Порада дня: не прищеплюйте дитині позицію жертви

570

Деякі люди схильні в усьому звинувачувати інших. Причини їх невдач криються в дружині, дітях, начальство… Та що там люди! Закони природи, генетика і навіть фатум — все це не дає їм здійснити свої мрії, реалізуватися в якихось сферах життя і навіть відчувати себе щасливими!

Читайте також:Порада дня: що робити, коли вперто йдеш до своєї мети, а результату немає

Психолог навів приклади таких «кривдників». Ось як зазвичай розповідають про них жінки, нарікаючи на долю:

⛔️«Це все за чоловіка! Він зовсім не хоче допомагати з дітьми!»⛔️«Діти мене не слухають і постійно провокують на крик і рев»⛔️«Мій начальник не дає мені розвиватися, постійно завантажує рутиною»⛔️«Звичайно, тобі добре — від природи худа, а я нічого не їм, а вага додається»⛔️«Дуже хочу займатися спортом, але з дітьми це нереально, а грошей немає»

Знайоме? Ви часто говорите щось подібне? Якщо так, значить, ви звикли відчувати себе жертвою. Ця життєва позиція досить инфантильна.

Жертва живе з відчуттям, що він неї нічого в її житті не залежить, її проблеми створюють оточуючі — від дітей до держави в цілому. І чим більше Жертву жаліти всередині себе, тим міцніше вона пускає коріння і не дає стати зрілою особистістю, а значить щасливою людиною, — пояснює психолог Катерина Єсакова.

Психолог розповіла, що позиція жертви формується з дитинства. Є 3 фактори виховання, які допомагають виростити її в дитині.

Гіперопіка батьків

Батьки не давали Вам приймати рішення. Юля хотіла ходити на гімнастику, але мама вирішила, що це небезпечно, тому потрібно грати на флейті. Аня хотіла вступати на факультет фізичної культури, але треба було отримати «нормальну професію». У підсумку для прийняття будь-якого, навіть не значного рішення, потрібно «схвалення зверху», інакше всередині непереборна тривога і страх.

Страх за здоров’я

Знову повертаємося в дитинство. Якщо Ви часто хворіли — для мами це складне випробування, і багато хто йде по шляху обмежень дитини і заборон «не МОЖНА БІГАТИ! НЕ МОЖНА МОРОЗИВО! НЕ МОЖНА СТРИБАТИ ПО КАЛЮЖАХ! НЕ МОЖНА ДОВГО ГУЛЯТИ». Ви ростете, відчуваючи себе хворою і немічною, нездатною подбати про себе. Також хвороба стає способом залучення уваги, і вже будучи дорослою в момент зіткнення з проблемами у Жертви загострюються хронічні захворювання, а крім цього, з’являється постійний нав’язливий страх за здоров’я своїх дітей.

Читайте також:Порада дня: говоріть дитині «можна» замість «не можна»

Фізичне і моральне насильство

Маленька людина, яка не може себе захистити, піддаючись фізичному насильству, підпорядковується і починає «слухатися» із-за страху за своє життя в першу чергу, цей страх і тривога стають фоновими емоціями. Щоб уникнути покарання, дитина просить прощення, намагається дотримуватися вимоги батьків і зовсім зникає здатність розуміти свої бажання, а значить реалізовувати їх. Часто в життя таких дівчаток-ЖЕРТВ приходять чоловіки мучителі, які продовжують придушувати за допомогою насильства, якщо не фізичної, то емоційного.

Будучи дорослими, допоможіть своїй дитині не стати вічною жертвою — людей, обставин тощо. Адже це одна з гарантій його щастя у дорослому житті!

А ви часто відчуваєте себе жертвою?

Всі фото: Depositphotos