Ефективні вітаміни для нігтів, що сприяють їх зростанню і зміцненню

1344

Зміст:

  • Важливі вітаміни для нігтів
  • Який комплекс вітамінів вибрати

Зовнішній вигляд нігтів – показник не тільки охайності і догляду за собою, але і стану здоров’я. Якщо виникають такі проблеми, як ламкість, крихкість, зміна кольору, утворення плям, борозен або горбів, – швидше за все, є дефіцитні стани. Мінерали і вітаміни для нігтів – важливий будівельний матеріал, дефіцит якого призводить до різного роду деформацій.

Важливі вітаміни для нігтів

Якісний догляд за зовнішністю завжди починається з харчування. Різноманітний і повноцінний раціон здатний наситити організм всіма необхідними речовинами і знизити ризики сезонних авітамінозів.

Вітаміни для нігтів – важливі елементи, які беруть участь у будівництві тканин нігтьової пластини

Якщо нігті ламаються, розшаровуються, кришаться, повільно ростуть – рекомендується виключити серйозні захворювання внутрішніх органів та грибкові інфекції. Якщо по здоров’ю проблем не виявлено – треба почати прийом вітамінів для нігтів.

Всі групи вітамінів і мікроелементів, що містяться в продуктах харчування. Правильний раціон здатний усунути незначну нестачу цих речовин.

Найефективнішими вітамінами, поліпшують стан нігтьової пластини, волосся та шкіри є:

  • Вітамін А. Основа для зміцнення і здорового стану нігтьової пластини. Саме він бере безпосередню участь в утворенні нігтьової тканини. Отримати вітамін А можна з помаранчевих овочів. Засвоєння вітаміну відбувається тільки за участю тварин жирів.
  • Вітаміни групи В. Основа для зростання, роблять нігті міцніше, прискорюють формування нових клітин. Містяться в м’ясних продуктах, овочах зеленого кольору, помідорах.
  • Вітамін С. Сприяє продовженню молодості і еластичності шкіри, кутикули, збереженню здорового вигляду нігтів. Достатня кількість вітаміну міститься в апельсинах, мандаринах, лимоні, полуниці, шипшині, болгарському перці, квашеній капусті.
  • Вітамін Е. Прискорює ріст, виводять шлаки і токсини, надає загальну зміцнюючу дію. Найбільша кількість міститься в капусті брокколі, олії соняшнику та оливи, моркви.
  • Вітамін Д. Це ключовий вітамін, брак якого призводить до того, що кальцій в організмі не засвоюється. Щоб отримати його в достатній кількості, необхідно проводити багато часу на вулиці, він виробляється організмом сам, при взаємодії з ультрафіолетом.
  • Вітаміни Н і К. Беруть участь у синтезі колагену – захисного матеріалу для нігтів, беруть участь у будівництві тканин і доставці до неї білка. Містяться в шпинаті, персиках, моркві, шипшині.

Це основні компоненти, без яких нігті, волосся, зуби, шкіра і кістки не можуть бути здоровими.

Ефективні мікроелементи:

  • Кальцій. Без нього нігті, кістки і зуби стануть крихкими і ламкими. Найбільший вміст мікроелемента в молочних продуктах.
  • Селен. Достатня кількість елемента можна отримати, якщо постійно приймати в їжу горіхи, морську рибу, гречку, кукурудзу, квасолю, тунець. Недолік селену призводить до витончення пластини.
  • Залізо. Саме його дефіцит є причиною появи поздовжніх або поперечних борозен на нігтях. Достатня кількість заліза міститься в яблуках.
  • Йод. Підтримує роботу ендокринної системи, знижує ризик гормональних розладів, що ведуть до погіршення якості нігтьової пластини та уповільнення її росту. Міститься в морській капусті, ананасах та йодованої солі.
  • Цинк. Білі плями на нігтьовій пластині – результат його дефіциту. Рекомендується включити в раціон якомога більше морепродуктів, бобів і горіхів.
  • Магній. Надає благотворний вплив на загальний стан організму, зміцнює нервову систему, покращує зовнішній вигляд шкіри, волосся і нігтів. Міститься в бананах, натуральному сирі і м’ясних продуктах.
  • Кремній. Підвищує еластичність нігтів, перешкоджаючи їх ламкості, бере участь у будівництві тканин. Міститься у вівсянці, помідорах і селері.
  • Сірка. Брак компонента призводить до витончення і деформації нігтьової пластини. Заповнити дефіцит допоможуть такі продукти, як капуста, часник і цибулю.

Але не завжди дефіцитний стан можна усунути тільки за допомогою продуктів харчування, у деяких випадках потрібно прийом аптечних вітамінних комплексів.

Який комплекс вітамінів вибрати

Про те, які краще вибрати вітаміни, повинен підказати лікар після проведення обстеження. За аналізом крові на біохімічний склад можна чітко визначити брак того чи іншого речовини і підібрати оптимальний за змістом препарат, який усуне дисбаланс.

эффективныеЕфективні вітаміни для кожного пацієнта підбираються лікарем індивідуально

Фармакологічний ринок пропонує великий вибір вітамінних комплексів, які призначені для заповнення нестачі тих чи інших речовин, підтримки краси та здоров’я волосся, нігтів, зубів і шкіри.

Всі вони знаходяться у вільному продажу, мають доступну вартість, приймаються перорально, курсом, згідно з доданою інструкцією. У деяких препаратів на упаковці є вказівка, що вони сприяють здоров’ю нігтів. Якщо цього немає, порадьтеся з фармацевтом або, ще краще, – зі своїм лікуючим лікарем.

Самостійне лікування і безконтрольний прийом вітамінних комплексів можуть призвести до гипервитаминозу. Надлишок тих чи інших вітамінів загрожує безліччю негативних наслідків.

Для жінок краса рук і нігтів – дуже важлива умова. Щоб вони виглядали здоровими, доглянутими і привабливими, слід правильно і повноцінно харчуватися, контролювати рівень вітамінів, мінералів в організмі і гормональний фон, виключити шкідливі звички, налагодити режим сну і відпочинку, зміцнювати імунні сили в цілому, берегти нервову систему, своєчасно відвідувати фахівців і лікувати наявні недуги.

При виявленні проблем з нігтьової пластиною не варто відкладати візит до лікаря. Фахівець проведе повне обстеження, виключить можливі небезпечні захворювання органів або грибкове ураження нігтя і призначить адекватне лікування або вітамінотерапію. Початкові стадії авітамінозу піддаються корекції шляхом правильного, повноцінного харчування. У більш запущених випадках без аптечних препаратів не обійтися.

Дивіться далі: вітаміни для росту дітей