Причини і лікування хворобливих менструацій

579

Зміст:

  • Причини хворобливих місячних
  • Діагностика альгоменореї
  • Лікування хворобливих менструацій
  • Профілактика альгоменореї
  • Болючі менструації здатні дуже сильно ускладнювати життя. Зазвичай найважчими є перші дні циклу. Переймоподібний сильна біль може тривати як кілька годин, так і декілька днів. Особливу увагу варто приділити дедалі сильнішим відчуттям, якщо раніше цикл проходив не так болісно. Болі різного ступеня інтенсивності, сбившийся графік менструацій — часті симптоми захворювань статевих органів.Одна з причин болю — дисфункція статевих органів

    Причини хворобливих місячних

    Сильний біль при менструації називають альгоменореєю. Під час менструації відбуваються маткові скорочення. Чим вони сильніші, тим неприємніше відчуття. Інтенсивність маткових скорочень може залежати від багатьох факторів. До основних причин хворобливих відчуттів під час місячних відносяться:

    • формування циклу;
    • гормональні порушення;
    • аномалії в будові тканин статевих органів;
    • дефіцит магнію;
    • порушення в роботі нервової системи;
    • ендометріоз;
    • новоутворення в області статевих органів;
    • варикозне розширення вен;
    • використання засобів контрацепції;
    • інфекційні захворювання та запальні процеси;
    • спадковість.

    Болючі менструації можуть бути викликані як однією, так і кількома проблемами. Збої в репродуктивному циклі з’являються найчастіше в двох випадках: в перехідному віці, коли відбувається установка циклу, і після пологів.

    У підлітковому віці альгоменорея є нормальним явищем у перші 3 роки з моменту появи менструацій. Це обумовлено тим, що відбуваються гормональні зміни в організмі. Проблема може зникнути сама собою, коли цикл повністю встановиться. Але іноді болісних менструацій не уникнути до перших пологів.

    На тлі психологічних проблем, депресивного розладу і безсоння у жінки можуть з’являтися хворобливі менструації.

    При цьому народження дитини не є стовідсотковою гарантією того, що больовий синдром піде назавжди. У деяких жінок вагітність і наступні пологи стають причиною болів після овуляції. До неприємних відчуттів може спричинити таке захворювання, як ендометріоз. Він виражається різким збільшенням кількості клітин міометрія. В момент менструації ці клітини відторгаються, що призводить до сильних болів. Також додаткові неприємні відчуття можуть створювати рубці, якщо під час пологів були накладені шви.

    Іноді болі під час місячних виявляються для жінки неприємним сюрпризом, з яким раніше вона не стикалася. Такі статеві інфекції як гонорея, трихомоніаз, герпес і сифіліс можуть призвести до сильних неприємних відчуттів. Також болючі місячні можуть бути симптомом запального процесу. Запалення яєчників завжди впливає на репродуктивний цикл. Якщо інтенсивність менструальних виділень змінилася або сталася затримка, це симптоми запалення і привід здати аналізи на виявлення хвороботворних бактерій.

    болезненные менструацииБолючі менструації можуть супроводжуватися сильними головними болями

    Ще одна поширена причина болю під час менструацій — неправильно підібрана контрацепція. Оральні контрацептиви повинні підбиратися індивідуально, інакше вони можуть негативно вплинути на гормональний фон. Якщо ж таблетки підібрані вірно, вони здатні допомогти в установці менструального циклу, в результаті чого знижується вираженість болю.

    Неправильна установка внутрішньоматкової спіралі здатна викликати дискомфорт у жінки. Також не слід забувати, що такий засіб контрацепції не можна використовувати тривалий час.

    Діагностика альгоменореї

    Основою жіночого здоров’я є регулярне відвідування гінеколога і здача аналізів. Здоровій жінці до 35 років необхідно показуватися лікарю 1 раз на рік, після 35 років — не менше 2 разів на рік. Також будь-які неприємні відчуття в області статевих органів повинні бути приводом для негайного звернення до лікаря.

    Щоб лікар міг швидше знайти причину больового синдрому, слід вести щоденник менструацій. Крім дат циклу слід описувати рясність виділень та інтенсивність больових відчуттів. У разі альгоменореї в першу чергу виключаються інфекційні захворювання. Необхідно здати мазок на флору, загальні аналізи сечі і крові. Також слід перевіритися на наявність ЗПСШ. Якщо відсутня патогенна мікрофлора, досліджується гормональний фон.

    Внутрішні проблеми зі статевими органами допоможе виявити діагностика за допомогою УЗД-апарату.

    Крім гінеколога впоратися з проблемою хворобливих менструацій допоможуть ендокринолог, невропатолог. У деяких випадках слід звернутися до психотерапевта, стрес також може вплинути на менструальний цикл.

    Лікування хворобливих менструацій

    У випадках, коли болі під час менструацій — лише симптом, потрібно лікувати саму хворобу. Для цього призначаються протизапальні препарати, якщо причиною є захворювання, викликані бактеріями і вірусами. Патологія в будові органів малого тазу може лікуватися як медикаментозним, так і хірургічним методом. Іноді болі з’являються на фоні неврологічних розладів і для одужання можуть застосовуватися седативні засоби.

    Але іноді альгоменорею неможливо вилікувати, можна лише знизити больові відчуття. Нерідко, якщо біль супроводжується стабільним менструальним циклом, лікарі призначають оральні контрацептиви. Такий спосіб лікування не можна використовувати самостійно, гормональні препарати при неправильному підборі можуть сприяти розвитку ускладнень.

    Самими безпечними препаратами є заспокійливі засоби та спазмолітики. Дозування повинна підбиратися суворо за інструкцією. Спазмолітики рекомендують починати приймати за день до передбачуваних місячних і закінчувати, коли болі проходять. Також можна використовувати нестероїдні протизапальні препарати. Тривалість застосування таких ліків не повинна перевищувати 5 днів. Також не варто їх вживати, якщо є проблеми в роботі шлунково-кишкового тракту.

    Масаж попереку — це дієвий спосіб поліпшити самопочуття під час хворобливих менструацій.

    Зняти больові відчуття допоможе фізіотерапія. Лікування може проводитися за допомогою магнітів або динамічних струмів. Також може використовуватися електрофорез. Хорошим методом позбавлення від хворобливих відчуттів є голкотерапія.

    Знизити рівень болю допоможуть фізичні вправи. Рухи не повинні бути дуже інтенсивними. Існує спеціальний комплекс вправ з йоги, який допоможе полегшити стан.

    Впоратися з болем можна за допомогою народних засобів. Для того, щоб поліпшити самопочуття, можна випити відвар з листя м’яти, валеріани, суниці і ромашки, які мають заспокійливу дію.

    причиныЗ проблемою хворобливих менструацій стикаються 10% жінок

    Профілактика альгоменореї

    Гармонійний фізичний та психічний стан жінки збільшує шанси на те, що репродуктивний цикл буде працювати як годинник. Якщо організм буде одержувати необхідну кількість навантажень і відпочинку, сформує міцну імунну систему, проблем з хворобливими менструаціями не повинно виникнути. Для цього щодня необхідно слідувати простим рекомендаціям:

    • Спати не менше 8 годин на добу. Відсутність повноцінного сну збиває біоритми людини.
    • Робота не повинна призводити до перевантажень. Стрес є однією з головних причин появи психосоматичних розладів.
    • Збалансоване харчування з достатньою кількістю вітамінів і мікроелементів. Ожиріння або ж, навпаки, виснаження організму може посилити або послабити роботу серцево-судинної системи, що може викликати збій у роботі репродуктивної системи.
    • Не варто зловживати напоями, що містять кофеїн і алкоголь, а також рекомендується відмовитися від паління.
    • Кожен день необхідно займатися помірними фізичними навантаженнями.
    • Уникати переохолодження. Тривале перебування на холоді — одна з найпоширеніших причин захворювань органів малого таза у жінок.

    Організм — це єдина система. Кожне захворювання зазвичай взаємопов’язане з загальним самопочуттям людини. Тому дуже важливо приділяти увагу здоров’ю тіла, так і своїм емоційним станом.

    Сильні болі під час місячних тільки в рідкісних випадках залежать від спадковості. Часто цю проблему можна вирішити, вчасно звернувшись до фахівця і пройшовши необхідний об’єм обстежень. При правильно підібраному лікуванні гострий біль може піти назавжди.

    Читайте також: болить груди перед місячними