Чому формується воронкоподібна грудна клітка у дітей

1707

Зміст:

  • Що таке воронкоподібна грудна клітка
  • Методи діагностики та класифікація
  • Консервативна терапія
  • Методи хірургічної корекції
  • Деформація грудної клітини може бути вродженою або набутою, останній варіант часто поєднується з іншими вадами розвитку. Воронкоподібна грудна клітка у дітей частіше формується внутрішньоутробно, з віком дефект прогресує. Якщо вчасно звернутися до лікаря, можливо обійтися без хірургічного втручання. Але при виражених дефектах операція – це єдиний спосіб виправлення.

    Що таке воронкоподібна грудна клітка

    Основна причина викривлення грудної клітки – неповноцінність реберних хрящів. Порушення розвитку запускається на початку вагітності під дією несприятливих зовнішніх і внутрішніх факторів.

    Воронкоподібна грудна клітка у дітей частіше вроджена патологія

    Деформація може поєднуватися з такими генетичними аномаліями:

    • синдром Марфана;
    • порушення остеогенезу;
    • синдром Дауна;
    • ахондроплазия.

    Патологія хрящів ребер доповнюється недорозвиненням грудини ніжок діафрагми. Тому під час дихання спостерігається втягнення воронки на грудях.

    Воронкоподібна груди може бути помітна вже в ранньому віці, але прогресування відбувається в періоди активного росту дитини – у 6-8 і 11-13 років. Патологія грудної клітки призводить до зростання соматичних захворювань, а у підлітків формує комплекси і психологічні проблеми. Захворювання стає причиною наступних ускладнень:

    • часті респіраторні захворювання;
    • непереносимість фізичних навантажень;
    • задишка;
    • порушення серцевого ритму;
    • запаморочення;
    • серцеві шуми;
    • болі в грудях.

    Патологія може поєднуватися з порушеннями постави, сколіоз погіршує клінічні прояви. Грудна клітка виглядає розширеної. Вдавлення на грудині може розташовуватися симетрично або асиметрично, поступово поглиблюватися. Одночасно викривляються ребра, опускаються надпліччя, виникає грудний кіфоз. Живіт навпаки випирає вперед.

    Викривлення грудної клітини зустрічається у дівчаток і хлопчиків худорлявої статури. Діти часто скаржаться на втому, не можуть довго бігати, надмірно потливы. Їх вага відстає від вікової норми. Воронкоподібна грудна клітка у дітей знижує життєву ємність легенів, погіршує їх вентиляцію. Тому риніт, фарингіт швидко переходять у важкий затяжний бронхіт, пневмонію.

    Іноді може спостерігатися відсутність деяких ребер, недорозвинення міжреберних м’язів верхніх кінцівок. Це вказує на генетичну аномалію.

    З деформацією грудної клітини пов’язані психологічні проблеми у підлітків. Вони соромляться свого тіла, уникають походів у басейн, на пляж, переодягання в загальній роздягальні. Щоб не допустити порушень психіки, необхідно проводити ранню корекцію.

    деформацияДеформація збільшує частоту респіраторних інфекцій

    Методи діагностики та класифікація

    Обстеження дітей з воронкоподібної грудної клітиною проводить лікар-ортопед. Діагноз встановлюється під час огляду, а поглиблена діагностика дозволяє визначити ступінь вираженості дефекту, щоб вибрати подальшу тактику.

    Рентгенологічні знімки дозволяють оцінити положення ребер, хребта, ступінь зміщення серця. Їх проводять в динаміці для оцінки ефективності лікування. По знімках в бічній проекції обчислюється індекс Гижицкой. Для його обчислення змінюють найменша і найбільша відстань між грудиною і хребцями, перший показник ділять на другий. Ступінь викривлення може бути наступною:

    • 1 ст. – індекс 0,9-0,7;
    • 2 ст. – індекс 0,7-0,5;
    • 3 ст. – індекс менше 0,5.

    Використовується класифікація за ступенями в залежності від глибини воронки та ступеня зміщення серця:

    • 1 ст. – воронка до 2 см;
    • 2 ст. – воронка 2-4 см, серце зміщене не більш, ніж на 3 см;
    • 3 ст. – глибина дефекту більше 4 см, серце зміщене на 3 см і більше.

    Для діагностики можуть використовуватися КТ і МРТ, щоб визначити стан не тільки кістково-м’язової системи, але і інших органів грудної клітини. ЕКГ відображає порушення провідності і ритму серця, причини яких у викривленні грудини. Для оцінки роботи клапанного апарату серця, стану судин, струму крові проводиться ехо-електрокардіографія, доповнена допплерографією.

    Функціональні легеневі тести, оцінка толерантності до фізичних навантажень є додатковими методами діагностики. З їх допомогою визначається група здоров’я дитини, рекомендуються певні фізичні вправи.

    Консервативна терапія

    На першій стадії, виявленої в ранньому віці, може застосовуватися консервативне лікування. Дітям рекомендована фізичне навантаження, але дозована і спрямована на зміцнення м’язів грудної клітки, верхніх кінцівок, збільшення життєвої ємності легень. Типи вправ підбираються індивідуально фахівцем з лікувальної фізкультури. Важкою навантаження, піднімання тягарів уникають. Корисно плавання.

    Масаж допомагає поліпшити кровообіг в області грудної клітини, допомагає розвитку м’язів. Але він не є самостійним методом лікування і неефективний без поєднання з фізичним навантаженням.

    При кіфотичної грудній клітці лікар-ортопед допоможе вибрати коригуючий корсет. Його рекомендують носити постійно, знімаючи тільки на ніч.

    Медикаментозне лікування симптоматичне. При необхідності призначаються антиаритмічні або антигіпертензивні препарати, при важких респіраторних інфекціях — антибіотики і засоби, що розріджують мокротиння.

    лечениеЛікування 2-3 ступеня проводиться оперативним шляхом

    Методи хірургічної корекції

    Хірургічне втручання необхідне при 2-3 ступеня викривлення грудної клітини. Оптимальний вік проведення операції – від 6 до 14 років. Запропоновано понад 50 способів виправлення грудної клітини, але все дуже травматичні оперативні втручання, пов’язані з ризиком проникнення інфекції в середостіння, вимагають серйозного догляду і спеціальної апаратури. Основними способами корекції є наступні:

    • латеральна хондротомия і Т-подібна стернотомія з фіксацією на шині або апаратом Ілізарова;
    • резекція деформованих ребер з фіксацією внутрішніми металевими конструкціями;
    • магнитохирургическая корекція, коли після резекції ребер і розсічення грудини в рану вшивається постійний магніт, а другий фіксується зовні на корсеті перед грудиною;
    • поворот грудини на 180° після розсічення реберних хрящів.

    У підлітків з незначним дефектом грудини, який носить більше косметичний характер, використовуються операції щодо заповнення лійкоподібної западини підшкірно-жировою клітковиною.

    Також використовується метод безопарционной терапії, при якій на область западини накладається м’який і пружний матеріал. Зверху його накривають жорсткої кришкою, яку герметично фіксують на грудній клітці. З простору відкачують повітря під контролем манометра. За рахунок різниці тиску всередині грудної клітини і під кришкою відбувається вирівнювання воронки. Тривалість курсу індивідуальна і залежить від ступеня викривлення.

    Найбільш ефективний метод у дітей 6-12 років.

    Деформація грудини за типом воронки носить не тільки косметичний характер, вона може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям у дитячому віці, а у дорослих вже в 30-40 років викликати серцево-легеневі патології. Тому лікування потрібно починати якомога раніше.

    Також рекомендуємо почитати: компресійний перелом хребта у дитини