Чому сивіє волосся в молодому віці у жінок і у чоловіків

1072

Зміст:

  • Чому сивіє волосся
  • Як з цим боротися
  • Поява сивого волосся не завжди вказує на старіння організму. Існує безліч інших факторів пояснюють, чому сивіє волосся навіть у підлітків. При своєчасному виявленні першопричин вдається зупинити патологічний процес.

    Чому сивіє волосся

    Поява сивини – природний процес, пов’язаний зі зниженням синтезу меланіну. Це пігмент, який відповідає за забарвлення волосся.

    Чому сивіє волосся розповість лікар після збору анамнезу та діагностики загального стану

    При цьому за способом виникнення сивина може бути вродженою і набутою. За ступенем поширення – повною або частковою. Найчастіше зустрічається вікова сивина, пов’язана з природними процесами старіння організму.

    У молодому віці зниження синтезу меланіну і посивіння пов’язані з наступними чинниками:

    • часті стреси;
    • спадкова схильність;
    • метаболічні порушення;
    • ендокринні патології;
    • хвороби серцево-судинної системи;
    • ниркові і печінкові патології;
    • неправильне харчування з недостатнім надходженням вітамінів і мінералів;
    • куріння і надмірне вживання алкоголю;
    • порушення притоку крові до шкіри голови;
    • прийом антибіотиків, гормональних засобів.

    Зовнішні причини, які можуть вплинути на колір — вплив ультрафіолетового випромінювання і несприятлива екологічна обстановка в регіоні проживання.

    Як з цим боротися

    Щоб попередити зниження вироблення меланіну, необхідно мінімізувати вплив провокуючих факторів. Насамперед, необхідно захистити себе від стресу і негативних емоцій. Не варто засмучуватися через дрібниці. Іноді лікарі можуть рекомендувати природні седативні засоби для поліпшення загального психоемоційного стану.

    Також важливо правильно харчуватися. Раціон повинен бути збалансованим: включати м’ясо і рибу, молочні продукти, овочі, фрукти, горіхи, яйця. Не рекомендується їсти фаст-фуд, пити газовані напої, а також вживати солону, консервовану, гостру, жирну і копчену їжу.

    Водний баланс відіграє велику роль у забезпеченні нормальної роботи волосяних фолікулів, тому щодня необхідно випивати 1,5–2 літра чистої води.

    Двічі на рік потрібно проходити курс вітамінотерапії. Взимку і навесні приймати вітамінно-мінеральні комплекси з вмістом вітамінів А, С, Е, групи В, цинку, фолієвої кислоти, заліза та інших елементів, які необхідні для організму.

    Щотижня робити масаж шкіри голови під час миття волосся, розчісування. Масажуючі рухи активізують приплив крові до цибулин, стимулюючи їх, а також нормалізують роботу меланоцитів.

    Для активізації припливу крові можна використовувати засоби народної медицини.

    Зберегти синтез меланіну допоможе відмова від шкідливих звичок, захист волосся в сонячні дні за допомогою головних уборів і якісний сон, який також служить профілактикою зниження імунітету і захистом від емоційного перенапруження.

    У жінок часто сивина пов’язана з гормональним фоном, тому важливо своєчасно визначити причину дисбалансу і провести необхідну терапію для попередження більш небезпечних ускладнень. При наявності хвороб печінки, нирок, серцево-судинної системи необхідно пройти курс діагностичних процедур, які допоможуть визначити захворювання і призначити необхідне лікування.

    в молодом возрастеУ молодому віці посивіння пов’язане з неправильним харчуванням, стресами

    Крім зміни способу життя лікарі призначають медикаментозні препарати для усунення першопричини посивіння волосся, а також місцеві ін’єкції магнезії, ліки для поліпшення синтезу меланіну, спеціальні лосьйони і засоби для догляду за волоссям. Деякі медикаменти вводяться за допомогою фізіопроцедур.

    У домашніх умовах з сивиною допомагає впоратися:

    • скрабування шкіри голови дрібними кристалами солі;
    • нанесення масок з червоним перцем і медом;
    • застосування уходових коштів з маслом жожоба, кунжуту, чебрецю, персика, які використовуються для приготування масок або втираються в шкіру голови в чистому вигляді;
    • нанесення вітаміну А, Е і В3 на шкіру голови і волосся або їх додавання в шампуні і маски для волосся.

    Такі способи покращують стан волосся на голові, активізують кровопостачання і синтез меланіну. Однак не допомагають впоратися з істинною причиною посивіння, для її визначення необхідна консультація лікаря і всебічна діагностика.

    Сивина – ознака недостатньої вироблення меланіну, що відповідає за забарвлення волосся. У зрілому віці є природнім фізіологічним процесом. У більш ранньому віці вказує на наявність патологічних процесів в організмі. Для визначення першопричини необхідно проконсультуватися з лікарем. Для попередження швидкого вимивання меланіну використовуються медикаменти, фізіопроцедури, зміна способу життя та застосування спеціальних засобів по догляду за волоссям.

    Дивіться далі: робимо волосся більш гладкими