Порада дня: виконайте ці 6 кроків – і дитина вас почує

1390

Вміння слухати – це дуже важливий навик. Він не дається дитині з народження, тому йому доведеться вчити з раннього дитинства. Якщо ви все періодично ловите себе на словах на кшталт «Ти мене не чуєш!», звернених до сина або дочки, то пора освоїти простий алгоритм комунікації.

Ці 6 простих кроків допоможуть мамі і татові донести свої слова до маляти:

1. Опустіться на рівень дитини, коли розмовляєте з ним. Не впадайте в такі крайнощі, як кричати з іншого кінця кімнати або ж, навпаки, нависати над ним.

2. Для початку встановіть доброзичливий контакт очей, а потім говоріть.

3. Постарайтеся бути коротким і говорити чітко. Якщо батьки говорять занадто багато і голосно, діти стають «глухі до них».

4. Попросіть дитину повторити те, що він почув.

5. М’яко уточніть, чи не пропустив дитина чогось з того, що ви йому говорили.

6. Якщо для вас важливо, щоб дитина погодився з чимось, запропонуйте дитині такий варіант, щоб він був обопільно вигідним!

Читайте також:Порада дня: навчіть дітей і чоловіка не ігнорувати ваші прохання

Між тим дитячий психолог Юнія Корнєєва акцентує увагу батьків:

Подібна поведінка може довести до сказу будь-яку маму, коли дитина ігнорує прохання і займається чим завгодно, окрім того, про що ви попросили.

Думаєте, що у вашої дитини є підступний план по выбешиванию вас? Ви сильно помиляєтеся! Така поведінка – це автоматична реакція на виховання, це відображення ваших з ним стосунків.

Встаньте на місце своєї дитини і зрозумійте, чому він не хоче чути вас, чому він закриває вуха і робить вигляд, що не чує.

Юнія Корнєєва називає і можливі причини такої «глухоти»:

1.Найбезпечніший варіант, коли дитина поринув з головою в гру і він дійсно вас не чує.

2. Є дітки, чия психіка влаштована так, що їх реакції дещо уповільнені. Тобто мама сказала: «Помий руки!» і чекає блискавичної реакції, а дитина так не може, його нервова система так не вміє, він просто фізично не може кинути одну справу і почати робити інше. А тепер давайте поставимо себе на місце дитини

3.Вам би захотілося слухати того, хто розмовляє з вами командами: Сядь! Одягни! Їж! Не лізь туди! Це викликає протест і роздратування.

4.А як вам людина, яка день у день сипле фразами: не Можна! Ні! Не чіпай! Не кричи! Захочеться виконувати його прохання?

5.А як щодо людей, які все давно вирішили за вас: де вчитися, чим займатися, кожен день вирішують, що ви будете їсти та як одягатися. Яке?

Читайте також:Порада дня: не обговорюйте з дитиною-малоїжкою його апетит

6. Які почуття у вас викликають люди, які весь час відмахуються від вас, вони ж зайняті телефоном/ роботою/ телевізором/ подружкою. Ваші почуття, емоції часто ігноруються, не помічаються.

7. А як вам історія про тих, хто майже ніколи не помічає ваших успіхів та досягнень, нехай навіть вони невеликі. А ось найменший непослух розглядається через увеличительно скло.

8. А раптом дитина копіює поведінку одного з батьків, наприклад, коли мама не погоджується з татом і сперечається з кожного приводу?

Тому постарайтеся прибрати причину порушення в комунікації з дитиною. І тоді пройти всі 6 кроків стане набагато легше.

Спробуйте виконати всі 6 кроків і розкажіть в коментарях, метод спрацював.

Всі фото: Depositphotos