Причини та способи лікування синехій у дівчаток

2172

Зміст:

  • Як виглядають синехії?
  • Симптоми
  • У чому небезпека
  • Причини виникнення
  • Лікування
  • Профілактика
  • Висновок
  • Синехії у дівчаток з’являються переважно у віці до 6 років. Цей стан виявляється батьками раптово і зазвичай має вже запущену стадію. До лікування необхідно розпочати якомога швидше, оскільки патологія доставляє не тільки фізичний дискомфорт дитині, але і може привести до ускладнень.Синехії у немовлят виникають із-за внутрішньоутробної інфекції

    Як виглядають синехії?

    Анатомічна будова зовнішніх статевих органів маленької дитини мало відрізняється від дорослого. Різниця полягає лише в розмірі. У нормальному стані у дівчаток переддень піхви оточують малі статеві губи. Вони, в свою чергу, обмежені великими. Спереду від входу в піхву знаходиться уретра – отвір сечівника. При візуальному огляді всі частини зовнішніх статевих органів добре видно.

    Синехії у дівчаток – це патологічний процес, при якому відбувається склеювання внутрішніх губ. Рідше в процес втягуються зовнішні. В залежності від того, наскільки склеєні між собою статеві валики, патології присвоюють початкову стадію або говорять про повне зрощення.

    Згідно з медичною статистикою, до 3% дівчаток у віці 1-2 років стикаються з формуванням синехій.

    Виявити проблему можна самостійно. Для діагностики в домашніх умовах необхідно ретельно вимити руки з милом і коротко обстригти нігті. Це дозволить не занести інфекцію і не травмувати ніжну слизову статевих органів. Розвівши ноги дитини в сторони, можна добре оглянути промежину. Статева щілина повинна мати природний стан, а область входу в піхву добре проглядатися. Якщо замість внутрішніх статевих губ виявляється тонка смужка білого кольору, то зрощення є. Не помітити зміни у дитини практично неможливо. Початкова стадія патології характеризується частковим злипанням. Якщо статева щілина не видно зовсім, а розвести складки не вдається, у дитини повне зрощення.

    Симптоми

    Патологія характеризується безсимптомним перебігом. Яскрава клінічна картина відсутня навіть при повному зрощення. Наростання ознак відбувається при контакті з статевими органами – під час гігієнічних процедур, на початку сечовипускання.

    У дівчинки синехії можуть проявлятися так:

    • при підмиванні дитина скаржиться на болючі відчуття;
    • виникають труднощі при сечовипусканні;
    • перед тим, як помочитися, дитина крекче і сильно тужиться;
    • періодично виявляється мимовільне виділення сечі;
    • в області малих губ присутній почервоніння і набряк;
    • з’являються слизові виділення з статевих шляхів;
    • під час сечовипускання струмінь спрямовується вгору, а не вниз;
    • дитина весь час чіпає статеві органи.

    У немовлят розпізнати проблему досить складно, оскільки дитина ще не може сказати про турбують його ознаках. Зазвичай дитина стає неспокійним, часто плаче, крекче перед сечовипусканням. Якщо приєднується інфекція, то відбувається наростання інтенсивності ознак.

    лечениеСинехії вимагають гормонального лікування

    У чому небезпека

    Злиплі статеві губи не приносять тяжкої шкоди здоров’ю дівчинки. Однак ігнорувати проблему не можна. Наслідки патології можуть бути наступними:

    • при закупоривании входу в піхву створюється сприятливе середовище для розмноження патогенних бактерій, що може призвести до інфікування внутрішніх статевих органів і розвитку ускладнень у майбутньому;
    • під час росту статевих органів відбуваються незворотні анатомічні зміни, які згодом можуть викликати комплекси у дівчини;
    • збільшення склеєних статевих губ викликає деформацію промежини, при якій в подальшому можуть виникнути проблеми із зачаттям і розродження.

    Небезпека патології полягає в тому, що вона схильна до рецидиву. Навіть після проведеного лікування дівчинка залишається в групі ризику. Батькам дівчинки необхідно постійно стежити за станом промежини і проводити профілактичні заходи.

    Причини виникнення

    Проблема з’являється у маленьких дівчаток із-за відсутності вироблення статевих гормонів. Природний стан органів інтимної сфери у жінок забезпечує баланс естрогенів і прогестерону. Дані біологічні речовини регулюють стан шийки матки і забезпечують секреторну функцію цервікального каналу. Завдяки цьому статеві органи здорової жінки завжди зволожені. У дівчаток статеві гормони не виробляються в належній мірі, тому слизова залишається сухою і може запалюватися.

    Лікарі виділяють три основні причини склеювання слизової.

  • Проблеми під час вагітності. Якщо патологія виявлена у немовляти в перші 3-6 місяців життя, то це сталося із-за ускладнень в період виношування. До такого результату приводять внутрішньоутробні інфекції, що уражають плід. Якщо протягом тривалого часу майбутній мамі довелося приймати гормональні препарати, то вони також можуть спровокувати синехії.
  • Нехтування правилами інтимної гігієни. Варто відзначити, що мова йде не тільки про недостатню увагу. Часто жінки приділяють особливе значення підмиванню дівчинки і роблять це при кожній зміні підгузника. Надмірне використання мила викликає роздратування ніжної слизової і призводить до появи мікротріщин. Необхідно регулярно міняти підгузник, стежити за чистотою статевих органів, але не перестаратися.
  • Запальні захворювання. Причиною інфікування можуть стати умовно-патогенні бактерії, віруси, грибки або специфічні збудники. Запалення в інтимній області у дівчаток розвивається стрімко, оскільки в піхву ще немає захисної мікрофлори.
  • Алергічна реакція. Не менш рідкісною причиною появи синехій є алергія. Роздратування інтимних органів виникає при використанні неякісних підгузників, носіння синтетичної білизни, застосування лужного мила і деяких побутових засобів. Спочатку у дівчинки з’являється почервоніння статевих органів і набряк, після чого починається зрощення.
  • У групу ризику входять дівчатка, які страждають аутоімунними захворюваннями і заражені ВІЛ.

    синехии у девочекСинехії у дівчаток з’являються в основному до 6 років

    Лікування

    Самостійно намагатися розділити злиплу область статевих органів у дитини не можна. Для призначення терапії необхідно звернутися до педіатра або дитячого гінеколога. Важливо встановити фактор, який спровокував патологію, і виключити його. Для цього лікар бере аналіз на інфекції. Синехії можна лікувати консервативними методами або хірургічним шляхом. Перевагу віддають найбільш щадним способом:

  • Гормональні препарати призначаються всім дівчаткам зі зрощенням. Виписуються ліки для місцевого застосування у вигляді мазей і кремів. В їх складі містяться естрогени, які сприяють відновленню слизової і допомагають повернутися статевим губам в звичне положення. Курс гормональної корекції триває в середньому 3 тижні і при необхідності може бути повторений після невеликої перерви.
  • Протизапальні та регенеруючі мазі необхідні для прискорення процесів регенерації. Призначаються препарати, які можуть застосовуватися у дітей. Особливою популярністю користуються засоби на основі декспантенолу.
  • Якщо в результаті діагностики не були виявлені інфекційні процеси, лікар вирішує індивідуально, як має бути проведено їх усунення. При неспецифічних збудників призначаються препарати для підвищення імунітету. Якщо запалення викликане патогенними бактеріями, проводиться протимікробна терапія. Алергічна форма запалення усувається за допомогою антигістамінних засобів.
  • Ванни з відварів трав рекомендуються, якщо у дитини немає алергії. Розчини сприяють усуненню запального процесу і прискорюють загоєння тканин.
  • Дотримання правил інтимної гігієни відіграє визначальну роль у лікуванні. Для підмивання призначаються спеціальні мильні розчини, які не впливають на кислотність і інтимну мікрофлору. Дитячий гінеколог обов’язково пояснює батькам, як потрібно підмивати дівчинку і скільки разів в день.
  • Хірургічне втручання потрібне, якщо зрощення інтимних органів повне, а результати консервативної терапії незадовільні. Процедура розтину займає не більше 15 хвилин і не вимагає госпіталізації. Попередньо тканини промежини знеболюють, тому дівчинка не відчуває дискомфорту. Після маніпуляції призначаються антисептичні засоби для обробки інтимних органів і пом’якшувальні креми.

    Профілактика

    Профілактику зрощення статевих губ необхідно проводити для всіх малят. Дівчатка, які вже стикалися з проблемою, повинні регулярно проходити профілактичні огляди у гінеколога. Іншим даються такі рекомендації:

    • гігієнічні процедури проводити без використання мила, порушує мікрофлору інтимних органів;
    • мінімізувати використання гелів для душу і піни для ванн;
    • вибирати нижню білизну з натуральних тканин і регулярно його змінювати;
    • уникати інфекційних захворювань;
    • своєчасно міняти підгузки у немовлят.

    Якщо є необхідність, то лікар призначає дівчинці профілактичне використання мазей на основі естрогенів.

    Висновок

    Синехії у дівчаток виникають в перші роки життя. По мірі росту дитини ймовірність виникнення даної проблеми поступово зменшується. До 6-8 років можна не турбуватися про те, що статеві губи можуть зростися, якщо цього не траплялося раніше. Основним методом профілактики є дотримання правил інтимної гігієни. Якщо у батьків виникає підозра, що зрослися малі губи у дитини, необхідно обов’язково показати його гінеколога і отримати відповідні рекомендації.

    Читайте в наступній статті: синехії у хлопчиків