють, їх імунітет не здатний боротися зі збудниками хвороб. Щоб уникнути цього, потрібно підтримувати вологість в приміщенні на рівні 60-70 відсотків. Для з’ясування конкретних показників використовують спеціальний прилад – гігрометр. Концентрація вологи в повітрі нижче 50 відсотків – привід для придбання зволожувача повітря для дітей.

    Але якщо вологість в дитячій перевищує 75 відсотків, це також погано позначиться на самопочутті та здоров’ї дитини. Тут допоможуть часті провітрювання, використання кондиціонера, а в прохолодні періоди – тепловентилятора.

    Плюси і мінуси різних типів зволожувачів

    Виробники пропонують 3 види приладів для зволоження повітря:

    • парові;
    • ультразвукові;
    • «холодні».

    Щоб знати, як вибрати відповідний прилад, потрібно розглянути переваги і недоліки кожного типу.

    Парові агрегати діють майже як чайники: вода в пристрої доводиться до кипіння двома електродами. Це сама недорога і доступна модель домашньої техніки. Перед купівлею такого приладу перевірте наявність спеціального датчика, що відключає пристрій по досягненні необхідної концентрації вологи. При відсутності доведеться купувати його окремо. Пристрої прості у використанні і ефективні, але споживають багато електрики. Крім того, доведеться постійно стежити, щоб спритний малюк не дістався до апарату і не обпікся гарячим паром.

    Ультразвуковий зволожувач працює за більш складною схемою. Він оснащений особливим випромінювачем. Під його впливом вода в окремому відсіку перетворюється на аерозоль і видувається з допомогою вентиляційного елемента, збільшуючи вологість до заздалегідь виставлених показників.

    Такі пристрої коштують дорожче, ніж парові, але у них багато переваг:

    • мале енергоспоживання;
    • висока продуктивність;
    • невеликий розмір;
    • мобільність;
    • можливість направлення пари в будь-яку сторону.

    Однак ці прилади досить капризні: при частому використанні жорсткої води фільтр швидко псується. А змінні картриджі коштують недешево.

    «Холодні» зволожувачі назвали так за принципу дії: сухе повітря, що потрапляє всередину приладу, очищається, проходить через вологий картридж, охолоджується і насичується вологою.

    За пристроєм не потрібно стежити: він самостійно підтримує вологість на потрібному рівні і заодно працює як очищувач повітря.

    Недоліками є висока ціна і примхливість фільтрів. Їх треба змочувати дистильованою водою або використовувати спеціальні картриджі для пом’якшення та демінералізації рідини. Міняти їх треба кожні три місяці, що досить накладно. Крім того, апарат не піднімає вологість повітря більше, ніж на 60 відсотків, але цього зазвичай достатньо.

    На думку медиків, купувати найдорожчий зволожуючий агрегат для квартири немає сенсу. Якщо у вас є можливість стежити за роботою приладу, можна обійтися і паровим. Навіть простенький апарат здатний забезпечити правильний мікроклімат, щоб малюк зростав здоровим.

    Також цікаво почитати: що робити, якщо новонароджений часто чхає