Що робити, якщо у дитини паморочиться голова

1311

Зміст:

  • Можливі причини запаморочення
  • Психосоматика, як причина запаморочень
  • Пароксизмальное запаморочення і слабкість
  • Різкий поворот
  • Кінетоз
  • Киснева недостатність
  • Інфекційні захворювання
  • Хвороба Меньєра
  • Цукровий діабет
  • Що робити, якщо з’явився симптом
  • Якщо у дитини паморочиться голова, у деяких випадках може знадобитися термінова медична допомога. Найчастіше цей симптом пов’язаний з особливостями розвитку нервової і серцево-судинної системи малюка. Однак наявність додаткових проявів нерідко свідчить про наявності важкої патології.

    Можливі причини запаморочення

    Батьки нерідко звертаються до дитячого невролога з скаргами на запаморочення у дитини. Цей симптом може бути пов’язаний з такими причинами:

    • психосоматичні розлади;
    • особливості розвитку нервової системи;
    • різкі повороти голови;
    • кінетоз (заколисування в транспорті, на каруселях);
    • киснева недостатність;
    • різні захворювання внутрішнього вуха;
    • цукровий діабет.

    Якщо у дитини паморочиться голова, слід провести його обстеження у фахівця

    Клінічна картина, наявність або відсутність додаткових проявів, тяжкість стану дитини визначаються в залежності від того, яка причина сприяла появі симптому.

    Психосоматика, як причина запаморочень

    У дітей нервова система ще знаходиться в стадії формування. Тому підвищені психоемоційні навантаження здатні призводити до тимчасового порушення її функціонування. З-за цього у дітей може боліти голова.

    Як правило цей симптом має психогенну природу, якщо він присутній не довше 10-15 хвилин і не супроводжується іншими явищами. Якщо раніше дитина скаржився на неприємні відчуття в голові, відмічалась нудота, блювання, порушення слуху і інші ознаки неврологічної патології, швидше за все це стан не пов’язаний з психосоматикой. При психосоматики запаморочення повністю зникає після відпочинку, нормалізації навчального навантаження. Якщо це не допомагає, показаний курс фітотерапії із заспокійливими травами.

    Пароксизмальное запаморочення і слабкість

    Нерідко у дітей запаморочення з’являється у вигляді раптових нападів тривалістю до трьох хвилин і можуть супроводжуватися іншими неврологічними проявами. Наприклад, може з’явитися несильно виражене порушення координації – атаксія. У рідкісних випадках відзначається блювота, наявність загальної слабкості та труднощі фіксації погляду на предметах.

    причиныПричини запаморочення у дітей нерідко пов’язані з перевтомою

    При появі таких симптомів слід звернутися до невролога і пройти обстеження, яке включає в себе электроэнцефалографию і МРТ або КТ головного мозку. Диференціальна діагностика проводиться з епілепсією, ураженням мозочка, черепних нервів і новоутвореннями.

    Різкий поворот

    При різкій зміні положення голови і тіла може з’явитися доброякісне позиційне пароксизмальное запаморочення. Зазвичай така симптоматика виникає при активних іграх. Для її зникнення достатньо почекати 2-3 хвилини.

    На відміну від попередньої причини, це явище не представляє загрози для здоров’я малюка. Такі явища не супроводжуються ознаками неврологічної патології, і напади повністю перестають виникати в міру дорослішання дитини. Однак не виключена поява такого симптому і у підлітків.

    Кінетоз

    Під цим терміном розуміють поява запаморочення, пов’язаного з заколисуванням. Симптом з’являється при недостатній розвиненості вестибулярного апарату, який поки не може адаптуватися до змін зовнішніх умов. Тому дане явище може виникати навіть при пересуванні в автомобілі або громадському транспорті.

    У важких випадках навіть при невеликій трясці з’являється нудота і блювання, що може істотно обмежувати дитину в пересуванні. Ризик появи кінетозу підвищується при психоемоційному та фізичному перевтомі. Практично у всіх дітей такий стан повністю нормалізується з віком. Для запобігання кинестоза можна використовувати дитячі препарати від заколисування перед поїздками.

    Киснева недостатність

    Такий стан може відзначатися при знаходженні дитини в задушливому приміщенні, зневодненні. Крім того, недолік кисню нерідко супроводжує патологічні стани:

    • Порушення регуляції діяльності серцево-судинної системи. В цьому випадку знижується рівень артеріального тиску, з-за чого порушується кровообіг головного мозку. Аритмії і вади серця приводять до схожих змін у гемодинаміці. Вранці таке явище може спостерігатися після підйому з ліжка через перерозподілу крові в судинах.
    • Інфекційні захворювання. Наявність запалення в організмі призводить до розвитку загальної інтоксикації, яка негативно позначається на ефективності кровообігу. З-за цього може виникати тимчасове зниження постачання головного мозку киснем, тому в дитини може часто паморочиться голова.
    • Анемія і низький рівень гемоглобіну. Ці патологічні стани також призводять до зменшення надходження кисню до нервовим клітинам. Разом з кружлянням в даному випадку спостерігається загальна слабкість, блідість шкірного покриву.

    Якщо киснева недостатність виражена значно, крім порушення координації можливе пригнічення свідомості.

    Інфекційні захворювання

    Ураження вестибулярного апарату може виникнути при деяких інфекційних захворюваннях. Так як даний орган розташовується в області внутрішнього вуха, порушення координації може з’явитися при отиті. Разом з цим захворювання супроводжується зниженням слуху та загальними проявами запалення – підвищується температура тіла, виникає загальне нездужання, розбитість.

    Хвороба Меньєра

    Це неінфекційна патологія внутрішнього вуха, яка пов’язана з підвищенням обсягу ендолімфи і збільшенням тиску всередині лабіринту внутрішнього вуха. Частіше всього проявляється сильними епізодами запаморочення, при якому всі предмети «їдуть» в одну сторону, супроводжується нудотою і блювотою при спробі пересування. Так само може страждати слух дитини.

    болитЯкщо болить і паморочиться голова у дитини, слід звернутися до педіатра

    Первинна хвороба Меньєра зустрічається дуже рідко, набагато частіше діагностується синдром Меньєра, який має вторинний характер. Він може розвинутися на тлі патології судин, запальних захворювань, після травм голови.

    Цукровий діабет

    Як правило цього захворювання діагностується тільки при значному підвищенні рівня глюкози і вмісту кетонових тіл в крові. Цей стан супроводжується важкою симптоматикою: хворого нудить, поява відчуття запаморочення, порушується координація, можливе пригнічення свідомості з розвитком коми.

    Така гіперглікемія вимагає невідкладної медичної допомоги. Якщо своєчасно не вжити заходів, спрямованих на зниження рівня глюкоза крові, можливий летальний результат.

    Що робити, якщо з’явився симптом

    Необхідність проведення тих чи інших медичних процедур залежить від того, як часто дитина скаржиться на запаморочення, а також від вираженості симптому. Якщо це одиничний епізод, малюкові достатньо кілька хвилин побути в сидячому або лежачому положенні, після чого всі неприємні явища повністю зникають.

    У тих випадках, коли симптоми з’являються регулярно, слід звернутися до невролога. Лікар проведе обстеження, яке дозволить визначити, з чим пов’язане виникнення почуття запаморочення у малюка. Якщо фахівець встановить, що це викликано психосоматикой, або має місце пароксизмальний варіант порушення, показано проведення терапії з використанням заспокійливих засобів і зміна режиму навантажень дитини.

    Якщо часто паморочиться голова, і цей стан супроводжується іншими неврологічними і вегетативними симптомами, слід провести більш детальне обстеження. При підозрі на запальні та інші захворювання необхідна консультація інших фахівців – педіатра, оториноларинголога.

    Якщо стан дитини значно погіршена, сильно болить голова, є пригнічення свідомості та інша неврологічна симптоматика, слід негайно викликати «швидку допомогу».

    Діти з інфекційною патологією повинні отримувати лікування в стаціонарі. Якщо захворювання має бактеріальну природу, показано проведення антибіотикотерапії. Препарат та його дозування підбирає лікар залежно від тяжкості стану хворого. Самостійно лікувати дитину такими коштами не можна, так як неправильне застосування антибактеріальних препаратів може призвести до розвитку ускладнень. Також не рекомендується віддавати перевагу народним засобам, так як вони не мають впливу на першопричину запального процесу.

    тошнитЯкщо паморочиться голова і нудить, слід пройти обстеження у невролога

    При підозрі на дебют цукрового діабету проводиться вимірювання рівня глюкози в крові, при підвищенні — сахароснижающая терапія з використанням інсуліну. Якщо стан дитини важкий, воно може вимагати лікування у відділення реанімації та інтенсивної терапії з постійним контролем з боку медперсоналу. Після виписки з лікарні такій дитині слід регулярно робити уколи інсуліну і контролювати кількість споживаних вуглеводів, щоб не допустити повторної гіперглікемії та кетоацидозу.

    У дитини крутитися голова може з різних першопричин. Якщо цей стан виникає епізодично і не супроводжується додатковими симптомами, немає причин для занепокоєння. В іншому випадку рекомендується звернутися до лікаря-педіатра або дитячого невролога. Своєчасно проведене обстеження та початок лікування допоможуть істотно знизити ризик розвитку ускладнень.

    Читайте в наступній статті: спазмофілія у дітей