Порада дня: щоб дитину не кривдили, навчіть його впевненого поведінки

405

Часто мами виявляються по різні сторони барикад. У одних ростуть тихі, «мирні» малюки, у яких з легкістю відбирають іграшки однолітки. Інші ж ніяк не можуть вгамувати своїх маленьких бунтарів, які стають ініціаторами сварок в дитячому саду і ображають інших малюків.

Читайте також:Порада дня: допоможіть змінитися дитині, яка відбирає іграшки в інших дітей

В обох випадках діти ведуть себе не так, як потрібно для того, щоб рости впевненими в собі, спокійними дорослими. А значить, треба шукати ту саму золоту середину. Психолог Ольга Товпеко пояснила на зрозумілих прикладах, що таке впевнене поведінка у дитини:

Уявіть собі Гневливого Гліба. Коли він хоче іграшку сусіда, то тупо підходить і каже: «віддай її мені, не то щас як дам боляче!»

Якщо це іграшка Пасивного Паші, то він скаже, опустивши очі долу: «На…» і заплаче/засмутиться/не захистить себе.

Як ви зрозуміли, не Гнівливий Гліб, ні Пасивний Паша не володіють навичками впевненої поведінки.

Впевнений Ульріх на їх місці:🗣 сказав твердо: «Це моя іграшка»;🗣 зміг би описати, що йому не подобається: «Мені не подобається, коли ти так розмовляєш»;🗣 і що він хоче: «Я її не віддам»;🗣 висловив би невдоволення у вигляді прохання: «будь Ласка, не розмовляй зі мною так грубо»;🗣 запропонував альтернативну ідею: «Краще давай грати разом/по черзі»

А якщо б це не допомогло, попросив про допомогу: 🗣 «Якщо будеш продовжувати, я покличу на допомогу».

Звичайно, багато мам сумніваються, чи потрібно вдаватися до допомоги старших у складних ситуаціях. Адже це може стати причиною для образливих обзивалок, які непросто переносять діти. Чи Не краще давати малюкам самостійно вирішувати конфлікти?

Знаю-знаю, вам страшно, що дитина буде ябедою, — поспішила попередити їх питання психолог. — Але для дитсадківця та молодшого школяра це робочий варіант. Дитина повинна мати право на допомогу, якщо має справу з агресією, знати про нього і користуватися.

Читайте також:Порада дня: будьте завжди на боці дитини

Виходить, що для впевненого поведінки дитині потрібно освоїти кілька його складових. А саме:

Отже, впевнена поведінка складається з:🌟 впевненого погляду, постави, голосу;🌟 вміння озвучити свій дискомфорт і своє бажання;🌟 уміння розглянути різні варіанти вирішення проблеми;🌟 вміння просити про допомогу.

Ольга Товпеко запевняє мам, що такої поведінки можна і потрібно вчити, і що темперамент не стане непереборною перешкодою. Потрібно лише враховувати вік сина або дочки:

Цього всього можна вчити дитину! Зрозуміло, що не за раз. Трехлетке достатньо навчитися говорити про те, що йому не подобається. 10-річка може володіти повним набором.

А вашої дитини часто ображають інші діти?

Всі фото: Depositphotos