Дієтолог Маргарита Корольова пояснила, чому шкідливо пити молоко

527

Каша на молоці, каву або чай з молоком, а ще мюслі… Молоко присутня в меню дітей, так і дорослих. Але чи завжди цей напій на користь? Розберемося з допомогою зоряного дієтолога Маргарити Корольової.

Для дітей – безперечно, але при відсутності індивідуальної непереносимості, що зараз спостерігається досить часто, – зазначає експерт по харчуванню. – Ще більш корисно і важливо грудне вигодовування немовляти, бо саме воно формує фундамент здоров’я дитини на всю майбутню життя. При цьому кожному біологічному виду підходить певний вид молока (теляті коров’яче і т. д.) і ніяке інше молоко не зможе стати повноцінною заміною.

Читайте також:Азбука мами: 15 рад по грудному вигодовуванню

Маргарита Корольова зазначає, що з віком все ссавці переходять на іншу їжу, до якої вже підготовлений шлунково-кишковий тракт. Однак багато продовжують вживати в їжу молоко.

Чи Не це одна з причин зростання хронічних захворювань? – міркує експерт. – При цьому рівень захворюваності на онкологію репродуктивних органів вище в країнах з високим споживанням молока. Причиною тому естрогени, що використовуються в тваринництві для програмованої вагітності корів. І ще, казеїн часто погано перетравлюється і володіє серйозним провоспалительным дією. Не переварюючи в кишечнику, він порушує бар’єрну функцію кишечнику (синдром підвищеної проникності) і запускає каскад реакцій імунної системи, що веде до інтоксикації організму, порушення когнітивних і багатьох інших функцій. При цьому ви ніколи не здогадаєтеся, що причиною депресії, аутоімунних захворювань, проблем з шкірою і інших є прихована непереносимість молочних продуктів. Я тут не кажу про непереносимість лактози і випливають звідси проблем з ШКТ. Навіть у цьому випадку рекомендується повністю виключити потрапляння молочного білка в організм і замінити його на рослинні аналоги.

Дієтолог акцентує увагу на основному аргумент на користь вживання молока – як джерела кальцію.

Регулярне використання молока та інших молочних продуктів призводить до закислення організму, оскільки казеїн – сильний окислювач. На тлі ацидозу відбувається демінералізація кісток, і з них вимивається Са, – зазначає Маргарита Корольова.

Не випадково відсоток хворих остеопорозом у країнах з високим споживанням молока набагато вище, ніж у країнах, де молока майже не вживають.

Читайте також:Без лактози: 10 рецептів для тих, у кого алергія на білок коров’ячого молока

Чи можна допомогти організму зберегти кальцій?

Для запобігання розвитку остеопорозу Маргарита Корольова рекомендує включити в раціон темно-зелені листові овочі, капусти, кунжут, бобові.

Для міцності кісток потрібні й інші мінерали, у тому числі кремній, магній, а також регулярне фізичне навантаження і вітамін Д при його прийомі з вітаміном К2, – зазначає фахівець.

Вживати молоко або ж забути про цей продукт?

При гарній переносимості та відсутності будь-яких проблем зі здоров’ям, до того ж якщо добросовісний виробник – залиште молочку » в раціоні. Тільки постарайтеся самі заквашувати собі кефір та інші кисломолочні продукти. Їжте при цьому молочку не частіше 3-4-х разів у тиждень і не більше одного разу на день, – пояснює Маргарита Корольова. – Молоко жінок 40+ вживати взагалі не рекомендую.

А ви п’єте коров’яче молоко або віддаєте перевагу його рослинні аналоги?

Всі фото: Depositphotos