Закони генетики: 6 особливостей зовнішності, які залежать від спадковості

411

Багато мам в очікуванні малюка часто думають, яким він народиться, якого кольору очі і волосся у нього будуть, який носик, губки і зростання. Чи буде він схожий на батьків або успадкує риси когось із родичів? генетика може дати відповіді на ці питання ще до народження крихти.

[email protected]_choki_kids

Спираючись на закони генетики, давайте розглянемо алгоритми, за якими найчастіше формується зовнішність дитини.

Колір очей

Якщо у тата очі темно-карі, а у мами блакитні, то у дитини з великою ймовірністю будуть саме карі очі. Ген карих очей є домінантним (сильним), а блакитний — рецесивним (слабким). Якщо у обох батьків карі очі, то у них навряд чи народитися дитина з зеленими, сірими або блакитними очима. Пройде час-і вони почнуть темніти, поступово перетворюючись в карі.

А ось якщо обоє батьків блакитноокі, то і малюк з великою часткою ймовірності матиме блакитний відтінок очей.

Домінантні ознаки

Якщо хоча б у одного з батьків є ямочки на щоках, ніс з горбинкою (або великий/кривої) або відстовбурчені вуха, то дуже велика ймовірність, що і у дитинки буде ця особливість зовнішності. Справа в тому, що ці, як нами прийнято вважати, недоліки, є домінантними ознаками і «прокльовуються» в зовнішності малюка.

Але, як правило, проявляється тільки одна така особливість, рідше — дві відразу.

Колір волосся

Ген темного волосся переважує ген світлих, оскільки його пігмент є сильним. Якщо обоє батьків-світлі, то дитинка теж народитися блондином або світло-русявим. А якщо тато — яскравий брюнет, а мама — блондинка, то волосся у малюка будуть темними або русявими.

Цікавий факт: у дитини, яка народилася темною від такої комбінації в майбутньому свої діти можуть бути світленькими. Справа в тому, що діти змішаних генів отримують і сильний ген батька, і слабкий матері. Пізніше, слабкий ген може «об’єднатися» зі слабким геном партнера — і зовнішність дитини буде світлою.

Також дитина може бути зовсім не схожий на вас, якщо успадкує блукаючі гени далеких родичів. Так в сім’ї шатенов може раптом з’явитися на світ руденький малюк, а також бувають випадки, коли у білошкірих батьків народжувався темношкірий дитина, якщо в роду навіть кілька поколінь тому були мулати.

Джерело: instagram @sarahdriscollphoto

Кучері або гладкий волосся

Хвилястість і кучерявість волосся — також домінантна ознака, який, швидше за все, проявиться у дитини, якщо хоча б у одного з батьків він є.

Зростання дитини

Якщо вірити генетикам, то зростання дитини — середнє арифметичне зростання батьків. В основному так і виходить: у високих мам і тат виростають рослі дітки, а у невисоких — низенькі або середнього зросту. Також дитина може значно перерости своїх батьків, якщо займається видами спорту, які допомагають витягнутися, наприклад, баскетболом.

Секрети генетики

Ще давно люди стали помічати, що хлопчики в основному схожі на мам, а дівчатка — на тат. На цей рахунок навіть прислів’я є, яка говорить, що якщо дівчина схожа на тата — щасливою буде.

Дійсно, хлопчики найчастіше схожі на своїх мам, оскільки успадковують від них тільки одну х-хромосому, яка відповідає за зовнішні дані.

А ось із зовнішністю дівчинки — не все так однозначно, оскільки дитина бере одну х-хромосому від мами, а одну — від батька, тому може бути схожим на обох батьків.

Джерело: burda media