Листкове тісто для самси в духовці

393

самса, або пиріжки з м’ясом, — відмінна закуска і доповнення до перших страв. М’яке, ніжне тісто, яке розкочують тонко, щоб отримати хрустку скоринку, створює особливу привабливість страви. Відкриємо секрети, як зробити таке тісто для самси в духовці.

Листкове тісто для самси: рецепт

Що таке самса, знає більшість господинь. Це невеликі трикутні пиріжки, зазвичай з м’ясною начинкою, які випікають в духовці. Діти із задоволенням беруть їх в школу для перекусу, вони відмінно підійдуть для пікніка.

Особлива принадність цієї випічки в основі. Такі пиріжки тривалий час зберігають м’якість, якщо використовувати для приготування спеціальне тісто для самси. Найчастіше роблять листкове тісто для самси, оскільки воно найкращим чином зберігає соковитість м’ясної начинки і утворює при випіканні хрустку апетитну скоринку.

Звичайно ж, таке тісто на самсу можна придбати в магазині. Але випічка вийде більш привабливою і смачною, якщо приготувати його самостійно.

Як правило, листкове тісто складне за технологією приготування. Тому рекомендуємо зробити тісто для самси просте. Воно стане початком кулінарних експериментів з випічкою такого роду.

На допомогу прийде рецепт листкового тіста для самси, який відноситься до категорії класичних.

Для виготовлення 0,5 кг листкового тіста знадобиться:

  • борошно — 300 г;
  • вода — 1,5 склянки;
  • маргарин або масло — 100 г;
  • сіль — ½ ч. Л.;
  • розпушувач або сода — ½ ч. Л.

Цей рецепт популярний в азіатській кухні. Мінімалізм інгредієнтів компенсується ароматністю і соковитістю м’ясної начинки. Тісто підкреслить і доповнить її смак.

читайте також: що можна зробити з листкового тіста

Як зробити листкове тісто для самси в духовці

Найважливіше питання, яким задається господиня, коли приступає до замішування листкового тіста, як приготувати його правильно, щоб отримати пухку і пишну структуру.

Вирішуючи це питання, доведеться набратися терпіння і докласти деяких зусиль, завдяки яким досягнете потрібного результату.

Щоб замісити листкове тісто, виконайте такі дії:

  1. просійте борошно, змішайте її з сіллю і розпушувачем.
  2. зробіть з борошна гірку, а по центру — невелике поглиблення.
  3. кип’ячену і охолоджену воду тонкою цівкою вливайте в поглиблення. Другою рукою замішуйте тісто так, щоб воно стало однорідним і еластичним.
  4. масло розтопіть на паровій бані або в мікрохвильовці.
  5. розкачайте тісто тонким шаром так, щоб воно просвічувалося.
  6. візьміть кондитерську кисть і змастіть розкачаний корж маслом. Складіть його навпіл. Розкачайте качалкою і знову змастіть. Повторіть дії. Вийде корж, складений вчетверо. Якщо пласт великий, повторіть дії і зробіть тісто в п’ять-шість шарів. Не будьте занадто марнотратні з маслом, тому що воно може бризкати і витікати при розкочуванні. Змащуйте тісто щедро, але не надмірно рясно.
  7. поставте тісто на 2 години в холодильник.

Для приготування самси розгортайте листкове домашнє тісто тонким коржем. Викладайте начинку і формуйте акуратні і невеликі трикутники.

Листкове тісто для самси легко готувати, якщо знати рецептуру і технологію приготування. Масло створить прошарок між шарами тіста, завдяки чому з’явиться шарувата структура під час випікання в духовці.

читайте також: як приготувати самсу в духовці