Як позбутися від стрижневий мозолі у дитини на стопі

2270

Зміст:

  • Що призводить до появи на стопі мозолі
  • Як розпізнати шипицу
  • Народні методи лікування
  • Лікування методами офіційної медицини
  • Шкіра на стопах у маленьких дітей ніжніша, ніж у дорослих. Її легко пошкодити, але швидкість регенерації також значно вище. Незручне взуття та інші чинники можуть призвести до появи натоптиша. Але іноді у дитини з’являється стрижнева мозоль (шипица), від якої важко позбутися.

    Що призводить до появи на стопі мозолі

    Мозоль – це реакція шкіри на надмірне тертя. Часто вона виникає із-за незручного взуття, яка щільно притискається до ніжної шкіри і при ходьбі натирає. На місці подразнення з’являється почервоніння, потім верхній шар відшаровується епідермісу з утворенням міхура, заповненого рідиною. З часом він лопається, утворюється ерозія, яка загоюється без сліду.

    Стрижневу мозоль у дитини викликають віруси

    Роздратування шкіри на стопі з підошовної сторони, викликане неправильно підібраним взуттям, посилений тиск на деякі точки, може призвести до розвитку локального гіперкератозу. З’являються сухі мозолі, які виглядають як ділянки щільної шкіри, що нагадують бляшки.

    Стрижнева мозоль у дитини утворюється за аналогічним принципом, але в якості додаткового фактора виступає вірус папіломи людини. Він викликає реакцію епітелію, в результаті якої посилюється поділ клітин, змінюється структура дерми.

    Виділено всього 118 типів вірусу папіломи людини. Освіта стрижневий мозолі відбувається при інфікуванні 1,2,4, 27 або 57 підтипами.

    Вірус дуже заразний, він може довгий час зберігатися поза тіла людини. Тому вгадати, коли відбудеться зараження, неможливо. Запобігти його також важко.

    Як розпізнати шипицу

    Шипица помітно відрізняється за будовою від звичайних сухих мозолів. Якщо уважно придивитися, можна помітити наступні особливості:

    • шкіра стає щільною, трохи підноситься над здоровою;
    • у центрі може бути вогнище, що нагадує кратер вулкана;
    • огрубіла шкіра набуває жовтуватого відтінку;
    • в середині вогнища – чорні точки;
    • шкірний малюнок на нозі змінено;
    • при натисканні з’являється біль.

    Мозоль може легко травмуватися, з’являється кровотеча, яке важко зупиняється. Розташовується новоутворення частіше на п’яті, подушечках пальців або в інших місцях підвищеного тертя.

    Народні методи лікування

    Лікування народними засобами у дітей потрібно проводити максимально обережно. Не можна використовувати агресивні речовини, які роз’їдають шкірний покрив, викликають пошкодження судин і можуть стати причиною кровотечі.

    на ногеПри видаленні на нозі не потрібен наркоз

    Не всі засоби дають швидкий результат. Іноді потрібно кілька тижнів, щоб помітити зміни.

    В домашніх умовах застосовуються такі засоби:

    • Сік чистотілу – найбільш популярний і ефективний метод, стрижневу мозоль щодня припікають свіжим соском. Оптимально використовувати свежесрезанное рослина, але цей метод підходить за життя за містом.
    • Оцтова есенція – концентрат наносять строго на область ураження, щоб не пошкодити здорову шкіру.
    • Кашка з часнику – натирають зубчик часнику, прикладають до мозолі під пов’язку або пластир. Через кілька годин компрес замінюють.
    • Бананова шкірка – також підклеюють пластиром до ураженої ділянки, міняють кілька разів в добу.

    Часник і оцет не рекомендуються для використання у маленьких дітей через ймовірності хімічного опіку шкіри і неприємних відчуттів.

    Лікування методами офіційної медицини

    Педіатри не рекомендують використовувати у дітей народні методи з-за їх невисокої ефективності і тривалості розвитку дії. У дитячому віці необхідно, щоб терапія проходила швидко і не мала побічних ефектів.

    Лікування стрижневий мозолі не завжди потрібно. У 27% випадків вона проходить самостійно протягом 2-3 тижнів. Але існує ймовірність самозаражения і поширення вірусу на сусідні області стопи або другу підошву. Рекомендується починати з менш травматичних методів і тільки при їх неефективності переходити до радикальних.

    У дітей застосовуються:

    • Хімічна деструкція – на мозоль наносять хімічні препарати, які поступово її руйнують, кератолітичною дією володіють трихлоруксусная і саліцилова кислоти;.
    • Кріодеструкція – видалення рідким азотом, безболісний метод, який не вимагає спеціальної підготовки і не має протипоказань.
    • Электродеструкция – використовується електрокоагулятор, який випалює внутрішню частину мозолі, необхідно місцеве знеболення.
    • Лазерна коагуляція – вміст мозолі випаровується лазером.

    При неефективності цих методів, а також великий області ураження необхідно хірургічне лікування.

    Запобігти зараженню вірусом важко, але ризик можна зменшити, якщо не носити чуже взуття, в громадських басейнах, на пляжі не ходити босоніж. Правильно підібране взуття знизить ймовірність натирання підошви і появи мозолів.

    Також рекомендуємо почитати: лейкоцити в калі у дитини