Влаштовуюся на нову роботу. А сама вагітна…

508

Йти в декретну відпустку майбутні матусі планують, перебуваючи працевлаштованими. Адже якщо заробітна плата гідна, це впливає на розмір допомоги. Однак все так складно…

Ходжу на співбесіду. Думаю, говорити новому роботодавцю про вагітність? Я розумію, що це 100% буде відмова. А якщо не сказати, що потім? Говорити, що не знала, не вийде, — хвилюється майбутня матуся з ніком в Мережі девочкаМАD. — Матеріально я багато втрачу, якщо залишуся без роботи. Не знаю, що робити.

Читайте також:Реальні історії: як без проблем відпрошуватися з роботи під час вагітності

Подруги підтримали засмученого автора і порадили не розповідати про вагітність при працевлаштуванні. Багато ділилися історіями на цю тему:

Сестра влаштувалася на роботу вже вагітною, на 12 тижні або більше. Не говорила спочатку, поки живіт не стало видно. Просто готуйтеся до обговорення за очі і косі погляди (Валюша)

Моя сестра влаштовувалася на роботу на маленькому терміні і не сказала, що вагітна. До 20 листопада випробувальний термін, а у неї вже 4-й місяць і всі вже бачать, що вона вагітна. Їй сказали, що і так всі знають. На рахунок звільнення ніхто не говорить (Галина)

Я не говорила, в 6 тижнів влаштувалася. Взагалі все одно, якщо чесно, що там про мене будуть думати))) працюю добре, мною задоволені. Так що, думаю, все буде спокійно (Анастасія)

Влаштовуйтеся на нову роботу, Не говорите про вагітність, потім скажете. Крім вас, про вас ніхто не подумає (аНаНаСиНа-в-Банку)

Не кажіть. Подруга на 6 місяці влаштувалася на роботу заради виплат) у неї не було видно живота. Потім сказала, начальство нормально відреагував. Вони так і зрозуміли, що заради виплат, але нічого не зможуть ж все одно зробити (Марія Рокфор)

Читайте також:Як довго можна не помічати вагітність?

Не кажіть! І влаштовуйтеся швидше. Я теж влаштовувалася вагітна, мені довелося сказати, в результаті відмова (Mamochka)

Я вже вагітна влаштовувалася, правда дізналася про це через 6 днів після оформлення. Ось це був шок, бо так довго планували, нічого не виходило, а варто було поміняти роботу і місяць вдома відпочити, то 2 смужки (Простою)

Звичайно, не говорити, якщо робота потрібна. Але чисто з моральних принципів — це треш.

Якщо б до мене прийшла така співробітниця, я була б в обуренні, після декрету, ви б до мене вже не вийшли це точно. А стосунки зі мною були б зіпсовані вже з того моменту, коли ви не змогли б приховувати своє положення. Так як я ненавиджу обман. І в нашому випадку, так як у нас зарплата не вся біла, повну я б не платила, а там хоч бийте в дзвони.

Я була лояльна, але коли і працівник був лояльний. Якщо все починається з обману, то відповідь аналогічний.

Тому шукайте максимально роботу з білою зарплатою і дивіться на керівника (Кіра Романова)

Ви можете говорити і не казати. Вибирати лише вам. Роботодавець не має права відмовити вагітній на прийом на роботу, тільки якщо немає підходящої для вас вакансії. Знову ж ви можете попросити письмову відмову з печаткою і куди потрібно звернутися, де і перевірять правда це чи ні, але якщо виявиться, що неправда і він вас візьме, то там вже яке відношення від нього до вас буде і які умови роботи він вас створить (думаю, напружені). Звільнити не мають права ,якщо ви працюєте офіційно (Олена Ізвєкова)

Не мають права звільнити і, більш того, знизити ставку теж. Я працюю в кадрах. Сходіть на консультацію в трудову інспекцію, а потім на роботі скажіть, що були там (Єлизавета)

А ось що говорять з цього приводу юристи:

Звільнення вагітної жінки прямо заборонено не тільки трудовим (стаття 261 ТК РФ), але і кримінальним (стаття 145 ТК РФ) законодавством, в тому числі і під час випробувального терміну. Якщо незаконне звільнення станеться, працівнику слід протягом одного місяця звернутися до районного суду з позовною заявою про визнання звільнення незаконним та поновлення на роботі, паралельно із заявою у відділ поліції за місцем вчинення злочину — за бажанням вагітної. Позовна заява складається у порядку, передбаченому статтями 131-132 ЦПК РФ.

Відповідно до ТК РФ і ЦПК РФ, тягар (обов’язок) доказування правомірності звільнення лежить на роботодавцеві. Позивачці слід тільки довести 1) факт вагітності, 2) факт того, що роботодавець знав про вагітність на момент звільнення, 3) факт звільнення. Далі суд вивчить докази, вислухає позицію роботодавця і прийме рішення. (Юрист Денис Іванов).

Згідно ст. 261 ТК РФ, розірвання трудового договору за ініціативою роботодавця з вагітною жінкою не допускається, за винятком випадків ліквідації організації або припинення діяльності індивідуальним підприємцем. Інших виключень немає, в тому числі про те, що вона не витримала іспитовий термін. Таке звільнення буде незаконним.

Не можна звільнити вагітну жінку навіть знаходиться на випробувальному терміні. (Юрист Надія Фролова).

А у вас був досвід працевлаштування під час вагітності?

Всі фото: Depositphotos