Відійшли води: через скільки народжувати першого і другого дитини

2835

Зміст:

  • Як і коли відходять води
  • Підтікання вод
  • Прозорі води на 39 тижні
  • Води з кров’ю
  • Зелені води
  • В той момент, коли відійшли води, через скільки буде народжувати жінка – не можна сказати однозначно. Все залежить від того, який термін вагітності, чи є у жінки діти і в якій стадії активності матки знаходиться пацієнтка. Згідно з нормами ВООЗ, допустимий період перебування плоду без амніотичної рідини становить 72 години.

    Як і коли відходять води

    Амніотична рідина, яку в народі називають водами, знаходиться в матці протягом всієї вагітності. Вона захищає плід від інфекції і механічного впливу. Складно переоцінити важливість амніотичної рідини для нормального розвитку вагітності. За допомогою води плід тренує дихальну функцію, відпрацьовує ковтальні руху та одержує поживні речовини.

    Першого дитини зазвичай народжують довше, ніж другого

    У нормі розрив навколоплідної оболонки і відходження вод відбувається перед пологами. Після 37 тижнів вагітність вважається доношеною, тому вилиття амніотичної рідини може трапитися в будь-яку хвилину. Як правило, природні пологи починаються в період з 38 по 40 тиждень. Якщо води відходять до 37, то цей процес є передчасним. Чим раніше він станеться, тим більше труднощів виникне в майбутньому. Недоношені діти ще не можуть самостійно дихати, тому вимагають особливого спостереження і знаходження в спеціальному кювезі.

    Підтікання вод

    У деяких жінок буває підтікання амніотичної рідини. Зазвичай цей процес відбувається без сутичок. Однією з причин раннього часткового злиття амніотичної рідини є інфікування.

    Якщо жінка помічає, що на спідній білизні постійно з’являються мокрі плями, слід обов’язково повідомити про це лікаря. Краще не чекати наступного прийому, а відправитися до гінеколога негайно. Зараз провести тест на підтікання вод можна в домашніх умовах.

    При частковому відходженні амніотичної рідини у лікарів є можливість зберегти вагітність, поки не почалася активна пологова діяльність. Для цього жінку госпіталізують і призначають їй підтримуючу терапію. Пологи почнуться в той момент, коли буде скасовано прийом препаратів. Якщо жінка звернутися в пологовий будинок занадто пізно, то зупинити запустившийся процес не вдасться. У цьому випадку при підтіканні вод пологи почнуться найближчим часом.

    Прозорі води на 39 тижні

    Відходження вод у 38, 39 або 40 тижнів є природним процесом, який регулюється гормональним фоном. Під дією простагландинів шийка матки починає поступово розкриватися. Тиск на неї справляє маса плоду разом з обсягом навколоплідної рідини. Відходження води відбувається одномоментно. При цьому плідна оболонка натягується і розривається. Даний процес не супроводжується болем. Жінка лише відчуває, як з неї випливає великий об’єм рідини.

    Якщо сталося вилиття амніотичної рідини без сутичок, то варто якомога швидше відправитися в пологовий будинок. Зазвичай продуктивні скорочення матки розпочинаються протягом кількох годин і завершуються пологами. Якщо після 2-4 годин немає активності, а шийка матки залишається закритою, починають стимуляцію. Чим менше буде безводний період для дитини, тим краще. При тривалому знаходженні в утробі без рідини підвищується ризик інфікування. Антибактеріальні препарати з метою профілактики починають вводити вже через 18-20 годин.

    Води з кров’ю

    Якщо амніотична рідина має рожевий або червоний відтінок, це говорить про внутрішній кровотечі. Даний показник є несприятливим на будь-якому терміні і вимагає негайного медичного втручання.

    Однією з частих причин кривавих вод вважається відшарування плаценти. Якщо цей діагноз буде підтверджений, жінці негайно проведуть кесарів розтин. При відходженні води з кров’ю народження дитини відбувається в найближчі години або навіть хвилини.

    Зелені води

    Жінка, яка народжує першу дитину, часто не знає про органолептичних властивостях амніотичної рідини. У нормі колір повинен бути прозорим або злегка жовтуватим, а запах відсутній. Якщо сталося вилиття зелених або коричневих вод, це говорить про присутність у них меконію. Дана речовина виділяється дитиною при кисневому голодуванні. Що робити в цьому випадку, вирішує тільки лікар на підставі самопочуття породіллі і результатів КТГ.

    Поганий стан дитини вимагає екстреного кесаревого розтину. Якщо причина гіпоксії усунена, а самопочуття малюка стабільне, можуть бути проведені природні пологи в найближчі години.

    Народження другої дитини не супроводжується таким занепокоєнням, як поява первістка. При повторній вагітності жінка знає, до чого готуватися, як відбувається відходження навколоплідних вод і через скільки повинні початися пологи.

    Також рекомендуємо почитати: омфалоцеле у плода