Дієта при кропивянці у дітей: чим і як годувати хворого дитини

1581

Зміст:

  • Цілі і принципи корекції раціону
  • Дієта у дітей молодшого віку
  • У школярів
  • Режим приготування і прийому їжі
  • Скільки часу дотримуватися дієти
  • Кропив’янка — алергічне захворювання, яке характеризується появою зудить висипки на тілі. Висипання блідо-рожеві, підняті над рівнем шкіри, що нагадують сліди від контакту з кропивою. При гострій різновиди симптоматика зберігається протягом 1-6 тижнів. При відповідному лікуванні ознаки патології зникають вже до 3-5 дня. Хронічна форма спостерігається більше півтора місяців. Клініка захворювання розвивається незабаром після контакту з алергеном. У якості останнього можуть виступати лікарські препарати, особливо антибіотики, нові для людини продукти. Відомі випадки аутоімунного походження патології. Основа лікування — фармакологічна терапія і спеціалізована дієта при кропив’янці у дітей.

    Цілі і принципи корекції раціону

    Обмеження в харчуванні у пацієнтів з алергічними реакціями спрямовані в першу чергу на зменшення сенсибілізації організму. Дитина повинна отримувати ті продукти, які володіють найменшою здатністю провокувати надмірні сплески імунної активності.

    Меню підбирають з дотриманням наступних принципів:

  • Збереження харчової цінності. Добовий набір продуктів, які споживає пацієнт, повинен повною мірою забезпечувати його потреба в білках, вуглеводах, жирах, мінеральних солях, вітамінах. Найскладніше підібрати раціональну білкову заміну при необхідності відмови від м’ясних продуктів. Для цього використовуються субстанції на основі сої, нежирна риба, птиця.
  • Ретельний підбір раціону при харчових алергіях. Кропив’янка, яка виникла у відповідь на введення в раціон нових продуктів, вимагає кропіткого підбору схеми живлення. Важливим моментом є збір анамнезу, отримання інформації про непереносимості тих чи інших продуктів. Для точного визначення алергену може знадобитися элиминационно-провокаційна проба.
  • Контроль смакових якостей. Страви, які використовуються для харчування дитини при алергічної кропивниці, повинні бути не тільки правильно підібраними, але і смачними. В іншому разі пацієнти молодшого і середнього віку відмовляються від їжі, що стає причиною недостатнього надходження в організм необхідних речовин.
  • Щодо дітей старше 8-10 років слід дотримуватися принцип інформованості. Пацієнтові пояснюють, що можна вживати в їжу, від яких страв слід відмовитися і чому необхідно дотримуватися встановлених правил.

    Дієта у дітей молодшого віку

    Явища харчової алергії у дітей, що знаходяться на грудному вигодовуванні, вимагають перегляду харчування матері. На весь період лактації жінці призначається гіпоалергенна дієта. Не можна вживати в їжу яскраво-червоні овочі та фрукти, рибу, курячі яйця, консерви, маринади, шоколад, ікру. Рекомендовані кисломолочні напої, картопля, хліб, птиця, сметана, помірна кількість кондитерських виробів.

    Немовлята на штучному вскармлмвании потребують заміни суміші. Показані склади на основі гідролізованого білка, алергенність яких порівняно з незбираним молоком знижена в 10 тисяч разів. Частково гидролизованные засоби менш ефективні, проте теж можуть використовуватися для годування. Заміна звичного продукту на гіпоалергенний проводиться поступово, протягом декількох днів. При цьому порцію нової суміші дають перед старою, щодня збільшуючи її частку по відношенню до попереднього розчину.

    При наявності негативних кишкових реакцій на зміну харчування показаний прийом пробіотиків .

    Введення прикорму при алергічної кропивниці проводиться з деяким зсувом у часі щодо вимог до харчування здорових дітей. Так, фруктові і ягідні соки допустимо давати на четвертому місяці життя, безмолочное овочеве пюре, каші на гидролизатной основі, топлене вершкове і рослинне масло — на п’ятому. М’ясне пюре для забезпечення організму тваринними білками дають, починаючи з шести місяців, кефір, сухарі та печиво — з семи. Сир, яєчний жовток, рибу з прикорму виключають.

    У школярів

    Гіпоалергенне меню дітей шкільного віку не має істотних відмінностей від дорослої протиалергічною дієти. У список заборонених продуктів входить:

    • морська риба;
    • пташині яйця;
    • міцні м’ясні бульйони;
    • консерви, маринади;
    • овочі і фрукти яскраво-червоного кольору;
    • газовані напої;
    • какао, кави;
    • бджолиний мед;
    • ананаси;
    • прянощі;
    • маргарин;
    • пекучі сорти сиру;
    • незбиране коров’яче або козяче молоко.

    При гострій кропив’янці слід обмежити споживання сметани, макаронних виробів, баранини, хліба. Овочі дають лише після попереднього відварювання або вимочування. Чорну смородину, банани можна є в невеликих кількостях, контролюючи реакцію на них.

    Раціон дитини складається з таких продуктів, як пісне м’ясо, пройшло термічну обробку, негострий сир, овочі зеленого або білого кольору, кисломолочні продукти, гречана, рисова, вівсяна, кукурудзяна крупа, хліб, морс, компот, відвар шипшини. Можна комбінувати дозволену їжу, роблячи раціон хворого різноманітним і апетитним. Страви слід чергувати між собою, не допускаючи щоденного повторення одного і того ж набору їжі.

    Диета при крапивнице у детей

    Режим приготування і прийому їжі

    Меню хворого повинне складатися зі страв, приготованих на пару, методом запікання або відварювання. У сирому вигляді, можуть вживатися овочі і фрукти, однак до цього їх рекомендується вимочити у воді і ретельно промити. При цьому відбувається видалення з продукту частини речовин, потенційно здатних підсилити прояв патологическойреакции.

    Неприпустимо готувати їжу за допомогою смаження, маринування, засалювання. В процесі такої обробки відбувається утворення сенсибилизирующих сполук. Харчування дитини має бути дробовим, 4-6 разів на добу, малими порціями. Такий підхід дозволяє забезпечити максимальну засвоюваність їжі при мінімальних енерговитратах на її переробку.

    Скільки часу дотримуватися дієти

    Алергічні реакції на нехарчові алергени не вимагають тривалого обмеження раціону. Повноцінно харчуватися дитина може через 1-2 тижні після зникнення висипки. Перехід до звичного вигодовування здійснюється поступово, протягом декількох днів. У цей період потрібно контролювати стан шкіри. При поновленні клінічної картини необхідно повернутися до дотримання дієти.

    Харчова алергія вимагає довічного відмови від продуктів, що провокують появу висипань. При цьому в гострій стадії пацієнт повинен дотримуватися всіх наведених вище обмежень.

    Після нормалізації стану дітям дозволяють є все , крім їжі , до якої була виявлена гіперчутливість .

    Кропив’янка — алергічне захворювання, що саме по собі не несуть загрози життю. Якщо дитина точно знає, що можна їсти і дотримується вимоги дієти, неприємні явища незабаром проходять. Неправильний підбір страв може стати причиною погіршення ситуації аж до розвитку життєзагрожуючих станів: ангіоневротичний набряк, анафілактичний шок. Ігнорувати вимоги до лікувального харчування не можна.

    При появі шкірного висипу слід отримати консультацію дієтолога. Він розповість, що можна їсти, допоможе підібрати схему живлення, зробити її не тільки корисною, але й смачною, різноманітною, привабливою для дитини.