Як вилікувати аглютинацію сперматозоїдів і стати татом

2422

Зміст:

  • Класифікація відхилень
  • Причини аглютинації сперматозоїдів
  • Діагностичні методики
  • Лікування при патологічному стані
  • Репродуктивні технології
  • Дієта і народні засоби
  • Профілактика патології
  • Аглютинація сперматозоїдів – патологічний злипання чоловічих статевих клітин між собою. Такий стан вказує на те, що сперма не підходить для запліднення. Це не самостійне захворювання, а симптом, що сигналізує про присутність серйозних відхилень в чоловічому організмі.Аглютинація сперматозоїдів знижує ймовірність запліднення

    Класифікація відхилень

    Патологія буває трьох типів:

    • Істинна, або специфічна. Гамети злипаються головками, джгутиками, всім тілом. Це стає причиною порушення рухливості і вони не можуть впоратися зі своєю основною функцією – заплідненням яйцеклітини.
    • Помилкова, або неспецифічна, іменована також агрегацією. На статеві клітини осідають інші структури еякуляту, що призводить до зниження рухливості сперміїв.
    • Змішаного типу. Мається на увазі склеювання гонад між собою і з іншими фрагментами сперми. Такий тип спостерігається рідко.

    Гірше всього, якщо спермії злипаються всім тілом. Процес агрегації представляє меншу небезпеку: неможливість зачаття характерна лише для важких стадій.

    Причини аглютинації сперматозоїдів

    В нормальному стані статеві клітини негативно заряджені, що дозволяє їм не стикатися. Але проблеми в організмі стають причиною того, що імунітет починає сприймати сперматозоїди, як чужі тіла і намагається ліквідувати їх. Це веде до руйнування гематотестикулярного бар’єру. На зовнішній оболонці статевих клітин виникають особливі білкові структури – антиспермальні антитіла. Вони призводять до зміни негативного заряду сперміїв і сприяють їх склеюванню.

    Що руйнує гематотестикулярную перешкоду:

    • інфекційні захворювання, при яких відбувається закріплення хвороботворної мікрофлори на мембранних ділянках статевих клітин, що спонукає захисну систему до дії;
    • ускладнення, спровоковані операціями в зоні органів сечовидільної і репродуктивної систем;
    • механічні пошкодження яєчок, що призводять до розриву капілярів і сім’яних канальців, змішування крові з гонадами, з-за чого відбувається реакція імунної системи;
    • запалення репродуктивних органів – простатит, орхіт, везикуліт.

    Аглютинація може виникати на тлі варикоцеле, збоїв на гормональному рівні, недорозвиненості органів статевої сфери, анемії, кістозного фіброзу. На стан сперми негативно впливають зловживання алкоголем, тютюнопаління, наркотики, прийом деяких лікарських препаратів.

    Діагностичні методики

    Помітне склеювання сперматозоїдів може стати причиною того, що візуально поміняються якості еякуляту. Він стає щільнішим, більш в’язким. Іноді в спермі видно крихітні грудки і крупинки.

    Підтверджують патологічний стан за допомогою спермограми. Норма – відсутність злиплих сперміїв. Дослідження показує, наскільки велике відхилення від неї.

    Ступеня патологічного стану:

  • Ізольована (+). Кількість склеєних сперміїв менше 10%.
  • Середня (++). Від 10 до 50%.
  • Значна (+++). Більше 50%.
  • Важка (++++). Практично 100%.
  • Норма стану сперміїв в аналізі маркується abs, що вказує на відсутність спермоагглютинации.

    На третій ступені патології чоловік стає нездатним до зачаття дитини. Але є шанс відновлення оплодотворяющих якостей сперми.

    Додатково проводиться MAR-тест. Це спосіб, що виявляє відсоток рухливих сперматозоїдів з розташованими на поверхні антиспермальними антитілами. За підсумками дослідження можна довідатися, яке дійсне кількість клітин, які придатні для запліднення:

    • менше 10% – антиспермальних антитіл вкрай мало, фертильність висока;
    • до 39% – є ймовірність імунологічного безпліддя;
    • понад 40% – зачаття дитини практично неможливо.

    Для отримання реальних результатів чоловік повинен підготуватися до досліджень. За 4 дні до здачі біоматеріалу потрібно не вступати у інтимні відносини і утриматися від самозадоволення. За 7 днів до аналізу не дозволяється вживання спиртного, напоїв та десертів з вмістом кофеїну, анестетиків і снодійного. Як мінімум тиждень потрібно уникати перегріву і переохолодження, особливо нижньої частини тіла. Не рекомендується відвідування саун, лазень, прийом гарячих ванн.

    Непідготовленість до здачі біоматеріалу може стати причиною того, що спермограма буде помилковою. Для отримання достовірного результату, потрібно проведення повторного аналізу через 14 днів.

    Додатково лікар може направити на такі дослідження:

    • ультразвукове дослідження репродуктивних органів – для визначення загального стану мошонки і виявлення відхилень в насінних бульбашках і простаті;
    • мазок з уретри – для виявлення інфекцій, які передаються при незахищеному статевому акті;
    • аналіз секрету передміхурової залози – для виявлення вогнищ запалення або інфекційних захворюваннях.

    Якщо діагноз підтверджується, необхідно з’ясувати етіологію: проблеми з імунною захистом, аутоімунне або хронічне запалення.

    лечениеЛікування призначається за результатами обстеження

    Лікування при патологічному стані

    Терапевтична тактика повинна визначатися лікуючим лікарем – андрологом, урологом або репродуктологом. Правильне лікування дозволить повернути чоловікові фертильність і допоможе йому стати батьком.

    Аглютинація сперматозоїдів не відноситься до розряду окремих захворювань, вона лише супутнє прояв хвороби. Тому терапія спрямована на причину патології.

    Оперативне втручання потрібно, якщо злипання сперміїв відбувається внаслідок травми, збільшення вен лозоподібного сплетення. Додатково прописують прийом гормональних фармпрепаратів, які покращують якість сперми.

    Лікування медикаментами використовується, якщо у хворого виявлені інфекційні захворювання, що сприяли склеюванню статевих клітин. Пацієнту призначають протизапальні і антибактеріальні медпрепарати. Їх головне завдання полягає в полегшенні запалення. В якості супутньої методики рекомендований прийом медикаментів, що покращують синтез здорових гонад і усувають антиспермальні антитіла. Крім цього рекомендовані ліки, які зміцнюють організм і підвищують його опірність хворобам – вітаміни та імуномодулятори.

    Репродуктивні технології

    Відхилення невизначеної природи можливе і при відсутності інфекції, запалення, інших супутніх захворювань. У цьому випадку стати батьком при серйозній мірі патології допомагають репродуктивні технології. Їх застосування дозволяє очистити спермії від антитіл.

    Як проводиться процедура:

  • В лабораторних умовах еякулят промивають спеціальними складами, повертаючи статевим клітинам незалежність.
  • Спермії фільтрують і залишають рухливі гонади в чисельності, необхідної для виконання внутрішньоматкової інсемінації.
  • В маткову порожнину вводять промиту сперму.
  • Процедура не займає багато часу, вона схожа з процесом природного зачаття. Маніпуляція виконується, коли дозріває яйцеклітина. Овуляцію визначають за допомогою ультразвукового дослідження яєчників.

    Якщо число рухливих сперміїв недостатньо, і процедура внутрішньоматкової інсемінації неможлива – використовують пробірковий спосіб запліднення.

    Дієта і народні засоби

    Правильний раціон допоможе зробити лікування більш ефективним:

    • Відмовтеся від їжі з надмірним вмістом жирів, зробивши акцент на свіжі плоди та овочеві культури. Вживайте продукти, багаті фолієвою кислотою – зелень, салати, хлібні вироби з борошна грубого помелу, дріжджові страви, печінка.
    • Вживайте продукти, багаті токоферолом для підвищення якості насіннєвої рідини та еластичності судин. Більше їжте горіхів і насіння, бобових, селери, зелені, а вершкові масла замінити рослинними.
    • Збільшіть рівень вітаміну С, підвищує життєві сили, обсяг і якість сперми. Корисним елементом багаті ківі, апельсини, лимони, грейпфрути, болгарський перець, смородина, квашена капуста, шипшина.
    • Замініть смажені страви тушкованими і паровими.

    Зменшіть споживання алкогольних напоїв, а за 3-4 місяці до передбачуваного запліднення відмовтеся від них. Особливо це стосується пива, оскільки воно шкодить якості сперми.

    Для супутньої терапії використовують рецепти з народної медицини. Чай можна замінити відварами споришу, веночника і тамуса звичайного. Сироп з рожевих пелюсток пити щодня по великій ложці тричі на добу. Щодня вранці з’їдати 2 мг муміє, запиваючи чашкою свіжовіджатого соку моркви, обліпихи, чорниці.

    Профілактика патології

    Щоб запобігти склеюванню сперміїв, намагайтеся уникати ушкоджень статевих органів, особливо яєчок, надмірного нагріву або охолодження організму.

    Профілактика патології також включає:

    • Помірну фізичну активність. Сидячий спосіб життя призводить до появи застою в яєчках, де йде виробництво сперматозоїдів.
    • Вибір комфортного білизни, не сдавливающего репродуктивні органи і пропускає повітря.
    • Відмова від шкідливих звичок, що сприяють імпотенції і втрати фертильності. Токсичні речовини можуть чинити негативний вплив на розвиток плоду в разі запліднення.

    Важливо вести систематичну сексуальне життя з одним партнером. Регулярні статеві контакти покращують якість эякуляционной рідини.

    Злипання сперміїв – серйозна проблема чоловічого здоров’я. Але зневірятися не варто, як і вдаватися до самолікування. Щоб пізнати радість батьківства, варто скористатися допомогою кваліфікованого лікаря.

    Також рекомендуємо почитати: олігозооспермія