Лікування зубів при грудному вигодовуванні

1082

Зміст:

  • Чи можна лікувати зуби, не перериваючи ГВ?
  • Які процедури безпечні при ГВ?
  • Особливості анестезії для годуючих мам
  • Можливі ускладнення при відсутності лікування
  • Лікування зубів при грудному вигодовуванні – обов’язкова частина підтримання здоров’я годуючої матері. Після народження дитини організм страждає від нестачі кальцію, що веде до каріозним утворень та інших ускладнень. Незважаючи на упередження, годування груддю не вважається протипоказанням для проведення стоматологічних процедур, а лише накладає деякі обмеження.Перед лікуванням годуючій мамі необхідно щільно нагодувати свого малюка

    Чи можна лікувати зуби, не перериваючи ГВ?

    При відвідуванні стоматологічної клініки повідомте лікаря про те, що перебуваєте на грудному вигодовуванні. У цьому випадку він запропонує безпечні анестетики короткої дії і розповість, коли буде можна годувати дитину після закінчення лікування.

    Зазвичай дію використовуваних препаратів припиняється через деякий час після виходу з кабінету стоматолога. Знеболювальне швидко виводиться з організму, тому тривалого переривання ГВ не потрібно.

    Як правило, анестетик виводиться з грудного молока протягом 6 годин, але для безпеки уточніть точний час у стоматолога.

    Зверніть увагу, що при тривалому лікуванні з годуванням краще почекати. На час лікування давайте малюкові суміші і сцеживайте грудне молоко для збереження лактації.

    Які процедури безпечні при ГВ?

    Рентген вважається безпечним при годуванні грудьми і не впливає на якість грудного молока. Під час процедури на пацієнтку надягають свинцевий фартух, захищає від випромінювання. Після проведення дослідження молоко зціджують і виливають. Далі дитину можна годувати без обмежень. Короткострокове скорочення кількості вироблюваного молока вважається допустимим.

    Крім рентгенівського дослідження, годуючій мамі можна робити такі процедури:

    • лікування зубів та ясен, включно пломбування та видалення;
    • комп’ютерну томографію.

    Повна заборона накладається тільки на імплантацію, а частковий – на терапію антибіотиками. При серйозної інфекції лікар прописує спеціальну лінійку безпечних препаратів. Після закінчення їх прийому ГВ відновлюють.

    Особливості анестезії для годуючих мам

    Особливо болючі процедури, що включають видалення зуба, не обходяться без знеболювального. Сучасні препарати короткочасної дії вводяться в малих кількостях і повністю виводяться з організму. В якості активних речовин така анестезія містить артикаїну гідрохлорид, діазепам, фентаніл або пропофол.

    Перед лікуванням зубів під анестезією обов’язково погодуйте дитину і зцідіть молоко для годування в перші 6 годин після введення знеболюючого.

    Можливі ускладнення при відсутності лікування

    При годуванні груддю утворився карієс небезпечний не тільки для матері, але і для дитини. Постійний тісний контакт з немовлям, що супроводжується обіймами і поцілунками, сприяє передачі інфекції.

    лечение зубов при грудном вскармливанииЯкщо годуючій мамі не вилікувати карієс, то бактерії передадуться її дитині

    Відсутність своєчасного лікування може спричинити:

    • приєднанням нової інфекції на тлі ослабленого імунітету;
    • поразкою нерва і розвитком пульпіту;
    • запалення періодонта, що веде до утворення гранулеми або кісти;
    • розвитком отиту при проникненні патогенних мікроорганізмів з ротової порожнини в середнє вухо.

    Крім фізичних страждань, зубний біль викликає порушення психоемоційного стану. Недолік сну, підвищена дратівливість і ниючі болі, що віддають в голову, впливають на якість молока і можуть призвести до його зникнення.

    Уникнути такого результату допоможе регулярне відвідування стоматолога не менше 1-го, а краще 2-х разів у рік. Пам’ятайте, що стоматологічні послуги не протипоказані на час лактації і виступають додатковою подушкою безпеки для годуючої мами і немовляти, що одержує разом з молоком материнський імунітет.

    Читайте також: чи можна лікувати зуби під час вагітності