Дефект міжпередсердної перегородки у дітей

559

Зміст:

  • Причини появи
  • Порушення і симптоми при ДМПП
  • Класифікація пороку
  • Діагностика
  • Способи лікування
  • Прогноз життя з дефектом міжпередсердної перегородки
  • В структуру вроджених вад входить і дефект міжпередсердної перегородки у дітей. Він може виступати самостійною патологією. В інших випадках – є складовою частиною іншого серйозного захворювання. Наявність ДМПП призводить до грубого порушення току крові. Вада викликає підвищення кров’яного тиску в легеневих судинах.Дефект міжпередсердної перегородки у дітей – патологія серця, яка завжди потребує обов’язкової кардіохірургічної корекції.

    Причини появи

    Між передсердями існує овальне вікно. Воно необхідне для нормального внутрішньоутробного розвитку. У нормі вікно заростає після народження у віці від 3 до 24 місяців життя. У деяких випадках отвір залишається відкритим, що і призводить до формування ДМПП. Вада може формуватися за порушення розвитку серця ще до народження. Це відбувається у зв’язку з генетичними захворюваннями.

    Порушення і симптоми при ДМПП

    При наявності ДМПП істотно страждає порядок струму крові в камерах серця і магістральних судинах, тобто гемодинаміка. Під тиском кров скидається з лівого передсердя в праве. Це викликає збільшення навантаження на праві камери серця. З часом правий шлуночок збільшується в масі та об’ємі. Після – зовсім виходить з ладу. Багато в чому цьому сприяє легенева гіпертензія.

    У новонароджених цей порок ніяк себе не проявляє. Симптоми пороку посилюються з віком. У деяких випадках про його наявність зовсім дізнаються після повноліття. Іноді спостерігається затримка фізичного розвитку. Можуть зустрічатися часті інфекційні захворювання нижніх дихальних шляхів.

    Дитини старше двох років потрібно обов’язково обстежити у кардіолога. Пройдіть нешкідливі ЕКГ та УЗД серця. Вони дозволять виявити порушення з боку серця і швидко їх усунути.

    Найбільш часто симптоми проявляються в зрілому віці. Вони пов’язані з порушенням роботи правого шлуночка і передсердь. Розвиваються задишка при фізичному навантаженні, стомлюваність. Пізніше з’являються фібриляція передсердь, порушення ритму, підвищення артеріального тиску в малому колі кровообігу, серцева недостатність.

    Класифікація пороку

    ДМПП класифікується в залежності від розташування у міжпередсердній перегородці:

    • Ostium secundum. Розташовується в місці овального вікна, в центрі перегородки. Це вторинний дефект, пов’язаний з незарощення овального отвору.
    • Ostium primum. Знаходиться в передній частині міжпередсердної перегородки. Нерідко поєднується з порушенням розвитку передсердно-шлуночкових клапанів. Може супроводжувати дефекту міжшлуночкової перегородки. Є частиною іншого пороку – атріовентрикулярного каналу.
    • Sinus venosus. Розташований у верхній частині міжпередсердної перегородки. Нерідко поєднується з аномаліями розвитку легеневих вен.

    Ця класифікація важлива для подальшого складання плану лікування.

    Діагностика

    Приводом для обстеження при ДМПП стають неспецифічні симптоми – втома, задишка при навантаженні. Але частіше порок випадково вислуховується при зверненні до лікаря у вигляді шуму в серці. Основу діагностики складають ЕКГ і Ехокг.

    При електрокардіографії визначаються гіпертрофія правого шлуночка та порушення проведення по ньому електричного імпульсу. З віком розвиваються порушення ритму. В основному – фібриляція передсердь або наджелудочковые тахікардії.

    Звичайна ехокардіографія визначає збільшення правих камер серця. Оцінюється наявність дефекту в перегородці між передсердями. Допплерівське картування дозволяє визначити напрямок і обсяг скидання крові через ДМПП.

    Способи лікування

    Єдиним способом лікування цієї вади є операція. У ході хірургічного втручання виконується закриття дефекту. У важких випадках це можуть бути і торакотомические втручання (з розтином грудної клітини). Зараз перевага віддається набагато менш травматичним ендоваскулярних методів. Про це говорять і клінічні рекомендації.

    операцияОперація при ДМПП проводиться обов’язково, метод її виконання визначається індивідуально.

    У разі вибору ендоваскулярного втручання через великий посудину вводиться спеціальний пристрій, який досягає дефекту міжпередсердної перегородки і закриває його.

    Прогноз життя з дефектом міжпередсердної перегородки

    Якщо людина був прооперований без ускладнень в дитячому віці, то він вважається практично здоровим. У цьому випадку прогноз для життя сприятливий. Збереження протягом тривалого часу ДМПП може призводити до частих пневмоній. Рідше – до затримки фізичного розвитку, серцевої недостатності і летального результату. Чим раніше було проведено усунення дефекту, тим сприятливіші прогноз.

    Дефект міжпередсердної перегородки у дітей при відсутності лікування може призвести до серйозних порушень роботи серця. Усунути його можна тільки хірургічним способом. Сучасна педіатрія і кардіохірургія кажуть, що чим раніше була проведена операція, тим менше наслідків дитина відчує в майбутньому.

    Дивіться далі: імпетиго у дітей