Як і навіщо роблять електрофорез для немовлят

696

Зміст:

  • Загальні принципи
  • Навіщо призначають електрофорез
  • Техніка проведення
  • Які ліки використовуються
  • Протипоказання
  • Однією зі складових комплексного лікування дитячих захворювань є фізіотерапія. Її призначають при застудах, патології нервової та кісткової системи. Найбільш популярною процедурою вважається електрофорез для немовлят.

    Загальні принципи

    Цей неінвазивний спосіб (без пошкодження) введення лікарських засобів працює з допомогою електричного струму малого заряду. Застосовується для лікування, реабілітації і профілактики захворювань нервової і кістково-м’язової системи. Метод безболісний та безпечний лікарський речовина діє в основному на певну частину тіла.

    Електрофорез для немовлят призначається при лікуванні і реабілітації

    Що це таке і як діє на організм малюка? Препарат наносять на прокладку, електрод або безпосередньо на тіло. Електрострум приводить в рух іони речовини. Вони проникають углиб шкіри через потові і сальні протоки, з лімфо — і кровотоку надходять до ушкоджених органів і тканин. Переваги доставки ліків в наступному:

    • Активна речовина надходить безпосередньо в уражені тканини.
    • Мінімальний вплив хімічних сполук на організм.
    • Зниження ризику побічних явищ.
    • Рефлекторне та імуностимулюючу дію електроструму.

    Ступінь насичення тканин ліками залежить від концентрації діючої речовини, сили струму, тривалість процедури, особливостей шкіри пацієнта.

    Навіщо призначають електрофорез

    Метод найбільш затребуваний в педіатрії. Допомагає вилікувати багато хвороб навіть у найменших пацієнтів. Прийом більшості ліків їм недоступний з-за малого віку. Електрофорез чинить знеболювальну і протизапальну дію, володіє заспокійливим ефектом. В яких випадках призначають процедуру немовлятам і дітям старшого віку:

    • патологія шийного відділу;
    • підвищений або знижений м’язовий тонус;
    • родові травми спини і голови;
    • ДЦП;
    • порушення неврологічного характеру;
    • при дисплазії стегна;
    • захворювання дихальної системи;
    • хвороби ротової порожнини та ЛОР органів;
    • порушення роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту та сечовивідної системи.

    При харчової алергії у дітей спосіб введення незначної кількості лікарських речовин з допомогою електрофорезу себе виправдовує і не призводить до виникнення побічних ефектів.

    Фізіотерапія надає розслабляючу дію, що покращує стан при захворюваннях верхніх дихальних шляхів — розслабляються м’язи бронхів, полегшується дихання.

    Техніка проведення

    Шкіра немовлят відрізняється незрілістю, високою всмоктуючою здатністю і незначним опором електроструму. Тому сила струму під час процедури для дітей до року становить 0,01–0,04 мА/см2. Маніпуляція триває 7-10 хвилин, для дітей старше року 15-20. Процедуру проводять після призначення лікаря. Він підбирає необхідний препарат, визначає тривалість сеансу і курсу.

    с эуфиллиномЕлектрофорез з еуфіліном покращує кровотік

    Важливо розуміти, як роблять процедуру дитині. На потрібну ділянку тіла накладають серветку, просочену лікарським розчином. На ній закріплюють металеву пластину, через яку проходить електричний струм. Розчин готують безпосередньо перед маніпуляцією з використанням дистильованої води. Якщо речовина не розчиняється у воді, застосовують спирт або димексид. Потрібну концентрацію препарату визначає лікар.

    На тазостегнові суглоби накладають платівку при їх неповноцінності і неправильному розвитку. А якщо у малюка гіпотонус плеча, серветку з ліками і електроди встановлюють на шию. Дитина може турбуватися і навіть кричати під час процедури. Неприємні відчуття пов’язані з прохолодою пластинки, мокрою серветкою або легким поколюванням. Після маніпуляції шкіру слід витерти насухо, при необхідності місце впливу змастити кремом і тримати в теплі.

    Які ліки використовуються

    Електрофорез з еуфіліном покращує кровотік в тканинах, які оточують хворий суглоб. За розширеними судинами кров посилено доставляє живильні речовини і мікроелементи до уражених тканин. Відбувається розслаблення гладкої мускулатури. Знижується тонус м’язів. Процедуру поєднують з масажем.

    Для лікування ДЦП та порушень кровообігу у верхньому відділі хребта застосовують електрофорез по Ратнер. Прокладку з еуфіліном встановлюють на область шийних хребців. Процедура передбачає використання двох лікарських засобів. Другу, з папаверином, накладають на ребра, праворуч від грудини. Препарат є спазмолітиком, з успіхом знімає підвищений тонус.

    Нікотинова кислота – це синтетичний аналог вітаміну PP. Добре розширює судини, покращує вуглеводний обмін. Сприяє загоєнню тканин. Вона використовується разом з розчином еуфіліну. Процедура показана при родової травми у дитини, гідроцефалії, порушення тонусу м’язів.

    Як при будь-якому лікуванні, після електрофорезу можливі побічні явища. Це алергічна реакція – свербіж, висип, занепокоєння. Можливе утруднене дихання, апное, набряк Квінке.

    Електрофорез з дібазолом використовують при неврологічній патології, для лікування післяпологових травм, при високому тонусі м’язів верхніх і нижніх кінцівок. Він позитивно впливає на м’язові волокна, знімає спазми кишечника. Стимулює роботу спинного мозку та імунної системи.

    Прокладки з магнезією допомагають при хворобах дихальної системи і нирок. Ліки нормалізує кровотік, виявляє знеболюючу і протизапальну дію. Спазмолітичні властивості стабілізують емоційний стан і заспокоюють дитину.

    шейного отделаЕлектрофорез на тазостегнові суглоби призначають при дисплазії

    Процедуру з кальцієм виконують при бронхітах, патології суглобів, паралічах, невралгії. Вона надає протизапальний і протиалергічний ефект. Зміцнює судини, сприяє зупинці кровотечі.

    Протипоказання

    З допомогою електрофорезу для немовлят вдається уникнути ін’єкцій, які пов’язані з сильними больовими відчуттями, а також знизити ускладнення від перорального прийому медикаментів. Щоб досягти позитивного ефекту, процедуру потрібно проводити систематично і періодично повторювати курс лікування. Але якою б ефективною не була маніпуляція, вона має протипоказання:

    • захворювання шкіри – почервоніння, висипання, плями;
    • травми і пошкодження шкіри на місці необхідного впливу струмом;
    • гострий запально-інфекційний процес, підвищення температури;
    • загострення бронхіальної астми;
    • низька згортання крові;
    • передбачувана алергія на використовуване лікарський засіб;
    • хвороби серця і наявність кардіостимулятора.

    Категоричним протипоказанням до проведення електрофорезу є пухлини, незалежно від їх розміру і розташування.

    Електрофорез – ефективна процедура. Але вона не практикується як самостійне лікування. Використовується в комплексі з прийомом медичних препаратів, масажем і гімнастикою. Важливо, щоб її призначав і контролював фізіотерапевт, він індивідуально вирішує, чи можна рекомендоватьв оздействие струмом в конкретному випадку. У разі протипоказань можна підібрати альтернативний метод фізіотерапії.

    Читайте далі: поліпи в носі у дітей